Din Windows-guide
Her finner du alt du trenger å vite om Windows. Hvordan du kan få tak i Windows, hvordan du oppgraderer og optimaliserer Windows. Her finner du også de beste verktøyene for å gi deg bedre Windows – alle verktøyene har en grundig omtale.

Les også: Windows 10 spørsmål og svar

Ønsker du å gjøre Windows raskere og sikrere? Ønsker du å få bedre oversikt over funksjoner i Windows? Har du problemer med Windows? Her får du oversikten over mulighetene i Windows. Denne guiden gjelder alle Windows-versjoner, alt fra Windows XP til Windows 10.

Slik får du tak i Windows

Windows kan skaffes på flere forskjellige måter. Alt fra forhåndsinstallert i nye PC-er til en installasjons-DVD, eller du kan laste den ned som en ISO-fil.

Gratis Windows 10
Du kan fortsatt oppgradere Windows 7 eller Windows 8 til Windows 10, helt gratis. Les mer om dette i vår artikkel.

Kjøp Windows
Du kan kjøpe Windows 10 på DVD, minnepinne eller nedlasting – forskjellige butikker tilbyr ulike måter å skaffe Windows 10 på. Prisen for Windows 10 Home (norsk) er i skrivende stund 1128 NOK. Du finner laveste pris på prisjakt.no og prisguide.no.

Last ned Windows
Du kan også laste ned gratis prøveversjon av Windows, enten som en ISO-fil eller som en virtuell Windows. Les mer i vår oversikt

Du kan bruke verktøyet Windows ISO Downloader til å laste ned en ISO-fil for Windows 7, Windows 8.1 eller Windows 10. Vi tar en gjennomgang av dette verktøyet i vår guide.

Windows 7
Windows 7 er en av de mest populære Windows-versjonene i historien og det er ganske mange som fortsatt foretrekker å bruke denne versjonen. Du kan laste ned ISO-filen til Windows 7, brenne denne på en DVD og bruke den til å installere Windows 7 på nytt eller reparere Windows 7. Du må fortsatt ha gyldig lisens (altså en produktnøkkel) for å kunne bruke den. Les mer i vår artikkel.

Det viser seg at mange brukere har problemer med å laste ned oppdateringer for Windows 7 via Windows Update – du får tips som kan brukes til å fikse dette problemet i vår guide.

Windows 10 S
Dette er minimalisert utgave av Windows 10 for skoler. Du finner mer informasjon i vår artikkel.

Windows XP
Windows XP gikk egentlig ut på dato i 2014, men du kan fortsatt oppdatere Windows XP. Les mer i vår guide.

Oppgradering/oppdatering/installasjon

Du kan oppgradere gratis til Windows 10 fra Windows 7 eller 8.1. Du kan bruke verktøyet Media Creation Tool til å oppgradere. Fristen for å kunne oppgradere gratis gikk riktignok offisielt ut 29. juli 2016, men det finnes et knep som gjør at du kan få den gratis likevel. Les mer i vår guide.

Den foreløpig nyeste oppdatering for Windows er Windows 10 Fall Creators Update. Vi forteller deg hvordan du kan få tak i den hvis du ikke allerede har fått den – les mer.

Du kan bruke verktøyet WinUSB til å installere Windows 10 på en minnepinne.

Gjør Windows raskere

fastpc

Det handler først og fremst om å kvitte seg med tunge programmer du ikke bruker. Det handler også om å fjerne programmer fra oppstarten, det vil si å forhindre at disse starter samtidig når PC-en starter, altså at de ikke kjører i bakgrunnen.

Signature PC
Kjøper du en ny PC i dag vil du sannsynligvis få en PC som er pakket med programmer du ikke trenger – disse gjør PC-en vesentlig tregere. Det kan riktignok kjøpe en såkalt Signature PC i enkelte butikker. Dette er PC-er som kun har forhåndsinstallert Windows, men er uten forhåndsinstallerte programmer og derfor trenger ikke du å bruke tid til å fjerne slike. Per i dag virker det som kun er Elkjøp og Lefdal som tilbyr slike PC-er.

Slik gjør du PC og Windows raskere
Dette er noen av tiltakene du kan gjøre for å gjøre PC og Windows raskere:

Sikkerhet

malware2

Vi bombarderes med farlige filer og programmer hele tiden, men det går an å redusere sjansen for å bli rammet av et angrep. Det handler blant annet om å ikke åpne e-postvedlegg du får fra ukjente og å være forsiktig på sosiale medier.

Gjør Windows sikrere
Dette er noen eksempler på ting du kan gjøre for å gjøre Windows sikrere:

Vær på vakt når du får e-post!
Du bør også være på vakt hvis du får e-postmeldinger fra kjente selskaper som ber deg om sensitiv informasjon. Skatteetaten ble nylig misbrukt på denne måten – les mer i vår artikkel. Blir du oppringt fra noen som påstår at vedkommende er fra Microsoft og som påstår at det er noe galt med PC-en, er det også et forsøk på svindel – les mer i vår artikkel. Det er forresten ikke bare Microsoft som ringer – du bør være på vakt hvis noen ukjente ringer deg og kommer med lokkende tilbud eller som spør deg spørsmål som gjør at du avslører sensitiv informasjon – les mer.

Beskyttelse mot ransomware
Ransomware har økt kraftig i det siste, men vi har lagd en oversikt over hvordan du kan unngå dette eller bli kvitt det dersom du er rammet – les mer.

Det finnes en rekke tiltak som kan brukes til å beskytte PC-en din mot ransomware:

Slik får du bedre kontroll over Windows Update
Ønsker du å få bedre kontroll over Windows Update? Ønsker du å bestemme selv når oppdateringer installeres? Det finnes flere verktøy som kan hjelpe deg med dette. Les mer i vår guide.

Nyttige funksjoner

win10image2

Det er ikke alltid enkelt å finne frem den riktige innstillingen eller funksjonen du er ute etter i Windows. Her får du en liste over nyttige innstillinger/funksjoner/verktøy for Windows:

Les også: Dataportens app-arkiv

Verktøy for folk flest:

Verktøy for erfarne brukere:

Nyttige funksjoner i Windows

Har du problemer med Windows?

Du finner en omfattende guide om problemløsning for Windows i vår artikkel. Mange av problemstillingene gjelder alle Windows-versjoner. Du kan bruke innebygd feilsøking i Windows hvis du får problemer med Windows, for eksempel problemer med oppstarten. Du får tilgang til denne funksjonen via hurtigtast i Windows eller du kan lage en krise-DVD som også gir tilgang til funksjoene. Les mer i vår guide.

FixWin er et program som gjør det veldig enkelt å fikse problemer i Windows 10. Det eneste du trenger å gjøre for å fikse et bestemt problem er å først identifisere problemet og deretter klikke på en knapp i programvinduet. Programmet fikser problemet automatisk. Les mer i vår guide.

Har du problemer med å starte opp PC-en eller har skjermen rett og slett gått i svart? Dette kan skyldes alt fra at du har glemt å koble PC-en din til strømforsyning til et virusangrep. Her får du hjelp!.

Her er en liste over tips for deg som sliter med forskjellige problemer i Windows:

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *