Sysinternals Suite gir deg full kontroll

Ønsker du å vite mer om hva som egentlig foregår «under panseret» i Windows, og få bedre kontroll over systemet, er denne pakken for deg. Vi gir deg innføring i kraftpakken Sysinternals Suite. Dette er en pakke for avanserte brukere.

Sysinternals Suite er en pakke med over seksti feilsøkeverktøy – det er en pakke med avanserte programmer som gir deg full kontroll over Windows. Verktøyene kan blant annet brukes til å oppdage virus, og overflødige prosesser som gjør Windows tregere.

Bakgrunn

Bilde: Wikipedia

Bilde: Wikipedia

Disse verktøyene kan brukes på flere måter, men programmene vi omtaler her kan brukes til å finne programmer som er uønsket, blant annet de som er skadelige, men de kan også brukes til å rydde i oppstarten, slik at den blir raskere.

Utvikleren – det var Mark Russinovich som, sammen med Bryce Cogswell, startet selskapet Winternals Software i 1996. Russinovich var med på å utvikle programmene som tilhører den nevnte pakken. Microsoft kjøpte opp selskapet i 2006, og nå arbeider Russinovich for Microsoft, og har blant annet som oppgave å vedlikeholde de samme programmene.
Topp verktøy, men passer ikke for alle

Sysinternals Suite er noe av det beste som er å få tak i av programvare for feilsøking av Windows. Det som gjør disse verktøyene så fantastiske er at de er gratis, og de er svært avanserte i betydningen at de gir deg full kontroll over prosesser som kjører i Windows.

Les også: Verktøy for å optimere Windows

Ulempen med disse programmene er at de passer dårlig for nybegynnere, fordi de er såpass avanserte. Programmene viser svært mye informasjon, og du må holde tunga rett i munnen for ha nytte av mulighetene. I tillegg er det snakk om visning i sanntid, noe som innebærer at informasjonen som vises kan endres fra det ene øyeblikket til det neste. Det finnes andre programmer som er mer brukervennlige – les mer.

Les også: Den store Windows-guiden

Programmene i Sysinternals Suite passer bedre for de som allerede har en del erfaring med Windows eller for de som ønsker å lære mer. Du lærer faktisk masse ved å bruke disse verktøyene.

Vi tar en gjennomgang

Vi gjennomgår programmene Autoruns, Process Explorer og Process Monitor i denne oversikten. Det kan nevnes at programmene Regmon og Filemon, som tidligere har vært en del av denne pakken, er nå blitt erstattet av Process Monitor.

Autoruns

Gir deg muligheten til å redusere antall programmer som starter samtidig som Windows starter, noe som kan bidra til å øke ytelsen. Les mer i vår guide.

Process Explorer

Kan brukes til å se under panseret i Windows og oppdage uønskede prosesser. Les mer i vår guide.

Process Monitor

Kan brukes for nærmere undersøkelse av en prosess som er blitt stemplet som mistenkelig med Process Explorer. Les mer i vår guide

Andre programmer

Ikke alle programmene i Sysinternals Suite er like interessante for vanlige brukere, dette er jo i utgangspunktet en programpakke for teknikere. Dette er en liste over verktøy som kan være mer interessante enn andre:

 • BgInfo viser info om din PC på Windows-skrivebordet.
 • Contig kan brukes til å defragmentere enkeltfiler.
 • Desktops kan brukes til å opprette virtuelle skrivebord.
 • DisMon viser all aktivitet på en harddisk.
 • DiskView viser harddisker på en spesiell grafisk måte.
 • Disk Usage viser lagringsplass i en spesifikk mappe.
 • Portmon viser aktiviteter i alle porter i PC-en din.
 • PsPing måler ytelsen i et nettverk.
 • PsKill kan brukes til å drepe en prosess.
 • PsList viser statistikk for prosesser.
 • RAMMap er et analyseverktøy for minne.
 • Sysmon kan brukes til å overvåke Windows.
 • TCPView viser info om TCP og UDP.

Du finner en oversikt over alle programmene på microsoft.com.

Last ned hele pakken

Hele pakken består i skrivende stund av totalt 69 verktøy. Du finner hele samlingen på microsoft.com – verktøyene kan lastes ned enkeltvis eller alle sammen i en pakke.

En av fordelene med å laste verktøyene ned i samme mappen er at da kan du eventuelt bruke programmet Sysinternals Updater for å oppdatere alle verktøyene i samme operasjon. Du finner Sysinternals Updater på nettsiden wieldraaijer.nl

Kjør fra nettleseren

Et alternativ er nettstedet live.sysinternals.com – her kan du kjøre verktøyene enkeltvis direkte fra nettsiden. Dette er en fin mulighet hvis du trenger en rask tilgang til noen av verktøyene, men ikke har dem liggende på en minnepinne eller på andre måter.

Mer hjelp og informasjon

Pakken har et eget diskusjonsforum på forum.sysinternals.com, og en blogg med informasjon om oppdateringer. På Sysinternals Learning Resources finner du en oversikt over artikler som beskriver spesifikke løsninger.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *