Guide: Windows Update

Det viktigste tiltaket for optimalisering av Windows er å sørge for å holde systemet oppdatert. Dette er et av tiltakene mot skadelige programmer, men det kan også virke forebyggende mot forskjellige typer problemer.

Les også: Den store Windows-guiden




Microsoft pleier å legge ut oppdateringer en gang i måneden og dette skjer den andre tirsdagen i hver måned. Det betyr at den første oppdateringen i 2018 ble lagt ut tirsdag 9. januar.

Manuell eller automatisk oppdatering?

Bruker du Windows 10 Home vil oppdateringene installeres automatisk uansett. Har du Windows 10 Pro har du muligheten til å utsette oppdateringer. Alle andre Windows-versjoner byr på manuelle oppdateringer, hvis brukeren ønsker dette.

For de fleste brukere er automatisk oppdatering det som er anbefalt – fordelen er at da trenger ikke du å huske på å oppdatere Windows. Den største ulempen med å installere automatisk er at du kan ikke blokkere installasjon av eventuelle dårlige oppdateringer – dette skjer heldigvis sjelden, men det kan skje.

Innstillinger for oppdatering

Windows 7
Du kan konfigurere innstillingen for oppdatering av Windows via Start-knappen, Kontrollpanel, System og sikkerhet, Windows Update, Endre innstillinger.

windows_update3

Windows 8.1
Hvis du har Windows 8.1, er Kontrollpanelet blitt gjort litt vanskeligere tilgjengelig. Denne får du ved å først åpne menylinjen til høyre (bruk hurtigtasten Windows+C, eventuelt dra med fingeren til høyre på skjermen), velg søkefunksjonen, og skriv inn kontrollpanel i søkevinduet – da skal du få opp ikonet til Kontrollpanel-appen.

I «Endre innstillinger» kan du velge å Slå automatisk oppdatering av eller på. Du kan også velge dag og klokkeslett for oppdatering, dersom du velger automatisk oppdatering.

Hvis du ønsker å laste ned Windows-oppdateringer manuelt, kan dette ordnes via samme menyvalget, nemlig via Start-knappen, Kontrollpanel, System og sikkerhet, Windows Update, og Se etter oppdateringer. Det finnes en nettside som gjør det samme, nemlig som sjekker om det finnes nye oppdateringer for Windows – denne nettsiden er windowsupdate.microsoft.com. Du vil da få opp følgende vindu:

windows_update1

Og deretter dette vinduet, dersom du trykker på «Se etter oppdateringer»-knappen.

windows_update2

Til slutt er det bare å trykke på «Installer oppdateringer»-knappen, og aktuelle oppdateringer blir lastet ned og installert. Du må som regel restarte PC-en etter installasjon av oppdateringer – derfor er det lurt å ikke kjøre noen programmer samtidig.

Windows 10
Du finner innstillingene i Windows 10 via Start, Innstillinger, Oppdatering og sikkerhet, Windows Update, men for de fleste vil oppdateringene installeres automatisk.

Oppdateringer i kompakt form

I oktober 2016 gjorde Microsoft store endringer i måten oppdateringer leveres. Oppdateringer som legges ut hver måned leveres som en pakke og ikke som enkeltoppdateringer.

Microsoft mener dette vil innebære større forutsigbarhet og at det skal bli enklere å installere oppdateringer. En av ulempene med dette er at det blir vanskeligere å holde styr på enkeltoppdateringer. Hvis det for eksempel oppdages en dårlig oppdatering må hele pakken avinstalles og ikke kun den oppdateringen som er dårlig. Dessuten vil en pakke med mange oppdateringer gjøre det vanskeligere for brukere som har treg internett-forbindelse, nedlastingen vil ta noe lengre tid. For ordens skyld, vanlige brukere trenger ikke å tenke på dette, fordi oppdateringene installeres automatisk uansett.

Du finner detaljene rundt de nye reglene på Microsoft.com, zdnet.com og infoworld.com.

Det finnes verktøy som gir deg kontrollen likevel

Det finnes flere verktøy som gir det likevel kontroll over oppdateringer, men slike verktøy passer for avanserte brukere – er du usikker bør du ikke bruke dem. Les mer i vår guide.

Oppdatering av programvare

Det er ikke bare Windows som bør oppdateres regelmessig, også enkeltprogrammer som er installert under Windows utgjør sikkerhetsrisiko, dersom ikke disse oppdateres regelmessig. Les mer om dette i vår guide.

Oppdater drivere

Det finnes en rekke programmer som gjør det svært enkelt å oppdatere drivere. Dataporten har tidligere anbefalt bruken av Snail Driver. Det viser seg imidlertid at slike tredjepartsprogrammer ikke er godt egnet for denne typen oppgaver. Det viser seg at slike programmer kan bruke drivere som ikke er testet skikkelig og at dette kan føre til problemer. Drivere bør som regel installeres via Windows Update. Les mer om dette i vår artikkel.

Får du problemer etter oppdatering?

Noen ganger gjør en oppdatering mer ugagn enn nytte. Heldigvis skjer dette skjelden, fordi en oppdatering er som regel grundig testet av leverandøren, men dette er altså en mulighet. Hva kan du gjøre?

Her er det flere muligheter, blant annet disse:

  • Bruker du Windows 10?
    Les denne guiden.

  • Avinstaller/installer et program
    Er det en oppdatering av et enkeltprogram som skaper problemer, kan du prøve å avinstallere programmet og installere det på nytt. Avinstallasjonen kan du ordne via Kontrollpanel, Programmer og Avinstaller et program. Her kan du høyreklikke på et bestemt program, og velge avinstaller. Har du Windows 10 kan du bare klikke på startknappen, høyreklikke på en app og velge avinstaller fra menyen.

  • Avinstaller en oppdatering
    Er det en Windows-oppdatering som er synderen, kan du avinstallere slike via Kontrollpanel, System og sikkerhet, Windows Update og Vis installerte oppdateringer. Her kan du høyreklikke på enkelte oppdateringer og velge å avinstallere. Har du Windows 10 kan du klikke på Start, Innstillinger, Oppdatering og sikkerhet, Windows Update, Vis oppdateringslogg og Avinstaller oppdateringer.

    Er du usikker hvilken oppdatering som har forårsaket eventuelle problemer, kan se på installasjonsdatoen og prøve å fjerne de sist installerte oppdateringene, enten én og én eller alle sammen, og se om dette hjelper.

  • Bruk gjenopprettingspunkt
    Windows har en egen sikkerhetsfunksjon som kalles for gjenopprettingspunkt. Windows kan lagre en tilstand for systemet, og dette kan brukes til å gå tilbake i tid, dersom noe dårlig skulle skje med systemet, for eksempel hvis en dårlig driver er blitt installert. Les mer om gjenopprettingspunkt i vår guide.

    For ordens skyld, et gjenoppettingspunkt blir lagret automatisk når du oppdaterer Windows, og derfor trengur du ikke å gjøre dette manuelt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *