Her finner du YouTube-triksene
Du har helt sikkert hørt om YouTube, og har nok også sett og delt YouTube-videoer. Men er du klar over fordelene ved å logge deg inn på din YouTube-konto, og kjenner du til YouTube-triksene? Her får du tipsene!

Fenomenet YouTube

YouTube er et nettsted for deling av videoer, og er blitt et fenomen på lik linje med søkemotoren Google. YouTube har nå gått forbi Facebook og er nå nest største nettsted, kun slått av Google, ifølge.alexa.com.

Les også: Filmstrømmetjenester på nett

Du vet sikkert at på YouTube finner du mange videoer som brukerne har lagt inn. Mye av innholdet er jo korte amatørvideoer. Det du kanskje ikke er klar over, er at YouTube er også en svært nyttige nettside, på ulike måter. I denne guiden får du en oversikt over mulighetene.

Best blant sosiale medier

Forskningsprosjektet Norsk Kundebarometer ved Handelshøyskolen BI har siden 2011 målt brukertilfredshet og lojalitet for utvalgte sosiale medier. En undersøkelse fra 2015 viser at YouTube har de mest fornøyde og lojale brukerne blant fem utvalgte sosiale medier, nemlig YouTube, Facebook, Twitter, LinkedIn og Instagram. Les mer på bi.no.

Eventyret startet i 2005

YouTube ble startet i 2005 av Chad Hurley, Steve Chen og Jawed Karim, kolleger som tidligere jobbet hos PayPal. YouTube beta ble åpnet i mai 2005, og YouTube ble offisielt lansert i november 2005. Nettsiden vokste meget fort i løpet av de første månedene, og i juli 2006, var over 65 000 videoer overført til YouTube hver dag, med 100 million visninger hver dag. YouTube ble kjøpt av Google allerede i 2006.

Den aller første YouTube-videoen ble lagt ut 23. april 2005, og ble kalt «Me at the zoo», og den viser gründer Jawed Karim i San Diego Zoo.

(artikkelen fortsetter under videoen)

YouTube var det største videonettstedet i USA i 2010, ifølge comScore, med markedsandeler på 43 prosent, og 14 milliarder visninger.

Hva finner du egentlig på YouTube?

Hvis du ikke har brukt YouTube særlig systematisk og aktivt, altså kanskje bare sett på mer eller mindre tilfeldige videoer du har funnet på nettet, blir du sikkert overrasket over hva du faktisk finner her. YouTube er etter hvert blitt en kjemperessurs for ulike typer videoer, og det dreier seg slett ikke bare om tullevideoer.

YouTube-videoer kan deles i ulike kategorier:

 • Korte videoer fra brukerne
  Dette er kanskje den delen som YouTube er mest kjent for. En stor del av YouTube er videoer som er lagt inn fra mobiltelefoner. Selv om mye av dette er mer eller mindre «useriøse» videoer, har mange av disse fått svært høye seertall. På youtube.com finner du en liste over videoer som er mest populære på YouTube akkurat nå.

 • Musikk
  YouTube er jo kjent for videoer, men tjenesten kan også brukes som en ren musikktjeneste. Det finnes ganske mange programmer, apper og nettsider som tilrettelegger denne prosessen. Her er noen eksempler:

  • Thepara.de er en nettside som henter musikk fra YouTube. Du kan spille direkte i nettleseren. Veldig enkelt å bruke!

  • Listen Video – Youtube Music Player er en Chrome-utvidelse som tilrettelegger YouTube-videoer til et Spotify-lignende grensesnmitt.

  Det kan nevnes at YouTube har også egen musikk-kanal – her finner du de nyeste musikk-videoene og musikk i forskjellige kategorier.

 • YouTube Musikk
  YouTube har endelig satt all musikken i et system og laget en egen tjeneste ut av det. Denne tjenesten er ganske vellykket. Nå er den tilgjengelig i Norge! Les mer i vår guide.

 • Filmer
  Hvis du er filmentusiast er YouTube en gullgruve. Her finner du ikke bare kortfilmer, men også hele spillefilmer. Hvis du bruker søkeordet «full movie», får du tilgang til spillefilmer, men mange av disse er likevel ikke tilgjengelige for visning i YouTube, av rettighetsmessige årsaker. Dataporten har laget en egen samling av gamle filmklassikere som du kan se i sin helhet på YouTube.

  For filmentusiaster finnes det på YouTube et hav av såkalte «The Making of…» videoer, det vil si dokumentarer som omhandler filmatisering av filmer, også eldre filmer. Dessuten finnes det mange interessante videoer med intervjuer av kjente filmpersonligheter.

 • Kurs
  Det er ikke alle som er klar over det, men YouTube er meget god på ulike typer kurs, og mye av utvalget holder høy kvalitet. Et eksempel på dette er NTNU openVideo.

  Her finner du blant annet undervisning fra universiteter, se kanalen forskning og utdanning. Du får en oversikt på og du finner også ulik typer youtube.com/channels.

  Hvordan finner du kurs på YouTube? Bruk søkeverktøyet på YouTube for å finne kurs du er ute etter, søkeverktøyet er ganske bra.

 • Sport
  Mye av det som skjer av sportsbegivenheter verden rundt, blir selvfølgelig lagt ut på YouTube. Se alle Sports-kanalene på youtube.com/channels/sports.

 • Nyheter
  Mange nyhetsformidlere har egen kanal på YouTube. Du finner oversikten på youtube.com/channels/news_politics.

 • Direktesendinger
  Det sendes direkte fra ulike typer begivenheter, blant annet pressekonferanser ved lansering av nye produkter. Du finner disse som regel ved å gå til YouTube-kanalen til den aktuelle bedriften.

  YouTube Live var opprinnelig opprettet for en direktesending av begivenheter fra San Francisco og Tokyo i 2008. I dag har YouTube Live fått adressen youtube.com/live, og den viser nå en oversikt over forskjellige begivenheter som vises direkte via YouTube.

Den beste måten å utforske YouTube-mulighetene på er å bla i kanaler, du finner kanaler som en av menyene på venstre siden i YouTube-vinduet, eller på youtube.com/channels.

Visning av videoer

Youtube brukte tidligere Adobe Flash for visning av videoer, og senere ble det lagt inn en mulighet for visning med HTML5, men med Flash som standardvalget. Per i dag er det imidlertid HTML5 som er standardvalget. Endringen skjedde i januar 2015, les mer om saken i en pressemelding fra youtube-eng.blogspot.jp. Du kan selv sjekke HTML5-støtten i din nettleser ved å besøke adressen youtube.com/html5.

YouTube-videoer var i 2007 kun på ett format, nemlig 320×240 piksler, og brukte en variant av komprimeringen H.263, med MP3-lyd i mono. Videoene ble vist i størrelsesforholdet 4:3.

I 2008 ble dette endret til 16:9 bredformat. I 2008 ble komprimeringen endret til H.264. I 2010 fikk YouTube-videoene støtte for 1080p HD. Noen videoer fikk også støtte for visning av videoer i 4K, som gir en mulighet for oppløsning i 4096×3072 piksler. Maksimumgrensen for oppløsning av YouTube-videoer er senere blitt redusert til 3840×2160 piksler.

youtube_kinomodus

Standardvisning, kinomodus eller fullskjerm? Du velger selv.
Du kan selv velge visningen på YouTube-videoer. Videoene er i utgangspunktet vist i standardvisning. Ønsker du et større format, velger du kinomodus fra firkanten (i midten) til høyre i YouTube-vinduet, eller du kan velge fullskjermmodus fra firkanten lengst til høyre på samme sted. Du kan holde musepekeren over for å se hva de ulike valgene står for.

Du kan eventuelt endre innstillinger i YouTube til å alltid bruke beste videoavspillingskvalitet. Du kan sjekke dette via adressen youtube.com, du vil da få opp dine YouTube-innstillinger. Her kan du sjekke Avspilling-mappen og sette en hake ved «Velg alltid best mulig kvalitet for internettilkoblingen min og størrelsen på avspilleren jeg bruker», hvis ikke denne innstillingen ikke allerede er valgt

Logg deg inn på din egen YouTube-konto!

Du har kanskje brukt YouTube-lenge og sett på mer eller mindre tilfeldige vidoer, og eventuelt tatt vare på dine favoritter ved å bokmerke disse i nettleseren din? Hvis du logger deg inn på din YouTube-konto, får du flere fordeler.

Det er absolutt en fordel å opprette YouTube-konto, blant annet fordi du kan da organisere dine favoritt-videoer og YouTube-kanaler.

Du oppretter en YouTube-konto ved å klikke på «Logg på»-lenken øverst til høyre i YouTube-vinduet. Har du Google-konto (Gmail-konto for eksempel) fra før av, er det bare å logge seg inn her med brukernavn og passord. Har du ikke Google-konto, kan du klikke på «Opprett konto»-lenken for å registere deg.

YouTube-grensesnittet

youtube_meny

Når du har registrert deg på YouTube, får du følgende muligheter via menyen til venstre:

Min kanal
Her får du en oversikt over kanaler du har abonnert på, og du får også tilgang til dine favoritt-videoer via Spillelister

Mine abonnementer
Du får en oversikt over dine abonnementer, det vil si YouTube-kanaler du har abonnert på.

Logg
Dette er historikken, det vil si en liste over videoer du tidligere har sett på, i kronologisk rekkefølge. Den siste videoen du så på, vises øverst.

Se senere
Her lagres videoer som du har valgt via «Se senere»-menyen, som du får opp hvis du holder musepekeren over et miniatyrbilde av en bestemt video i YouTube-oversikten.

Spillelister
Dette er en liste over dine favoritt-vidoer. Dette er videoer du har valgt via «Legg til»-menyen under hver video.

Abonnementer
Her får du en liste over YouTube-kanaler som du har valgt å abonnere på.

Bla gjennom kanaler
Her finner du YouTube-kanaler av ulike typer, som du kan bla i og eventuelt velge å abonnere på. Her finner du blant annet kaneler som YouTube anbefaler for deg, og kanaler som anses å være de beste på YouTube. Du får også en liste over kanaler i kategorier som musikk, film, underholdning, humor, spill og sport, bare for å nevne noen få.

Administer abonnementer
Her kan du blant annet slette kanaler du tidligere har abonnert på. Her kan du også velge å bli varslet, dersom det skjer oppdateringer i kanaler du abonnerer på.

Favoritter

youtube_leggtil2

Du kan organisere dine favorittvideoer i flere spillelister. Klikk på plusstegnet (+) under en bestemt video du liker, og her kan du enten velge en av spillelistene som allerede er på plass, eller du kan velge «Opprett en ny spilleliste», skriv et navn på spillelisten, og lagre videoen i denne spillelisten.

Du kan på en enkel måte endre navnet på spillelistene, ved å klikke på en bestemt spilleliste, og deretter klikke på navnet i neste vindu. Da får du opp et vindu som gjør det mulig å endre navnet på spillelisten.

Kanaler

Kanaler er en måte å organisere dine favorittvideoer. Du kan abonnere på kanaler, for eksempel en kanal for ditt favoritt musikkband, en nyhetsformidler eller en bestemt kursholder. Det er enkelt å abonnere på en kanal, du åpner først en kanal, og klikker deretter på «Abonner»-knappen øverst til høyre. Den akutelle kanalen blir da lagt til «Mine abonnementer»-mappen i menyen til venstre.

Du finner en oversikt over alle YouTube-kanaler på youtube.com/channels, men et eksempel på kanaler er YouTube Help, det vil si kanalen som har samling av videoer som gir deg hjelp og triks for YouTube.

Opplasting av videoer

Det er veldig enkelt å legge ut videoer på YouTube. Du logger deg først inn på din YouTube-konto, klikker på «Last opp»-lenken øverst til høyre i YouTube-vinduet. Du får valget «Last opp som…», altså hvilken YouTube-konto du ønsker å bruke til laste opp videoen. Deretter er det bare å klikke på OK.

På neste side får du muligheten til å velge en videofil eller videofiler som skal lastes opp. Du må velge om videoen skal være offentlig eller privat.

YouTube har i utgangspunktet satt en grense på 15 minutter, det vil si lengden på videoer som er mulig å legge ut. Du har likevel muliogheten til å øke denne grensen via en lenke på opplastsiden.

Retningslinjer og opphavsrett
Du har ikke lov å legge ut hva som helst på YouTube. Det er blant annet ikke lov å legge ut pornografisk innhold eller voldsvideoer, eller videoer som strider mot opphavsretten. Du finner detaljene på youtube.com

YouTube har regler for hvilke videoer som kan lastes opp. Videoer som strider mot opphavsretten blir fjernet fra YouTube, dersom dette oppdages. Les mer på youtube.com.

YouTube-utvidelser

Det finnes ganske mange utvidelser for nettleseren din, som gjør at du kan optimalisere YouTube-opplevelsen. Ikke installere for mange utvidelser, men velg utvidelser som passer ditt behov.

 • YouTube er en utvidelse for nettleseren Firefox, og denne utvidelsen gjør at YouTube-søkeverktøyet får en sentral plass i nettleseren.

 • YouTube Enhancer Plus er en Firefox-utvidelse som gir deg kontrollen over YouTube. Last ned videoer, blokker reklame, avspill videoer automatisk på HD-format, er bare noen av mulighetene du får med denne utvidelsen.

 • Magic Actions for YouTube er en utvidelse for Chrome som gjør at du får en rekke avanserte YouTube-funksjoner, som blant annet mulighet for auto-HD og reklameblokkering, bare for å nevne noe.

 • ImprovedTube er en utvidelse for Chrome som gir deg ekstra YouTube-funksjoner. Du får blant annet Auto HD og bedre kontroll på avspilling av videoer.

 • Auto HD for YouTube er en utvidelse for Chrome som gjør at videoer vises automatisk i HD.

 • Easy Youtube Video Downloader Express er en Firefox-utvidelse som gjør det enkelt å laste ned YouTube-videoer i høy kvalitet (1080p Full-HD).

 • Simple YouTube to MP3/MP4 Converter and Downloader er en Firefox-utvidelse som kan brukes til å laste ned YouTube.videoer på formater som MP3, MP4, Ogg og WebM.

Flere YouTube-utvidelser

Her finner du flere YouTube-utvidelser for din nettleser

Nettleseren vivaldi.com bruker samme nettlesermotor som Google Chrome og støtter også mange utvidelser som Chrome bruker.

Microsoft Edge har også fått støtte for utvidelser, men utvalget er meget begrenset.

Tips og triks

I YouTube finnes det ganske mange triks, som er mer eller mindre «skjulte». Her finner du noen av de mest intereressante:

 • Spill en video om og om igjen.

  Dette kan du gjøre ved å legge til repeater i nettadressen.

  Slik ser den originale adressen ut:

  youtube.com/watch?v=04854XqcfCY

  Slik ser adressen ut med repeater:

  youtuberepeater.com/watch?v=04854XqcfCY

 • Last ned en YouTube-video

  Du kan laste ned en YouTube-video ved å legge til pwn i adressefeltet.

  Slik ser den originale adressen ut:

  youtube.com/watch?v=04854XqcfCY

  Og slik ser adressen ut med pwn:

  pwnyoutube.com/watch?v=04854XqcfCY

 • Fjern blokkering i enkelte land

  Noen YouTube-videoer er blokkert i enkelte land, og du vil da få meldingen: «The upload has not made this video available in your country». Du kan endre nettadressen, slik at du likevel får tilgang til YouTube-vudeoen.

  Slik ser den originale adressen ut:

  youtube.com/watch?v=04854XqcfCY

  Og slik ser adressen etter endringen:

  youtube.com/v/04854XqcfCY

 • Hoppe til en bestemt tid i videoen

  Du kan endre YouTube-adressen på en slik måte at videoen starter på et bestemt sted i videoen. Det du kan gjøre er å høyreklikke på selve videoen og velge «Kopier videonettadressen på nåværende avspillingstid».

  En annen mulighet er å endre nettadressen, slik at videoene starter etter et visst antall sekunder inn i videoen. I våret eksempel er det 120 sekunder:

  Slik ser den originale adressen ut:

  youtube.com/watch?v=04854XqcfCY

  Og slik ser adressen etter endringen:

  youtube.com/v/04854XqcfCY#t=120

Reddit TV

Reddit er et nettsamfunn der brukere kan poste lenker til innhold på Internett. Andre brukere kan så stemme lenkene opp eller ned, etter hvordan man liker dem.

På Reddit finner du også lister over YouTube-videoer. Dette er bare noen få eksempler:

Reddit TV er litt spesiell. Her avspilles alle videoene fra en valgt kategori uten avbrudd.

TestTube!

På nettstedet youtube.com/testtube kan du se på eksperimentelle funksjoner som YouTube driver og tester, og som kanskje vil lanseres en gang i fremtiden.

Kilder: Youtube.com, Youtube-eng.blogspot.jp, Wikipedia.org, Ghacks.net, Cnet.com, Howstuffworks.com, Lifehacker.com (1), Lifehacker.com (2)

You may also like...

9 Responses

 1. Hei!
  Jeg har lagt inn en familiefilm på youtube som PRIVAT, men vet ikke hvordan man kommer inn på filmen og vilke instrukser jeg gir til de som skal «godkjennes » med tilgang.
  Takk for info!
  Hilsen Terje Paulsen

 2. Rita Hasfjord Føre sier:

  hei
  jeg har tidligere kunnet se video på youtube og følge bl.a. kurser.
  Nå vises ikke videoene normalt lenger, lyden er ok, men selve bilde er feil,
  hva er det som har skjedd? Håper på hjelp til dette.
  jeg har Explorer og Windows 10,

  • Phuong sier:

   Hei. Jeg ønsker å åpne en youtube kanel til min familie. Jeg vil snakker om natur i norge og mat, men kan barne mitt i 2år være med og hvike app jeg må bruke for å bli riktig. Er det vanlig youtube eller må jeg bruke youtube kids. Takk for hjelpen. Håper noen kan svare til meg.

 3. Vigdis sier:

  Jeg er nybegynner på YT. Når jeg spiller av en video og den er slutt, begynner en annen video å spilles av automatisk.. jJeg ønsker ikke det. Hvordan kan jeg unngå dette?

 4. Hei er en newbie prøver å laste opp en yt video, men min er for lang. Så har kuttet noen snutter prøvd å forkorte den. Men vet ikke hvor lenge den kan vare. Å får ikke gjort den kortere om det gir mening

 5. Anonym sier:

  mener det er maks 10 eller 15 min, fram til du har fått et visst antall visninger/abonnenter. Får du ikke opp noe beskjed om det?

 6. Anonym sier:

  ser ut som at det er nye regler nå. Hvis du legger inn telefonnr og verifiserer kontoen, så skal det visstnok gå ann å laste opp videoer som er lengre enn 15min. fant en forklaring her (OBS; om det ikke er lov til å legge ut linker, så slett gjerne innlegget! ) :
  https://www.businessinsider.com/how-to-verify-youtube-account?r=US&IR=T

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *