Slik tilbakestiller du PC-en din

Skal du kaste, selge eller gi bort PC-en din har Windows en innebygd funksjon som gjør det mulig å tilbakestille PC slik den var da du kjøpte den. Vi tar en gjennomgang av denne prosessen.

Les også: Slik sletter du data på en sikker måte

For ordens skyld, denne gjennomføringen er basert på en PC med oppdatert Windows 10 eller Windows 11. Det finnes en lignende funksjon i Windows 7.

Innebygd i Windows 10 og Windows 11

Funksjonen som tilbakestiller PC-en er innebygd i både Windows 10 og Windows 11. Du finner denne funksjonen via Start, Innstillinger, Oppdatering og sikkerhet og Gjenoppretting. Hvis du har Windows 11 finner du denne funksjonen via Start, Innstillinger og Gjenoppretting. Skroll ned på denne siden og du finner en detaljert gjennomgang av denne prosessen.

Du får et valg om å beholde filene dine, men siden du skal tilbakestille PC-en så velger du å slettet alt. Du må altså være klar over at du sletter absolutt alle filer, men det er jo nettopp dette du ønsker hvis du skal kvitte deg med PC-en.

Windows 7

Det er ikke like enkelt å tilbakestille en PC med Windows 7. Det finnes ingen innebygd funksjon for dette slik det er i Windows 10 og Windows 11. Du kan riktignok gå tilbake i tid med Windows 7, men du kan ikke gå helt tilbake til den tiden da du kjøpte PC-en. Løsningen ligger i å installere Windows 7 på nytt. Les mer om dette i vår artikkel.

Problemet med Windows 7 er at den ikke oppdateres lenger. Derfor vil du få problemer hvis du installerer Windows 7 på nytt. Et bedre alternativ er å oppgradere til Windows 10 – det kan du gjøre helt gratis – du finner detaljene i vår guide.

Siste: Microsoft ser dessverre ut til å ha fjernet muligheten til å oppgradere til Windows 10 gratis. Vi har prøvd dette selv, flere ganger, og får alltid feilmelding.

Alternativ metode – slett PC-en

Det finnes en annen metode og det er å slette all data på PC-en. Denne metoden passer fint hvis du skal kaste PC-en. Metoden innebærer å bruke et sletteprogram for å slette all data. Les mer om dette i vår guide.

Backup er viktig!

Før du setter i gang bør du ta sikkerhetskopi av dine personlige filer. Du finner tips om sikkerhetskopiering i vår guide.

Slik gjør du det (tilbakestilling av PC-en)

Dette er altså en gjennomgang av tilbakestilling av en PC med fullstendig sletting av all data. Du må regne med at denne prosessen tar opptil flere timer. I vårt tilfelle tok hele prosessen fire timer.

  1. Klikk på Start, Innstillinger, Oppdatering og sikkerhet, Gjenoppretting. Hvis du har Windows 11 finner du denne funksjonen via Start, Innstillinger og Gjenoppretting.

  2. Klikk på Kom i gang under Tilbakestill PCen.

  3. Du får to valg. Du kan velge å beholde filene. Vi velger å fjerne alt.

  4. Du får to valg. Du kan velge å bare fjerne filene. Vi velger å fjerne filer og slette alt på disken. Vær oppmerksom på at dette kan ta lang tid, men dette er avhengig av hvor mye data PC-en har og hvor kraftig PC-en er.

  5. Du får opp et vindu med en oppsummering av prosedyren, det vil si Windows er klar til å tilbakestille PC-en. Klikk på Tilbakestill-knappen.

  6. Nå starter prosessen ved å tilbakestille PC-en. Den tar mange timer.

  7. PC-en starter på nytt og prosessen fortsetter. Windows installeres på nytt.

  8. PC-en starter på nytt, igjen.

  9. Til slutt får du opp en prosedyre for en førstegangsbruker, altså slik du får når du tar i bruk PC-en for første gang. Du får en rekke valg som du må ta stilling til for å fortsette installasjonen.

  10. PC-en er klar til bruk.

Mer informasjon

Du finner mer informasjon om det å tilbakestille en PC på microsoft.com (1), microsoft.com (2) og microsoft.com (3).

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *