Gratis kurs på nettet
Det finnes etter hvert et utrolig stort utvalg av kurs og utdanningstilbud på nettet. På denne siden får du en oversikt over de beste gratistilbudene. En del av tilbudene må du betale for, men ganske mesteparten er helt gratis.
Les også: Nettsøk-guiden
På denne siden får du en oversikt over nettbaserte kurs innen blant annet data, foto og språk. Du finner også en oversikt over nettbaserte leksikon og ordbøker. Fordelen med å følge kurs på nettet er at du kan som regel følge kurset i ditt eget tempo, og kan repetere kurset så ofte du ønsket
Norske kurstilbud
Her finner du nettsteder som tilbyr opplæring på flere forskjellige fagområder, eller nedlasting av forelesninger/bøker. Vi starter med norske tilbud.
Excel Akademiet tilbyr gratis nettkurs i regnearket Microsoft Excel for nybegynnere.
Handelshøyskolen BI tilbyr nettbasert utdanning innen økonomisk-administrative fagområder.
Khan Academy tilbyr videobasert undervisning i forskjellige fag. Tjenesten ble grunnlagt av amerikaneren Salman Khan i 2006, men er nå tilgjengelig i norsk utgave.
KnowledgeGroup tilbyr gratis kurs på de fleste Office programmene, samt Power BI, PowerApps og Flow. I tillegg tilbyr de webinarene på youtube.com/knowledgegroup.
Kursguiden.no er en norsk portal med oversikt over kurs. Målet for denne nettsiden er å samle alle kurs og studier i Norge. Her finnes det både nettbaserte kurs, og andre typer kurs.
Mooc.no er en felles portal for norske MOOC-aktiviteter. Denne portalen gir oversikt over MOOC-inspirerte, nettbaserte kurs i regi av norske universitet og høyskoler. Tanken er at portalen skal kunne samle alle relavante kurs, uavhengig av hvilken plattform kursene kjører på.
Nettbasertekurs.no er en samling av kurs som gjennomføres på nett. Du finner kurs innen teknologi, sport, programvare, personlig utvikling, hobby og business. Mange av kursene må du betale for, men du finner også kurs som er helt gratis.
NKI nettstudier er Nordens største nettskole. Skolen er godkjent av Utdannings- og forskningsdepartementet etter Lov om voksenopplæring. Tilbyr utdanning på ulike fagområder.
NKS Nettstider er en norsk utdanningstilbud som tilbyr høyskolestudier og yrkesrettet undervisning på internett.
NooA eller Campus NooA er offentlig godkjent som nettskole i Norge av Utdannings- og forskningsdepartementet etter Lov om voksenopplæring. Her finner du nettkurs i forskjellige fag.
Norgesuniversitetet er Kunnskapsdepartementets organ for å fremme IKT-støttet og fleksibel utdanning, og samarbeid med arbeidslivet.
Norsk Nettskole er datterselskap av AV-senteret, et senter som tilbyr ulike typer læremidler. Norsk Nettskole AS er en godkjent frittståande fjernundervisningsinstitusjon, som er medlem i Norsk Forbund for Fjernundervisning.
Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) tilbyr nedlasting av forelesninger, og andre videopocaster. Dette er tilgjengelig direkte i nettleseren via NTNU openVideo. Du finner forelesningene på youtube.com.
Skooler er en Office 365 portal for utdanning. Portalen er et verktøy som kan brukes sammen med Office 465. Tanken er at svært mange skoler i Norge bruker allerede Office 365, fordi Microsoft tilbyr kontorpakken gratis til skoler. Det er selskapet Avantador som ståt bak Skooler.
Sonans utdanning er en privat tilbyder av allmennfaglig utdanning på videregående skoles nivå. Tilbudet dekker tilbud til privatister (16 år og eldre) og til elever med skoerett (16 – 19 år). Du finner mer informasjon om Sonans nettstudier på sonans.no.
UDL.no tilbyr fritt tilgjengelige video-forelesninger i fag som matematikk og programmering.
Universitetet i Bergen tilbyr nettbaserte kurs i samarbeide med Futurelearn.
Utdannet.no tilbyr nettbasert undervisning og kurs. Noen av kursene er gratis, mens du må betale for de fleste.
Utdanning.no er en nasjonal fellesportal for utdanning, karriere og læring, og eies av Kunnskapsdepartementet.
Kurs på engelsk
Her finner du engelskspråklige nettsteder som tilbyr opplæring eller nedlasting av bøker/forelesninger.
Academic Earth viser oversikt over nettbasert utdanning.
Class Central – top 50 MOOCs of all time har en liste over engelske MOOC-aktiviteter som nettstedet mener er tidenes beste. Her finner du kurs i kategoriene technology, science, business og humanities.
Distance-education.org er en portal som formidler informasjon og en oversikt over fjernundervisning. Denne portalen tar utgangspunktet i amerikanske skolesystemer.
Documentarystorm.com er et nettsted som gir deg en oversikt over dokumentarer på nettet, blant annet fra nettsteder som Youtube.
Khan Academy er et fantastisk nettsted som tilbyr opplæring i matematikk, vitenskap, informasjonsteknologi, økonomi og humanetiske fag. Kursene er videobaserte, og den pedagogiske kvaliteten på opplæringen er meget høy. Hvis du sliter med matte eller noen av de andre fagene, og er fortrolig med det engelske språket, vil du garantert lære av dette! Det finnes også en app som kan brukes til å laste ned kursene – les mer i vår artikkel.
Learn That tilbyr gratis opplæring i emner som data, økonomi og business.
Lynda.com er et stort nettsted som tilbyr videobasert kurs i flere forskjellige kategorier. De fleste kursene må du betale for, men det finnes også en del kurs som er helt gratis. Du betaler 25 dollar per måned for full tilgang.
MIT OpenCourseWare tilbyr gratis forelesningsinnhold fra det amerikanske tekniske universitetet Massachusetts Institute of Technology. Du finner en oversikt over emner på ocw.mit.edu/courses.
MOOC List er en forkortelse for «Massive Open Online Course», og er en liste over gratis undervisning og kurs fra skoler og universiteter.
Online Education Database er en database med forelesninger fra amerikansk «college». På denne siden finner du forelesninger som er gratis.
Openculture.com er et nettsted som samler lenker til gratis kulturstoff på nettet. Her finner du blant annet gratis kurs på nettet, lydbøker, språkopplæring, e-bøker og gratis pensumbøker.
TED er en fantastisk samling av videobaserte foredrag om ulike typer emner – alt er gratis. Det hele startet som en konferanse i 1984, som den gangen omhandlet teknologi, underholdning og design. Etter det har dette vokst og vokst, og omhandler nå langt flere temaer, og takket være internett er dette tilgjengelig for alle som har nettilgang.
Topdocumentary Films tilbyr visning av dokumentarer direkte i nettleseren.
Tuts+ tilbyr kurs og ebøker som fokuserer på grafiks design, webutvikling og grafikk.
Udemy tilbyr kurs på nettet. De fleste kursene må du betale for, men det finnes også en del kurs som er gratis. Her finner du kurs med forskjellige temaer, blant annet programmering, webutvikling, fotografi, og språk, bare for å nevne noen få.
Webcast.berkeley.edu tilbyr gratis forelesninger fra det amerikanske universitetet Berkeley i California. Forelesningene er også tilgjengelige på Youtube.
Webvideouniversity.com tilbyr innføring i produksjon av webvideo. Her lærer du å produsere egne kursvideoer.
WikiHow er et åpent nettsted som tilbyr kurs i mange forskjellige kategorier. Det er brukerne selv som vedlikeholder dette nettstedet.
Wikiversity åpen undervisning på nett. Dette nettstedet opererer på samme måten som det åpen leksikonet Wikipedia, nemlig at det er brukerne som bidrar til innholdet. Du finner en oversikt over emner på wikiversity.org.
Youtube er et av verdens største og mest populære nettsteder for deling av videoer. Her finner du selvfølgelig et stort utvalg av videobaserte kurs. Det er bare å søke etter et emne du har lyst å lære mer om, og du får sikker noen gode treff.
Les også: YouTube-guide
Du er kanskje ikke klar over det, men mange aktører har egne kanaler på Youtube, med opplæring i forskjellige emner: Dette bare noen av slik Youtube-kanaler:
Data
Her finner du kurs som omhandler data. Du finner også mange datakurs under «Generelt» – det vil si på nettsteder som tilbyr opplæring i ulike emner, vil du også finne kurs som omhandler data.
Codecademy.com er et nettsted som tilbyr gratis opplæring i koding og programmering. Her kan du blant annet lære Javascript, CSS, HTML, PHP, Python og Ruby.
Dataporten – vår egen nettside tilbyr en rekke guider om Windows, programvare og internett.
Web Fundamentals tilbyr informasjon og kurs om webutvikling.
Tek.no tilbyr guider om programvare, maskinvare og internett.
Teachyourselftocode.com er en samling av lenker med opplæring i programmering og koding.
The C++ Tutorial gir deg opplæring i programmeringsspråket C++.
Fotokurs
Her finner du kurs innen foto, kamera og bildebehandling
Adobe Creative Suite Video Podcast tilbyr tips for bruk av programpakken Adobe Creative Suite.
AstroFoto har en del artikler om fotografi av verdensrommet.
Dataporten – vår egen nettside tilbyr flere fotoguider.
Stanford University tilbyr ganske avanserte fotokurs, helt gratis.
Camera Position samling av tips fra fotograf Jeff Curto.
Club Scoolo er en norsk side som tilbyr gratis fotokurs.
Digital Photography Course er et fotokurs av Marc Levoy, professor i datateknikk ved Stanford universitetet i USA. Dette kurset er ganske teknisk – det er nå fritt tilgjengelig på nettet.
Digital Photography School tilbyr en stor samling av tips og kurs innen foto.
Kodak Photocasts har samling av videoer med fototips.
Photography Tips from the Top Floor er samling av tips fra fotograf Chris Marquardt.
Moderskeppet.se er et svensk nettsted som tilbyr videobaserte fotokors.
Se og lær foto er et norsk nettsted som tilbyr videobaserte fotokurs. Ingen av kursene er gratis.
Tek.no er en norsk fotoside. Her finner du mange guider, blant annet disse:
VKool – How to Take Good Photos er kommersielt nettbasert fotokurs for nybegynner. Kurset har éngangsavgift på 97 USD (566 NOK). Du finner en anmeldelse av kurset på prweb.com.
Språk
Det finnes ganske mange nettsted som tilbyr opplæring innen forskjellige språk. Vi har samlet noen av disse.
Indo-European Languages tilbyr et utvalg av gratis språkopplæring.
101languages.net tilbyr gratis språkopplæring. På skrivende stund er det totalt 53 språk i samlingen.
På vei er et læreverk som lærer bort norsk og samfunnskunnskap for voksne innvandrere i Norge.
Free Online Language Courses er en samling av lenker til gratis språkopplæring. I skrivende stund har samlingen 119 språk.
Learn Greek gratis opplæring i gresk.
Leksikon og bibliotek
Til slutt kommer en oversikt over leksikon, bibliotek på nettet, og nedlasting av gratis bøker.
Bookboon.com tilbyr nedlasting av gratis lærebøker på PDF-format.
Free Online Libraries er en liste over gratis nettbaserte bibliotek, for det meste engelskbaserte.
HowStuffWorks er et omfattende oppslagsverk som beskriver alt mellom himmel og jord, og hvordan forskjellige ting og tang virker.
Store Norske Leksikon finnes i nettbasert utgave, helt gratis.
Wikibøker er et bibliotek med gratis lærebøker og annet læremateriale. Innholdet er fritt tilgjengelig, og alle kan bidra.
Wikipedia er et fritt og omfattende oppslagsverk – her er det alle som kan bidra. Norske (bokmål) utgaven finner du på no.wikipedia.org, og den nynorske på nn.wikipedia.org. Les mer om Wikipedia i vår guide.
WolframAlpha er en søkemotor som kan brukes til å søke etter kunnskap. Dette er en ganske allsidig søkemotor, som blant annet kan brukes som en kalkulator.
Ordbøker
Bing Translator tilbyr oversettelser av rund førti språk – du kan legge inn ord, tekst eller hele nettsider.
Bokmålsordboka og Nynorskordboka er utarbeidet av Universitetet i Oslo, i samarbeid med Språkrådet. I 2017 er orboken overtatt av Universitetet i Bergen.
Freedict.com tilbyr oversettelser mellom rundt tyve språk, inkludert norsk.
Google Translate tilbyr oversettelser av over seksti språk. Du kan legge inn og få oversatt ord og setninger, og også hele nettsider.
Wiktionary er en engelsk ordbok, som er drevet av samme prinsipp som leksikonet Wikipedia, altså at alle som ønsker det kan bidra til ordboken. Norske utgaven finner du på no.wiktionary.org
Siste kommentarer