Her kan du dele bildene dine på nettet

Digitale bilder er populære som aldri før og deling av bilder på internett har virkelig tatt helt av. Her får du oversikt over tjenester som tilbyr deling av bildene dine på nettet.

Les også: Fotoapper for alle

Spørsmålet er nå hvilke tjenester du bør velge for å dele bildene på internett? Vi ser på forskjellige tjenester.

Ulike bruksområder

Det finnes et hav av bildedelingstjenester på nettet, og de har forskjellige bruksområder:

  • Blogger – brukes gjerne til å opprette fotoblogger eller fotoalbum, eller fortelle en reisehistorie, altså en blanding av tekst og bilder, gjerne lange fortellinger. Eksempler: Blogg.no og WordPress.com.

  • Mikroblogger – brukes til å dele ett bilde av gangen, og da gjerne uten tekst eller med korte tekstmeldinger. Slike impulsmeldinger er blitt meget populære i det siste. Eksempler: Tumblr, og Twitter.

  • Sosiale nettsamfunn – brukes til å kommunisere på flere forskjellige plan, inkludert med deling av bilder. Eksempler: Facebook og Ello.

  • Nettlagring – dette er tjenester som i utgangspunktet tilbyr lagring av digitale filer, men tilbyr også deling av bilder. Eksempler: Google Photo, OneDrive og DropBox.

  • Spesialtjenester for deling av bilder – brukerne kommenterer hverandres bilder. Denne typen deling er spesielt tilpasset fotografer, og andre fotoentusiaster. Eksempler: 500px og Flickr.

Noen av disse tjenestene kan også brukes for sikkerhetskopiering, men det lønner seg i tillegg å ha en sikkerhetskopi av bildene lokalt, for eksempel på en ekstern harddisk.

Bildedelingstjenester

Vi har valgt å liste opp de ulike tjenestene i alfabetisk rekkefølge. For ordens skyld, tallene for antall medlemmer, er hentet fra leksikonet Wikipedia. Tallet som oppgis er ikke nødvendigvis presist, men gir en pekepinn på hvor mange som bruker en aktuell tjeneste.

500px

500px.com er en fotodelingstjeneste for fotografer og fotoentusiaster med over 13 millioner medlemmer – navnet 500px har sin opprinnelse i at for ti år siden var 500 piksler ansett som ganske bra bildekvalitet for visning på web. Maksimumstørrelsen på bilder på dette nettstedet har i ettertid blitt økt, men navnet er blitt uendret.

Du finner oversikten på 500px.com/upgrade.

ARS

ARS er en tjeneste på nettet som tilbyr at du får tilbakemeldinger på bilder som du legger ut. Det er bare å legge ut bilder så får du kommentarer. Les mer i vår artikkel.

Blogg.no

Blogg.no er en gratis norsk bloggtjeneste med over 2 000 000 registrerte bloggere. Tjenesten er drevet av Egmont Publishing AS. Du kan opprette din egen blogg, og skrive om dine interesser, inkludert foto. Les mer på faq.blogg.no.

deviantART

deviantART er et gratis samfunn for kunstnere, inkludert fotografer, med over 25 000 000 medlemmer. Her kan kunstnerne diskutere og dele sin kunst. Fotografi finner du på browse.deviantart.com/photography/. Les mer om deviantART på help.deviantart.com.

DropBox

Dropbox tilbyr lagring av digitale bilder og eventuelt andre filer – du kan også bruke tjenesten til å dele bilder. DropBox tilbyr 2 GB gratis lagringsplass. Les mer i vår guide.

Ello

Ello.co er en tjeneste for fotografer og andre kunstnere. Her kan du blant annet dele bilder – les mer.

Facebook

Facebook.com er et nettsamfunn, opprinnelig (opprettet i 2004) laget for studenter i USA, men er nå blitt verdensomfattende. Facebook er et sosialt nettverk for deling av blant annet bilder. Les mer i vår guide.

Flickr

Flickr.com er blant de mest populære bildedelingsnettstedene du finner på nettet, med over 87 000 000 medlemmer. Her kan du få tilbakemeldinger fra andre brukere, om dine bilder og kan selv kommentere andres. Les mer om tjenesten på flickr.com/help.

Du finner oversikten på flickr.com.

Google Photo

Google Photo er en lagringstjeneste som tilbyr ubegrenset lagringsplass for bildene dine. Les mer i vår artikkel.

Imgbox

Imgbox er en gratis tjeneste som tilbyr hosting (lagring) av bilder med mulighet til lenking til bildene. Les mer på imgbox.com.

Imgur

Imgur er en gratis bildedelingstjeneste med muligheten for kommentarer og rating av bilder. Les mer om Imgur på imgur.com/help.

Instagram

Instagram er en tjeneste som gjør det mulig å ta bilder på mobiltelefoner, legge til noen enkle effekter, og dele bildene på sosiale nettsteder som Facebook og Twitter. Les mer om Instagram på help.instagram.com og vår guide.

Japan Photo

Japan Photo er norsk butikk som tilbyr flere forskjellige tjenester, inkludert deling av bilder. Med tjenesten Mitt galleri har du muligheten til å dele ut dine fotobøker med venner. Les mer om Japan Photo på support.japanphoto.no.

OneDrive

OneDrive (tidligere SkyDrive) er en nettlagringstjeneste fra Microsoft som også tilbyr deling av bilder og eventuelt andre filer. Du får 5 GB gratis lagringsplass. Forresten, navnet skal endres til OneDrive. Les mer i vår guide.

Pinterest

Pinterest er et nettsamfund for deling av bilder og video. Tjenesten er en slags interaktiv oppslagstavle. Les mer om Pinterest på help.pinterest.com.

Photobucket

Photobucket er et nettsted som tilbyr lagring og lenking av bilder, for visning i diskusjonsfora, blogger, sosiale nettverk og andre nettsamfunn. Du finner mer informasjon på support.photobucket.com.

Snapchat

Snapchat er en mobilapp for deling av bilder. Levetiden av bilder som blir delt bestemmer avsenderen selv (for eksempel 10 sekunder) – etter valgt tidsgrense vil bildet bli slettet fra mottakerens enhet og selskapets servere.

Her kan du laste ned Snapchat: På play.google.com (Android) og på apps.apple.com (iPhone og iPad).

Tumblr

Tumblr er en mikrobloggtjeneste. Her kan du legge ut tekst, bilder, musikk og video. Les mer om Tumblr på tumblr.com/help.

TikTok

TikTok er en tjeneste hvor du kan dele korte videoer. Les mer i vår artikkel.

Twitter

Twitter er en mikrobloggtjeneste. Twitter er i utgangspunktet laget for korte tekstmeldinger (maksimum 280 tegn), men du kan også legge ut bilder og video. Les mer om Twitter i vår guide.

WordPress

WordPress er et publiseringssystem for web, som er basert på programmeringsspråket PHP og databasesystemet MySQL.

WordPress kan brukes til å opprette og administrere blogger (for eksempel fotoblogger) og nettsider. Les mer om WordPress i vår guide.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *