De beste gratis VPN-tjenestene
VPN er en forkortelse for «Virtual Private Network», og er en kryptert direkteforbindelse mellom din datamaskin og en VPN-tjener.

Les også: Tor Browser er gratis

Den kalles virtuell fordi for brukeren ser en VPN-forbindelse ut som om det er en privat forbindelse, selv om den foregår over internett.

Hvorfor bruke VPN?

VPN gjør det mulig å være anonym på internett og kan blant annet brukes til å lure tjenester til å tro at du er på et annet sted i verden enn du egentlig er.

Dette kan for eksempel brukes til å få tilgang til tjenester som i utgangspunktet er blokkerte i bestemte land. Du kan for eksempel late som om du bruker en tjeneste utenfor Norge, for eksempel USA og dette gjør det mulig å øke filmutvalget på Netflix i Norge. Det er imidlertid et problem med Netflix og det er at de har bestemt seg for å blokkere bruk av VPN på Netflix.

Dette er nå blitt et kappløp mellom VPN-leverandører og Netflix, fordi en rekke VPN-leverandører har funnet en måte å lure Netflix-blokkeringen. Du finner en rekke slike VPN-leverandører på makeuseof.com. Du kan jo selv prøve noen av forslagene på denne siden, men problemet med dette er at Netflix leter etter nettopp slike tjenester og blokkerer dem når de oppdages.

Slik virker VPN

Det opprettes en punkt-til-punkt forbindelse over internett, via dedikert, kryptert linje mellom to aktører. VPN utvider et privat nettverk til internettet, og som samtidig opprettholder egenskapene til det private nettverket. Din datamaskin vil fremstå som om den tilhørte lokalnettet til VPN-tjeneren.

En VPN-forbindels er en sikker måte å bruker internett, fordi her kan ingen spore deg, eller overvåke deg. Bruk av VPN gjør at din internett-trafikk er kryptert.

Problemet med VPN er at det er i utgangspunktet en kommersiell tjeneste – du må gjerne betale for å bruke det. Den gode nyheten er at det finnes flere aktører som tilbyr VPN gratis, men da er tjenesten reklamebasert.

Hvilken av gratistjenestene er best?

Nettstedet bestvpn.com har testet ut en rekke gratis VPN-tjenester og kommet til den konklusjon at følgende VPN er best:

 1. Windscribe
 2. ProtonVPN
 3. TunnelBear
 4. HideMe
 5. Hotspot Shield

You may also like...

13 Responses

 1. Hvorfor er ikke Nord vpn med i vurderingen?

 2. arne andersen sier:

  Da bør jeg bytte da?

  • Atle Olsen sier:

   Nord VPN har jeg brukt i lang tid, og jeg er kjempefornøyd med bruken både i Norge og utenlandsk.

 3. arne andersen sier:

  Takker for respons Olsen

 4. Kåre hellmyr sier:

  Jeg bruker Borderless vpn. Fungerer fint for å se på viafree og nrk fra spania.

 5. Anonym sier:

  Windscribe er kun gratis for en begrenset bruk. Brukte opp kvoten på kort tid.

 6. Aksel sier:

  Disse tjenestene kan fungere, men problemet er jo at de fleste av tjenestene som er nevnt her kun er gratis inntil en viss mengde GB. Dette er for eksempel altfor lite til å kunne se på norsk TV i utlandet eller amerikansk Netflix.

  Anbefaler heller å bruke GooseVPN dersom du er på utenlandsreise eller lignende, da tjenesten egentlig er en betalttjeneste med mange norske servere hvor du får en måned helt gratis før du trenger å betale. Dette er også nevnt i for eksempel https://vpnportalen.no/beste-gratis-vpn.

  Et mye bedre alternativ er jo også å bruke en betalttjeneste som NordVPN, CyberGhost eller ExpressVPN og heller be om pengene tilbake etter 30 dager, særlig hvis du er på utenlandsreise eller lignende og bare skal bruke VPN for en kort periode. Har gjort dette flere ganger tidligere og det er kjapt og enkelt å få refundert pengene.

  Til Anonym: Hvor fort brukte du opp kvoten? Har ikke Windscribe en ganske stor kvote?

 7. VPN sier:

  Mange VPN-tjenester kan prøves «gratis», hvis man gør brug af pengene-tilbage-garantien 🙂

 8. Tusen takk for denne listen! Dette hjelper meg mye gjennom dagene!

 9. Hannne sier:

  Hei! Jeg skal flytte utenlands og det eneste jeg egentlig vil ha er muligheten til å streame alle tjenestene mine der, hvem von er best da? helt gratis 😀

 10. JR Hald sier:

  Har tenkt litt selv på å bruke en gratis VPN, men er det ikke sånn at de selger dataene til brukerne -f.eks Informasjon om IP adresser og annen identifiserbar info? Leste denne artikkelen, som hevder det er fritt vilt på videresalg av kundedata https://thenextweb.com/contributors/2018….

  Ellers har jeg fått merke på det selv at Netflix er svært lite glade i dette. Bruker selv en betalt VPN og har måttet skifte servere utallige ganger etter de er blitt blokkert. Kjedelig å bytte IP adressene manuelt hver uke på routeren da jeg skal se Netflix på TVen.

  Et siste forslag: Publiser gjerne en liste over betalte VPN alternativer, lik denne: https://itavisen.no/beste-vpn-norge/? Ser at dere ikke har noen kommersielle samarbeid, så tror det ville vært til hjelp for oss forbrukere med rene faktabaserte omtaler 😀

 11. Arn Gudmund sier:

  Hei Arsæll. Takk for fin guide.

  Hva tror du om den nye Warp tjenesten til Cloudflare? Jeg skjønner ikke helt hvordan det skulle gi meg en gratis vpn, men de sier at det skal være tilfellet. Snakker om denne https://www.dinside.no/mobil/na-vil-de-gjore-mobilen-din-enda-sikrere/70946710. Kunne du hjulpet forklare hva det betyr?

  Jeg leste også på https://digitalguiden.net/gratis-vpn/ at nesten ingen av de har norske servere. Jeg studerer utenlands, så det er litt kjedelig hvis de ikke har norske servere. Har kun testet ut Hotspot Shield og deres gratis VPN hadde ingen norske alternativer..Tenkte prøve ut WindScribe og TunnelBear nå etter å ha lest guiden din.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *