Hola er en sikkerhetsrisiko

hola00

Hola er en populær VPN-tjeneste som tilbys som en utvidelse i mange nettlesere. Du kan bruke Hola til å late som om du surfer fra et annet land enn du egentlig befinner deg i.

Les også: Slik fungerer Hola

Hola kan blant annet brukes til å få tilgang til flere filmer på Netflix. Fordelen med Hola er at den er gratis og ganske enkel å bruke – du kan selv velge hvilket land du surfer fra.

Hola misbruker tilgangen

Problemet med Hola er at tjenesten bruker VPN-teknologien på en annerledes måte. Det vanlig med en VPN-tjeneste er at datatrafikken (mellom en nettside/tjeneste og din datamaskin) rutes via servere fra selskapet som tilbyr VPN-tjenesten. Hola bruker i stedet brukernes enheter (inkludert din datamaskin) som endepunkter, altså i stedet for å bruke serverne.

Les også: Bruk nettet anonymt med VPN

Dette betyr at din datamaskin kommuniserer direkte med en nettside/tjeneste. En av ulempene med dette er at Hola bruker en del av din båndbredde, men det betyr også at din IP-adresse blir synlig for nettsiden/tjenesten. Dette er ganske kritikkverdig, mener Martin Brinkmann som driver nettstedet ghacks.net, og oppfordrer brukerne til å slutte å bruke Hola.

Hola tjener penger på tilgang til din datamaskin

Ifølge Martin, driver Hola også og selger tilgang til endepunktene via luminati.io, en kommersiell nettside som eies og drives av Hola. Dette betyr at Hola tjener penger på å tilby tilgang til din datamaskin, dersom du bruker Hola som en VPN-tjeneste.

Hola åpner for angrep

I tillegg til dette kan Hola og Luminati potensielt brukes til å gjennomføre et Denial-of-Service (DoS)-angrep, og dermed kan din datamaskin brukes som en av flere enheter i et såkalt botnett for å blant annet spre spam.

Et slikt DoS-angrep skal nylig være observert, og det viser seg at angrepene bruker Hola-endepunkter via nettsiden Luminati. Les mer om dette på nettstedet 8ch.net.

Alternative VPN-tjenester

Konklusjonen er at Hola er ikke sikker å bruke som en VPN-tjeneste. Det finnes heldigvis alternativer – du finner en oversikt over disse i vår guide.

Kilde: Ghacks

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *