Den store podkast-oversikten

Podkast er en måte å få tilgang til nyheter, informasjon, forelesning, underholdning eller en annen kringkasting via internett. Det er ulike måter å høre eller se en podkast – du kan både bruke mobilen din eller PC-en din.

Les også: Nettstedkart for Dataporten

Hva er egentlig en podkast?

En podkast er en lydfil eller videofil som du kan laste ned og lytte til eller se på. En podkast er altså en måte å publisere lyd- eller videoopptak på internett. Ordet podkast er en kombinasjon av ordene iPod og kringkast. En podkast er likevel ikke begrenset til avspilling på iPod, portable enheter eller på noen måte knyttet opp mot produkter fra Apple.

For å lytte til podkaster kan man enten abonnere på programmene eller besøke nettsteder som har lenker til tidligere sendte programmer. Dersom du abonnerer på et program vil du jevnlig bli forsynt med episoder når disse gjøres tilgjengelige. Man kan som regel også spille av tidligere programmer direkte i en nettleser, enten ved at programmet lastes ned til egen enhet som en mp3-fil eller at den spilles av ved hjelp av en avspillingsfunksjon på nettsiden, eventuelt lastes ned og avspilles med et program som VLC Media Player.

Hvordan avspille en podkast?

Du kan avspille en podkast direkte i nettleseren. Du kan laste ned og spille av podkaster på smarttelefoner, andre enheter eller på PC. Som regel må man installere et eget avspillingsprogram for å abonnere på programmene, og slike finnes både for PC og mobile enheter. På PC er det også mulig å abonnere på programmer ved hjelp av RSS-koblinger – nettleseren sørger for abonnementsfunksjonen. Du kan abonnere på podkast via følgende apper:

Podkast-apper:

Podkaster på norsk

Teknologi/media/internett/gründere

Foto

Diverse temaer

Podkaster på engelsk

Teknologi

Foto

Diverse temaer

Lyst å lage podkast?

Her får du en oversikt over nettsteder som gir deg en mulighet til å lage og dele dine egne podkaster:

Kilder: NRK, Wikipedia

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *