Bli anonym på nettet med VPN

VPN er en forkortelse for «Virtual Private Network», og er en kryptert direkteforbindelse mellom din datamaskin og en VPN-tjener. Den kalles virtuell fordi for brukeren ser en VPN-forbindelse ut som om det er en privat forbindelse, selv om den foregår over internett.

Hvorfor bruke VPN?

VPN gjør det mulig å være anonym på internett og kan blant annet brukes til å lure tjenester til å tro at du er på et annet sted i verden enn du egentlig er.

Les også: Bruk nettet anonymt

Dette kan for eksempel brukes til å få tilgang til tjenester som i utgangspunktet er blokkerte i bestemte land. Du kan for eksempel late som om du bruker en tjeneste utenfor Norge, for eksempel USA og dette gjør det mulig å øke filmutvalget på Netflix i Norge. Det er imidlertid et problem med Netflix og det er at de har bestemt seg for å blokkere bruk av VPN på Netflix.

Dette er nå blitt et kappløp mellom VPN-leverandører og Netflix, fordi en rekke VPN-leverandører har funnet en måte å lure Netflix-blokkeringen. Du finner en rekke slike VPN-leverandører på makeuseof.com. Du kan jo selv prøve noen av forslagene på denne siden, men problemet med dette er at Netflix leter etter nettopp slike tjenester og blokkerer dem når de oppdages.

Slik virker VPN
Det opprettes en punkt-til-punkt forbindelse over internett, via dedikert, kryptert linje mellom to aktører. VPN utvider et privat nettverk til internettet, og som samtidig opprettholder egenskapene til det private nettverket. Din datamaskin vil fremstå som om den tilhørte lokalnettet til VPN-tjeneren.

Les også: De beste Netflix-lenkene

En VPN-forbindels er en sikker måte å bruker internett, fordi her kan ingen spore deg, eller overvåke deg. Bruk av VPN gjør at din internett-trafikk er kryptert.

Problemet med VPN er at det er i utgangspunktet en kommersiell tjeneste – du må gjerne betale for å bruke det. Den gode nyheten er at det finnes flere aktører som tilbyr VPN gratis, men da er tjenesten reklamebasert.

Gratis VPN-tjenester

Det finnes flere VPN-tjenester som er helt gratis, og de er da reklamebasert. Dette er noen eksempler:

Hvilken av gratistjenestene er best?

Ett av problemene med enkelte av gratistjenestene er at de er ikke alle like uskyldige. Hola er en ganske bra VPN-tjeneste som både er gratis og brukervennlig, men Hola har rykte på seg for å tjene penger på tilgangen til din datamaskin – du kan lese mer om dette i vår artikkel.

Nettstedet bestvpn.com har testet ut en rekke gratis VPN-tjenester og kommet til den konklusjon at følgende VPN er best:

 1. Hotspot Shield
 2. TunnelBear
 3. HideMe
 4. ZooVPN
 5. ProtonVPN

Kommersielle tjenester

Her er noen VPN-tjenester du betaler for, og du slipper da reklame:

Nettleser-utvidelser

Det finnes en del utvidelser for nettlesere som gjør bruken av VPN enklere. Slik utvidelser er i utgangspunktet ikke gratis, men de finnes som regel i gratisversjon med begrensede muligheter.

Firefox:

 • ProxMate – gir deg full tilgang til nettsteder som har begrensninger i Norge. Støtter nettsteder som Grooveshark, Pandora, MTV, Crunchyroll, Turntable.FM, Songza og Netflix.

Chome:

 • ZenMate er en utvidelse som krypterer din surfetrafikk, og som skjuler din plassering i verden.

  ZenMate kjører i bakgrunnen, noe som vises som et lite grønt ikon øverst til høyre i nettleseren. Du kan på en enkel måte velge ulike serverlokasjoner (hvor du tilsynelatende er lokalisert) fra forskjellige steder i verden. Standardvalget er Tyskland, men dette kan du altså velge. Du kan også når som helst slå av ZenMate. Trykk på ZenMate-ikonet, og velg «Change loacation» eventuelt trykke på «ON» slik at det endres til «OFF»

  Du starter med å installere ZenMate-utvidelsen i Google Chrome-nettleseren, og du må deretter legge inn din e-postadresse for å registrere deg.

 • Hola Better Internett – klikk på et lite ikon i nettleseren for å velge en VPN-server.

 • DotVPN – krever registrering. Klikk på et lite ikon, etter registrering, for å vise informasjon om nåværende VPN-server, og kan eventuelt velge en annen server.

Overplay er en kommersiell tjeneste som gjør det mulig å få tilgang til nettsteder fra andre land, det vil si nettsteder som i utgangspunktet ikke tillater visning i utlandet.

OverPlay tilbyr to forskjellige tjenester:

 • SmartDNS gir tilgang til nettsider som i utgangspunktet er blokkerte i utlandet, og tilbyr flere VPN-funksjoner, uten faktisk å bruke en VPN-forbindelse. SmartDNS koster 4,95 USD per måned.

 • GlobalVPN (Full VPN) er en ekte VPN-forbindelse, en kryptert og sikker forbindelse – den inkluderer også SmartDNS. GlobalVPN koster 9,95 USD per måned

You may also like...

1 Response

 1. marit sier:

  Det nyttet ikke å gjøre som linken din sa ang. Tunnelbear, men jeg lukket alt og startet på nytt, og da fikk jeg til slutt til å slette alt som hadde med Tunnelbear å gjøre. Så, heldigvis, nå er jeg kvitt det.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.