Slik redder du en PC som ikke starter!
Hva kan du gjøre hvis PC streiker fullstendig? Mulighetene er faktisk ganske mange, alt fra manglende strøm til infeksjon av datavirus, eller at harddisken har tatt kvelden. Her får du mange nyttige tips, men du bør prøve det enkle først.

Les også: Windows-problemer? Her får du hjelp!

Hva gjør du hvis PC-en nekter å starte i det hele tatt, eller skjermen blir svart? Problemer er at du vet ikke hvorfor dette skjer, det kan være noe feil med Windows, programvare eller det kan være noe feil med maskinvare.

Passer ikke for alle

Hvis ikke du føler at du er datakyndig, eller av en annen grunn ikke ønsker å tukle med datamaskinen og finne ut av dette på egen hånd, bør du kanskje ikke gjøre det. Da bør du heller sende datamaskinen inn til reparasjon hos din dataforhandler – ta kontakt med butikken hvor du kjøpte datamaskinen, dersom maskinen ikke vil starte.

Les også: Tips for deg som skal sende PC-en til reparasjon

Løsningen kan være enklere enn du tror

Du kan prøve det enkle først – sjekk at strømkabelen er skikkelig på plass. Har du en bærbar PC kan det hende at batteriet er dødt.

Ta ut batteriet

Er du heldig, kan løsningen være å ta ut batteriet, dersom du har bærbar PC. Du bruker da strømkabelen til å starte PC-en, og dette kan være nok til å puste liv i PC-en. Du kan i etterkant eventuelt velge å sette batteriet tilbake, hvis du ønsker det.

Virusangrep?

Kanskje ikke veldig sannsynlig, men dette er altså et alternativ. Du kan eventuelt lage en krise-CD, hvis du mistenker et virusangrep – les mer.

Lyd fra PC-en kan gi deg et svar

Klarer ikke du å starte PC-en, men hører pipelyd fra PC-en, kan dette gi deg informasjon om hva som er galt. Du finner en oversikt over slike lyder på computerhope.com.

Reparer med Windows egne løsninger

Hvis du har Windows 7, Windows 8.1 eller Windows 10, kan du prøve å trykke på F8 under oppstarten, for å få opp avansert oppstartmeny. Hvilken tast du skal trykke på er avhengig av datamaskin du har, det kan hende du finner informasjon om dette i brosyren til datamaskinen du har. Les mer i vår guide.

Bruk en tredjepartsløsning

Dessverre er det ofte slik at en installasjons-DVD for Windows ikke leveres med en ny PC med forhåndsinstallet Windows.

Det finnes flere tredjepartløsninger, altså du kan lage en DVD eller en minnepinne som kan brukes til å starte datamaskinen opp med, og forsøke å fikse problemet på denne måten. På nettstedet lifehacker.com finner du flere gode alternativer.

Et eksempel på en slik tredjepartsløsning er The Trinity Rescue Kit, som leveres med flere typer verktøy som kan brukes til å redde dara fra en PC som ikke lar seg seg starte på en normal måte.

Last ned en ISO-fil fra denne siden, og brenn denne på en CD eller DVD, eller du kan intallere verktøyet på en minnepinne.

Start opp en PC med Trinity Rescue Kit (CD, DVD eller minnepinne), og du får opp dette skjermbildet:

trinity_rescue_kit1

Her får du forskjellige valg, men da må du gjøre det fort, fordi det varer kun i noen få sekunder.

Du vil deretter få dette skjermbildet – dette skjermbildet blir stående, slik at du har god tid på deg å foreta et valg:

trinity_rescue_kit2

Her har du faktisk ganske mange valgmuligheter, men blant disse er muligheten til å definere et nytt Windows-passord, virusskanne PC-enm, tilgang til et kloneverktøy og ta backup av PC-en. Videre kan eventuelt bruke denne krisedisken til å gjenopprette tapte partisjoner, og overføre filer til andre enheter på det lokale nettverket.

Lazesoft Recovery Suite

Det finnes også et annet alternativ, nemlig Lazesoft Recovery Suite. Du kan laste det ned gratis fra lazesoft.com.

Du kan bruke programmet til å brenne oppstart-CD/USB disk via «Burn CD/USB Disk». Start problem-PC-en med denne disken, og du skal da få opp denne menyen:

lazesoft_recovery

Her har du flere valg, men hvis PC-en ikke startet, kan du velge Windows Recovery. Lykke til!

You may also like...

38 Responses

 1. Når ut det lille blanke batteriet som er inni og,og lar det være ute, starter laptop uten det batteriet?
  Eller må jeg ha det i?
  Alle svar mottas med takk…

 2. Ingrid sier:

  Min bærbare pc funker ikke jeg må restarte og restarte hele tiden og det er fordi jeg har koblet til ett nytt nettverk kan dere gi meg noen tips

 3. Eva Holte sier:

  Min stasjonære PC starter ikke. Når jeg trykker på startknappen lyser bare det ene grønne lyset og det høres ut som en motor som prøver å starte, men det andre grønne lyset kommer ikke og den står der bare og durer med svart skjerm. Det går heller ikke an å slå den av – når jeg holder startknappen lenge inne (som er det jeg skal gjøre for å slå den av) bare fortsetter det ene grønne lyset å lyse og ingenting skjer.

 4. Stig sier:

  Når jeg starter stasjonær pc har viftene variabel hastighet, akkurat som en sinus kurve. Win10 starter ikke opp. Etter 2-4 minutt er hastighet konstant og win10 starter opp PC kan brukes som normalt. Er det noe som synger på det siste verset? Brukstid 3100 timer.

 5. .... sier:

  PC-en min vil ikke starte. Og hvis den først starter blinker hele skjermen svart og hvit eller blir helt rød. Jeg finner ikke ut hvor jeg har kjøpt PC-en så kan ikke sende den inn på reparasjon

 6. Anonym sier:

  hva vis pc har noen gamle og nye deler i seg

 7. Thomas sier:

  Hei.
  Ved et uhell så åpnet jeg en stor zippet fil med over 3000 iconer eller bilder og exporterte de til skrivebordet. Dette medførte til fullstendig klikk da alle disse bildene skulle få plass. Jeg lukket alle programmer og restartet pc uten hell. Den skrur seg på, men får bare svart skjerm. Har restartet flere ganger nå, og fortsatt ingenting. Trenger hjelp.

 8. Frode W.Dypå sier:

  Hei!!
  Jeg har et merkelig problem: Når jeg starter opp Dell alt i ett PC’n kommer Dellmerket opp, men maskinen går ikke videre. Jeg holder da strartkanppen inne til den slukner og starter igjen i samme øyeblikket og da kommer PC’n. Jeg har kjørt Delldiagnoistikk under F12, resatt windows, men ingen ting funker… har god erfaring med Pc gjennom flere tiår, men dette skjønner jeg ikke… maskinen funker helt ok ellers(når jeg har gjort denne «dobbelstarten)..

 9. Marius sier:

  Hei, jeg har lenovo thinkpad, (Bærbar) som jeg kjøpte i 2016 den funket og har vært i bruk lenge en for 2-3dagers så var jeg på den, så lokket jeg skjermen og l meg neste dag når jeg var ferdig på skolen og jobb, så
  Skal jeg skru på PC-en igjen men er helt død, har sittet inni strømkabel og prøvd å ta ut batteriet 2-3 ganger men er fortsatt helt død. Aner du hva som har skjedd???

 10. Mathilde sier:

  Jeg har noen vifter i min stasjonære pc som ikke funker. Bestemte meg derfor å se inni om den var plugget inn i motherboard for at de skal få strøm. Fulgte ledningen og så en litt løs kabel fra viftene og så en ledig inngang som passet. Koblet den til det jeg fant ut senere hva var JUSB5. USB 3.0 inngang. prøvde dermed å skru på pcen for å se om de fiksa problemet men nå vil ikke pcen starte engang. Helt død. Prøvde ta ledningen ut igjen men vil heller ikke starte. Hjeeelp

 11. Hei.
  Har en HP PC bærbar der starter dataen men sort skjerm i Windows 10.Kommer ikke inn fgor å jobbe på dataen.

 12. Bjørn Magnar Aune sier:

  hei.
  Skjermen er bare to år gammel.

 13. Hei.
  Så om skjermen er sort og man ikke kommer til der videre så kan man bruke tastaturet til å få åpnet skjermen eventuelt?

  • Altså, du må holde inne F8-tasten under oppstarten eller trykke gjentatte ganger på den. Dette må du eventuelt gjøre gjentatte ganger, helt til du får opp en lenke på skjermen med en mulighet til å reparere datamaskinen. Lykke til.

   • Ser du lys på skjermen under oppstarten med tekst, eller er skjermen helt svart hele veien?

    Er det bærbar PC eller stasjonær?

    Hvis skjermen er helt svart hele veien, altså uten tekst, da er problemet større og da kan jeg dessverre ikke hjelpe deg videre. Lykke til!

 14. Skjermen er helt svart ikke verken blå eller nåen skrift.

 15. OK takk for at du tok deg tid..:-)

 16. Raymond sier:

  Hei. Har en gammel Acer aspire 5742 s som ikke vil starte. Lager 2-3 klikkelyder og slår seg av for så å starte på egenhånd igjen med samme utfall. Hva kan dette være?

 17. Leif Buxrud sier:

  Innloggingsvindu kommer ikke opp på Win 10. Hva kan gjøres?

 18. Endre sier:

  Hei, har vært 2 uker vekk fra pc’en min, og når jeg starta den nå så frøs pc’en etter 2 minutter, så jeg restarta den. Skjedde akkurat det samma igjen og etter jeg slo den helt av så vil den ikke slås på igjen. Når jeg prøver å slå den på går pc’en av og på, samtidig med vifta. Trenger råd!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *