Slik redder du en PC som ikke starter!
Hva kan du gjøre hvis PC streiker fullstendig? Mulighetene er faktisk ganske mange, alt fra manglende strøm til infeksjon av datavirus, eller at harddisken har tatt kvelden. Her får du mange nyttige tips, men du bør prøve det enkle først.

Les også: Windows-problemer? Her får du hjelp!

Hva gjør du hvis PC-en nekter å starte i det hele tatt, eller skjermen blir svart? Problemer er at du vet ikke hvorfor dette skjer, det kan være noe feil med Windows, programvare eller det kan være noe feil med maskinvare.

Passer ikke for alle

Hvis ikke du føler at du er datakyndig, eller av en annen grunn ikke ønsker å tukle med datamaskinen og finne ut av dette på egen hånd, bør du kanskje ikke gjøre det. Da bør du heller sende datamaskinen inn til reparasjon hos din dataforhandler – ta kontakt med butikken hvor du kjøpte datamaskinen, dersom maskinen ikke vil starte.

Les også: Tips for deg som skal sende PC-en til reparasjon

Løsningen kan være enklere enn du tror

Du kan prøve det enkle først – sjekk at strømkabelen er skikkelig på plass. Har du en bærbar PC kan det hende at batteriet er dødt.

Ta ut batteriet

Er du heldig, kan løsningen være å ta ut batteriet, dersom du har bærbar PC. Du bruker da strømkabelen til å starte PC-en, og dette kan være nok til å puste liv i PC-en. Du kan i etterkant eventuelt velge å sette batteriet tilbake, hvis du ønsker det.

Virusangrep?

Kanskje ikke veldig sannsynlig, men dette er altså et alternativ. Du kan eventuelt lage en krise-CD, hvis du mistenker et virusangrep – les mer.

Lyd fra PC-en kan gi deg et svar

Klarer ikke du å starte PC-en, men hører pipelyd fra PC-en, kan dette gi deg informasjon om hva som er galt. Du finner en oversikt over slike lyder på computerhope.com.

Reparer med Windows egne løsninger

Hvis du har Windows 7, Windows 8.1 eller Windows 10, kan du prøve å trykke på F8 under oppstarten, for å få opp avansert oppstartmeny. Hvilken tast du skal trykke på er avhengig av datamaskin du har, det kan hende du finner informasjon om dette i brosyren til datamaskinen du har. Les mer i vår guide.

Bruk en tredjepartsløsning

Dessverre er det ofte slik at en installasjons-DVD for Windows ikke leveres med en ny PC med forhåndsinstallet Windows.

Det finnes flere tredjepartløsninger, altså du kan lage en DVD eller en minnepinne som kan brukes til å starte datamaskinen opp med, og forsøke å fikse problemet på denne måten. På nettstedet lifehacker.com finner du flere gode alternativer.

Et eksempel på en slik tredjepartsløsning er The Trinity Rescue Kit, som leveres med flere typer verktøy som kan brukes til å redde dara fra en PC som ikke lar seg seg starte på en normal måte.

Last ned en ISO-fil fra denne siden, og brenn denne på en CD eller DVD, eller du kan intallere verktøyet på en minnepinne.

Start opp en PC med Trinity Rescue Kit (CD, DVD eller minnepinne), og du får opp dette skjermbildet:

trinity_rescue_kit1

Her får du forskjellige valg, men da må du gjøre det fort, fordi det varer kun i noen få sekunder.

Du vil deretter få dette skjermbildet – dette skjermbildet blir stående, slik at du har god tid på deg å foreta et valg:

trinity_rescue_kit2

Her har du faktisk ganske mange valgmuligheter, men blant disse er muligheten til å definere et nytt Windows-passord, virusskanne PC-enm, tilgang til et kloneverktøy og ta backup av PC-en. Videre kan eventuelt bruke denne krisedisken til å gjenopprette tapte partisjoner, og overføre filer til andre enheter på det lokale nettverket.

Lazesoft Recovery Suite

Det finnes også et annet alternativ, nemlig Lazesoft Recovery Suite. Du kan laste det ned gratis fra lazesoft.com.

Du kan bruke programmet til å brenne oppstart-CD/USB disk via «Burn CD/USB Disk». Start problem-PC-en med denne disken, og du skal da få opp denne menyen:

lazesoft_recovery

Her har du flere valg, men hvis PC-en ikke startet, kan du velge Windows Recovery. Lykke til!

You may also like...

7 Responses

 1. Når ut det lille blanke batteriet som er inni og,og lar det være ute, starter laptop uten det batteriet?
  Eller må jeg ha det i?
  Alle svar mottas med takk…

 2. Ingrid sier:

  Min bærbare pc funker ikke jeg må restarte og restarte hele tiden og det er fordi jeg har koblet til ett nytt nettverk kan dere gi meg noen tips

 3. Eva Holte sier:

  Min stasjonære PC starter ikke. Når jeg trykker på startknappen lyser bare det ene grønne lyset og det høres ut som en motor som prøver å starte, men det andre grønne lyset kommer ikke og den står der bare og durer med svart skjerm. Det går heller ikke an å slå den av – når jeg holder startknappen lenge inne (som er det jeg skal gjøre for å slå den av) bare fortsetter det ene grønne lyset å lyse og ingenting skjer.

 4. Stig sier:

  Når jeg starter stasjonær pc har viftene variabel hastighet, akkurat som en sinus kurve. Win10 starter ikke opp. Etter 2-4 minutt er hastighet konstant og win10 starter opp PC kan brukes som normalt. Er det noe som synger på det siste verset? Brukstid 3100 timer.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.