Slik bruker du et gjenopprettingspunkt

Et gjenopprettingspunkt er en lagret tilstand for systemfilene i Windows. Dette kan du bruke til å gjenopprette systemet til et tidligere tidspunkt. Slike punkter opprettes gjerne automatisk før du gjør store endringer i systemet, men dette skjer ikke alltid automatisk.


Les også: Windows-problemer? Her får du hjelp!

Et gjenopprettingspunkt kan være kjempeviktig dersom det skjer noe unormalt ved PC-en, for eksempel hvis det er installert dårlig driver i Windows. Du kan bruke et gjenopprettingspunktet til å gå tilbake i tid, altså før en driver ble installert. Dette kan ofte redde en PC som ikke fungerer som normalt.

Opprett et gjenopprettingspunkt

Slik oppretter du et gjenopprettingspunkt:

  • Windows 10 – søk etter gjenopprettingspunkt via søkevinduet i Windows og klikk på Opprett et gjenopprettingspunkt. Klikk på Opprett i vinduet for å opprette et gjenopprettingspunkt. Dersom ikke denne muligheten er aktivert må du først klikke på Konfigurer for å konfigurere gjenopprettingsinnstillinger.
  • Windows 8 – bruk hurtigtasten Windows+Q for å få opp en liste over alle appene, inkludert Kontrollpanel.
  • Windows 7 – klikk på Start, Kontrollpanel, System og sikkerhet, System, Systembeskyttelse, Opprett.

Du vil da få opp et vindu med mulighet til å legge inn en kortfattet beskrivelse:

gjenopprettingspunkt

 

Gå tilbake i tid

Du kan bruke systemgjenoppretting når Windows oppfører seg rart. Dette kan være aktuelt for eksempel like etter at du har installert et program eller en driver. Da kan du trykk på Start-menyen, skrive systemgjenoppretting i søkevinduet, og trykke på Enter. Du vil da få muligheten til å velge et gjenopprettingspunkt fra tidligere dato/tidspunkt, og kan dermed gå med systemet tilbake i tid.

Hvis datamaskinen streiker totalt

Dersom datamaskinen din ikke starter i det hele tatt, kan du prøve systemgjenoppretting. Problemet er at da må du enten ha installasjons-DVD-en til Windows, eller du må ha opprettet en systemreparasjonsdisk før problemet oppsto.

Du kan lage (brenne) en slik disk via Kontrollpanel, System og sikkerhet, Sikkerhetskopiering og gjenoppretting, Opprett en systemreparasjonsdisk. Denne disken kan du bruke til å starte datamaskinen opp med, og da får du tilgang til diverse verktøy, blant annet muligheten til å gå tilbake til tidligere opprettet gjenopprettingspunkt.

Kriseverktøy innebygd i Windows

Du finner en gjennomgang av disse verktøyene i vår guide.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *