Slik setter du opp Windows 11

Du har kanskje kjøpt en ny PC med Windows 11 eller du har oppgradert fra Windows 10 til Windows 11 på en eldre PC.

Les også: Følg Dataporten på Facebook!

Har du fått en oversikt over funksjoner og innstillinger? Vet du hvordan du slår av varslene som dukker opp på skjermen? Windows 11 har ganske mye av uønskede innstillinger. Dataporten hjelper deg!

Uønskede apper

Det er god start å avinstallere apper du faktisk ikke bruker. Dette kan du gjøre via Start, Innstillinger, Apper, Installerte apper. Her er det bare å klikke på menyknappen (…) til høyre for den aktuelle appen og velge avinstaller.

Det som kan være en utfordring er å vite hvilke appen som bør avinstalleres. Du kan trygt avinstaller såkalte sponsede apper, for eksempel Candy Crush Saga, Bubble Witch 3 Saga og March of Empires. Slike apper kan du med fordel fjerne (med mindre du faktisk bruker dem).

Du bør unngå å avinstallere innebygde apper som Alarmer og klokker, Kalender, Kamera, Bilder, Kart, Din mobil, Groove Musikk, Sticky Notes, Kalkulator, Klipp og tegn, E-post, Få hjelp, Xbox, Film og TV og Personer. Grunnen til dette er at disse appene er såpass integrerte i Windows 11 at det kan dukke opp problemer hvis du avinstallerer.

Du får gjerne Office forhåndsinstallert i nye PC-er og dette er en prøveversjon av Microsoft Office. Denne kan du avinstallere hvis ikke du skal bruke Office eller hvis du har en lisens på en annen Office-utgave.

Du får gjerne forhåndsinstallert et kommersielt antivirus i en ny PC, for eksempel Norton. Dette er prøveversjon av dette produktet og det slutter å virke etter en prøvetid på for eksempel 30 dager. Du kan derfor med fordel avinstallere slike produkter, med mindre du faktisk ønsker å kjøpe det aktuelle produktet.

Windows Defender er innebygd i Window 11. Denne appen bør du absolutt ikke avinstallere fordi den er faktisk et meget godt antivirus.

OneDrive kan være kjekk å ha hvis du skal lagre filer i nettskyen, men du kan avinstallere den hvis du er helt sikker på at du ikke skal bruke den. Problemet med OneDrive er at den er såpass integrert i Windows 11 at det kan være lurt å ikke avinstallere den, men det er ditt valg.

Uønskede innstillinger

Listen over potensielt uønskede innstillinger i Windows 11 er ganske lang. Her får du en oversikt over varsler du kan deaktivere og justeringer du kan gjøre i grensesnittet/utseendet i Windows 11.

 • Lokal bruker
  Bruker du Windows 11 er du sannsynligvis logget inn med Microsoft-konto. Det er mulig å bytte fra Microsoft til lokal konto, men dette er ikke enkelt. Vi har oppskriften i vår artikkel.

 • Varsler på Start-menyen
  Start, Innstillinger, Personalisering, Start. Her kan du deaktivere varsler du ikke ønsker.

 • Varsler generelt
  Windows 11 leveres i utgangspunktet med en rekke varsler som dukker opp nederst til høyre. Dette kan du justere via Start, Innstillinger, System, Varsler. Her kan du rett og slett deaktivere varsler dersom du ønsker det.

 • Søk-knappen på Oppgavelinjen
  Denne knappen kan virke for dominerende/stor. Denne kan du justere via Start, Innstillinger, Personalisering, Oppgavelinjen. Klikk på rullevinduet til høyre for Søk og du kan endre utseende til for eksempel Bare søkeikon. Da tar ikonet (søk-boksen) mye mindre plass.

 • Oppgavelinjen
  Oppgavelinjen er i utgangspunktet senterjustert. Denne kan du eventuelt venstrejustere via Start, Innstillinger, Personalisering, Oppgavelinje, Oppgavelinjeadferd. Her kan du justere plasseringen av Oppgavelinjen til for eksempel venstre.

 • Miniprogrammer
  Miniprogrammer (widgets) er små vinduer som viser blant annet værmelding og nyheter. Denne kan du eventuelt skjule via innstillingsknappen øverst til høyre i miniprogramvinduet. Du kan også fjerne miniprogrammer via Start, Innstillinger, Personalisering, Oppgavelinje, og deaktiver miniprogrammer. Det er ikke alle som liker denne funksjonen.

 • Oppstartapper
  Dette er apper som starter samtidig som PC-en starter. Her ligger det som regel masse apper som er absolutt unødvendige og som rett og slett gjør PC-en tregere. Du kan fjerne oppstartapper via Start, Innstillinger, Apper, Oppstart. Her er det bare å deaktivere apper du ikke ønsker skal være i oppstarten.

  Du kan egentlig fjerne de fleste appene, men det finnes noen unntak. Sikkerhetsapper av type antivirus bør du ikke fjerne. Du bør heller ikke fjerne apper som leveres av PC-produsenten direkte – dette er gjerne apper som gjør at PC-en fungerer som den skal.

 • Reklame
  Det dukker opp reklame på ulike steder i Windows 11, noe Microsoft kaller for informasjon. Du kan deaktivere dette via Start, Innstillinger, Personalisering, Start. Her kan du slå av «Vis anbefalinger for tips, snaveier, nye apper og mer».

 • Diagnose-data
  Microsoft driver og samler inn data fra din datamaskin og sender dette til selskapet. Hensikten er å forbedre systemet. Dette kan du sette en stopper for via Start, Innstillinger, Personvern og sikkerhet, Diagnose og tilbakemelding. Her kan du deaktivere Send valgfrie diagnosedata.

 • Start-meny anbefalinger
  Dette kan du deaktivere via Start, Innstillinger, Personalisering, Start. Her kan du deaktivere for eksempel Vis anbefalinger for tips, snarveier, nye apper og mer.

 • Spill-modus
  Dette er en modus som skal optimalisere Windows 11 for spill. Start, Innstillinger, Spill. Her kan du deaktivere Tillat at kontrolleren åpner Game Bar.

 • Copilot
  Copilot er en funksjon i Windows som skal hjelpe brukeren og derfor er det kanskje ikke ønskelig å deaktivere den. Hvis du likevel ønsker å slå av denne funksjone er det i utgangspunkt ikke helt enkelt. Du kan slå av den delvis via Start, Innstillinger, Persanlisering, Oppgavelinjen. Her kan du deaktivere copilot. Skal du imidlertid slå av Copilot fullstendig trengs det sterkere lut til – det kan gjøre via registeret i Windows, men dette anbefales ikke for hvermansen.

 • Recall
  Recall er en funksjon som Microsoft hadde planer om å lansere i juni 2024, men etter dårlig omtale i media ombestemte Microsoft seg og lanseringen er utsatt.

  Hvis man i fremtiden ønsker å deaktivere recall skal dette kunne gjøres via Start, Innstillinger, Personvern og sikkerhet, Recall og snapshots. Slå av bryteren ved Lagre Snapshots, velg Slett snapshots, velg Slett alt. Men, som sagt, denne recall-funksjonen er ikke lansert ennå.

 • Notisblokk
  Fordelen med Notisblokk er at den er rask og enkel å bruke. Perfekt for enkle notater. Microsoft har funnet det fornuftig å gjøre en del endringer i Windows 11. Nå kan vi ikke lenger lagre flere notater i separate tekstfiler. Nå deles disse i faner i den samme filen. Heldigvis kan vi endre dette i innstillinger i Notisblokk. Klikk på Innstillings-knappen øverst til høyre i Notisblokk. Under Åpne Notisblokk skal du endre begge valgene til Åpne i nytt vindu.

Tips og triks

Dette er funksjoner du finner i Windows 11 som er nyttige på ulike måter:

 • Gjenopprettingspunkt
  Dette er et forebyggende tiltak som kan brukes senere dersom PC-en ikke fungerer som den skal. Slike punkter skal egentlig opprettes automatisk, men ofte må du selv opprette et slikt punkt. Les mer i vår guide.

 • Standardapper
  Det er viktig å vite hvor du definerer hvilken app som skal fungere som standard for en bestemt filtype. Les mer i vår artikkel.

 • Lag PDF-fotoalbum i Windows
  Denne funksjonen er innebygd i både Windows 10 og Windows 11. Les mer i vår artikkel.

Kilde: windowscentral.com

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *