Autorun Organizer gir deg raskere PC!

Oppstarten er et viktig område som bestemmer hvor rask PC-en din er. Det handler om antall programmer som starter samtidig som opstarten av PC-en.

Les også: Følg Dataporten på Facebook!

Det finnes mange programmer som gir deg kontrollen over oppstartprogrammer – Autorun Organizer er gratis og brukervennlig.

Gir bedre ytelse

Ett av tiltakene for å få raskere PC er å fjerne alle unødvendige programmer i oppstarten. Har du en ny PC eller en PC du ikke har optimalisert, kan du gjøre PC-en vesentlig raskere på denne måten, fordi PC-produsenter pleier å legge masse overflødige programmer i oppstarten. Mange av disse programmene kommer du uansett aldri til å bruke.

Før du setter i gang

Før du eventuelt fjerner programmer i oppstarten bør du avinstallere programmer du faktisk ikke bruker.

Les også: Fjern programvare effektivt
Les også: Disse appene kan du trygt avinstallere

Videre bør du ta sikkerhetskopi av viktig data før du setter i gang.

Autorun Organizer

Autorun Organizer kan du laste ned fra chemtable.com. Kjør installasjonsfilen og velg English som språkversjon (det finnes ikke på norsk). Godta lisensavtalen og klikk på Next.

Uønskede ekstra-programmer
Vær oppmerksom på at det kan hende at du under installasjonen av Autorun Organizer får et tilbud om å installere Reg Organizer, File Inspector og eventuelt andre. Du kan fjerne haken ved disse, dersom de dukker opp. Vi ser at slike tilbud er blitt fjernet i nyeste versjonen, men det er greit å være oppmerksom på dette. Til slutt er det bare å klikke på Finish for å avslutte installasjonen.

Uønskede funksjoner
Vær også oppmerksom på at når du avslutter Autorun Organizer vil du få opp et vindu som sier følgende: «The program will be minimized and continue to work». Hensikten er å ha programmet kjørende i bakgrunnen hele tiden. Dette er noe vi ikke ønsker – vi ønsker kun å kjøre det etter behov. Derfor bør du sette en hake ved «Disable this function.» og deretter klikke på krysset øverst til høyre i dette vinduet for å lukke det.

Oversikt over programmer i oppstarten
Kjør programmet og vent mens Autorun Organizer henter inn informasjon om programmer som ligger i oppstarten.

Programmet viser en liste over oppstartprogrammene under «Startup Application». Du har nå flere valg. Du bør egentlig ikke slette et program som er i oppstarten, med mindre du er helt sikker på at du ikke trenger programmet i oppstarten. Det du bør gjøre er å deaktivere programmet midlertidig (klikk på bryteren «Enable» slik at den blir «Disabled»). Dette kan du alltid gjøre om senere, hvis du mener dette ikke er så lurt – da fjerner du bare haken. For ordens skyld, du må først klikke på et bestemt program i oversikten og deretter eventuelt deaktivere dette bestemte programmet.

Start forsiktig
Det kan være lurt å ikke deaktivere alle programmmer i oppstarten med en gang. Du har da bedre kontroll over prosessen. Enkelte programmer er ikke så lurt å fjerne. Start med ett program og se om det har noen virkning. Deretter kan du eventuelt fjerne flere.

Du bør kun merke noen få programmer i første omgang. Dersom handlingen skaper problemer med PC-en kan du senere fjerne haken ved det aktuelle programmet. Poenget er at det kan hende at det ikke er hensiktmessig å fjerne et bestemt program fra oppstarten.

Når du har satt en hake ved Disable Temporarily er det bare å avslutte Autorun Organizer. Neste gang du starter PC-en vil handlingene tre i kraft, det vil si programmene du deaktiverte vil ikke starte opp automatisk.

Hvis du er usikker på hva et program faktisk gjør, kan du høyreklikke på programmet, og velge «Search Online» for å undersøke programmet nærmere.

Tallene (sekunder) du ser under «Recent System Load Times», viser noen eksempler på hvor rask Windows-oppstarten har vært de siste dagene, altså for din datamaskin.

Hvilke programmer bør deaktiveres?

Dette er kanskje det spørsmålet som er vanskeligst å svare på. Noen programmer bør absolutt ikke fjernes, dette gjelder for eksempel sikkerhetsprogrammer som antivirus. Det gjelder også enkelte programmer som kommer forhåndsinstallert med PC – hvis du for eksempel har en Lenovo-PC bør du ikke fjerne programmer som har Lenovo i navnet – grunnen til dette er at slike programmer er gjerne integrert i systemet og PC-en trenger ofte disse programmene for å kjøre skikkelig.

Vi kan nevne programmer som kan trygt fjernes fra oppstarten. Nettlesere og Office-programmer kjøres gjerne kun etter behov og kan derfor fjernes fra oppstarten.

Et annet eksempel på programmer som kan fjernes fra oppstarten er Adobe-programmer. Dersom du har abonnert på Adobe Creative Cloud vil mange av programmene legges i oppstarten – vi har faktisk erfart at hele åtte (8) programmer ble lagt i oppstarten selv om vi installerte kun ett Adobe-program. Dette merkes på ytelsen. Les mer om dette i vår artikkel.

Last ned

Du finner Autorun Organizer på chemtable.com.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *