Disse appene kan du trygt avinstallere

Windows 10 har utrolig mange apper som enten er forhåndsinstallert i en ny PC, som leveres ved installasjon av Windows eller som installeres ved oppgradering til Windows 10. Hva kan du egentlig fjerne? Her får du oversikten.

Les også: Programvare-porten

Du finner alle installerte apper i Windows 10 via Start, Innstillinger, Apper og Apper og funksjoner. Her kan du på en enkel måte klikke på hver app og velge å avinstallere.

En del apper lar seg i utgangspunktet ikke avinstallere og det er rett og slet fordi disse appen bør være installert for at Windows skal fungerer som den skal.

Det er du som bestemmer!

Vi understreker at du er selv ansvarlig for eventuelle feil som oppstår dersom du avinstallerer apper som du egentlig ikke bør avinstallere. Det er nemlig ikke alltid like enkelt å slå fast om en app er integrert i Windows og om en app bør være på plass for at ulike funksjoner virker som de skal.

Å avinstallere eller ikke avinstallere?

Denne listen forteller deg hvilke apper som trygt kan avinstalleres og hvilke apper du ikke bør avinstallere. Listen er delvis basert på tips fra den anerkjente journalisten Ed Bott som har skrevet mange bøker om Windows og artikler på nettstedet zdnet.com:

 • Sponsede apper (kan trygt avinstalleres)
  Du får en rekke apper med på kjøpet i Windows 10. Dette er blant annet spill som Candy Crush Saga, Bubble Witch 3 Saga og March of Empires. Slike apper kan du med fordel fjerne (med mindre du faktisk bruker dem) – dette gjør du via Start-knappen – høyreklikk på appen og velg å avinstallere.

 • Innebygde apper (bør ikke avinstalleres)
  Apper som Alarmer og klokker, Kalender, Kamera, Bilder, Kart, Din mobil, Groove Musikk, Sticky Notes, Kalkulator, Klipp og tegn, E-post, Få hjelp, Xbox, Film og TV og Personer bør ikke avinstalleres. Grunnen til dette er at disse appene er såpass integrerte i Windows 10 at det kan dukke opp problemer hvis du avinstallerer.

 • Office
  Du får gjerne Office forhåndsinstallert og dette er en prøveversjon av Microsoft Office. Denne kan du avinstallere hvis ikke du skal bruke Office eller hvis du har en lisens på en annen Office-utgave.

 • Antivirus
  Du får gjerne forhåndsinstallert et kommersielt antivirus i en ny PC, for eksempel Norton. Dette er prøveversjon av dette produktet og det slutter å virke etter en prøvetid på for eksempel 30 dager. Du kan derfor med fordel avinstallere slike produkter, med mindre du faktisk ønsker å kjøpe det aktuelle produktet.

  Les også: Antivirus-guide

 • Windows Defender
  Windows Defender er innebygd i Windows 10 og er ikke prøveversjon. Denne appen bør du absolutt ikke avinstallere fordi den er faktisk et meget godt antivirus – les mer i vår artikkel.

 • OneDrive
  Denne appen kan være kjekk å ha hvis du skal lagre filer i nettskyen, men du kan avinstallere den hvis du er sikker på at du ikke skal bruke den. Problemet med OneDrive er at den er såpass integrert i Windows 10 at det kan være lurt å ikke avinstallere den, men det er ditt valg.

 • OneNote
  Du kan avinstallere OneNote hvis ikke du bruker den. Klikk på Start-knappen og høyreklikk på OneNote og velg å avinstallere.

 • Skype
  Skype kan du trygt avinstallere hvis ikke du bruker den. Klikk på Start-knappen, høyreklikk på Skype og velg å avinstallere.

 • Paint 3D
  Kan trygt avinstalleres hvis ikke du bruker den

 • Mixed Reality Portal
  Kan trygt avinstalleres hvis ikke du bruker den.

 • Vær
  Vær-appen kan avinstalleres, men for mange er dette en nyttig funksjon.

 • Tips
  Tips-appen kan avinstalleres, men hvis du er nybegynner når det gjelder Windows kan denne appen være nyttig for deg.

 • Tilbakemeldingshub
  Denne appen kan avinstalleres, men du bør beholde den. Denne appen kan brukes til å sende tilbakemeldinger til Microsoft hvis du oppdager en feil i Windows.

Kilde: zdnet.com

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.