Dagens feilsøketips: støy fra PC-vifte!

Bråkete vifte er et problem mange sliter med. Det kan virke som det er bestemte PC-merker som sliter med dette mer enn andre.

Les også: Følg Dataporten på Facebook!

Det bør presiseres med en gang at årsaken til problemet kan være ganske mange og sammensatt. Du finner en rekke forslag på denne siden.

Les også: Nettstedkart for Dataporten

For ordens skyld, dette gjelder i utgangspunket en bærbar PC.

Forslag

Dette er forslag som kan bidra til å løse et problem med vifte som kjører hele tiden og skaper støy. Mange av forslagene er enklere å gjennomføre enn andre.

 • Varme komponenter
  Hvis komponentene i PC-en blir for varme (over 70 grader), da vet du at viftestøy kan skyldes temperatur. Hvis temperaturen er lavere, da har du i hvert fall utelukket dette alternativet. Det finnes flere verktøy som kan fortelle deg temperaturen i PC-en. Vi anbefaler Speccy.

 • Generell opprydding
  Det kan være lurt å bruke denne anledning til å rydde på PC-en. Fjern apper du ikke trenger og slett midlertidige filer. Les mer i vår guide.

 • Fjern apper i oppstarten
  Dette er apper som ikke trenger å starte hver gang PC-en starter. Vi anbefaler Autorun Organizer for denne oppgaven. Les mer i vår guide.

 • Oppgavebehandling
  Du kan se på Oppgavebehandling for å sjekke om det er noen apper som bruker ekstremt mye prosessorkraft. Du kan vurdere å fjerne slike apper. Hvis du har Windows 10 kan du høyreklikke på oppgavelinjen nederst. Hvis du har Windows 11 kan du bruke søkeordet oppgavebehandling og klikke på Oppgavebehandling. Du må klikke på Flere detaljer-lenken for å se detaljenen. Her kan du på en enkel må se hvilke apper bruker mest CPU.

 • Strømalternativer
  Ifølge flere kilder som ble funnet ved googling er det anbefalt å velge batterisparing fremfor ytelse. Dette kan du eventuelt endre via Start, Innstillinger, Strøm og batteri, Batterisparing.

  Du kan også endre innstillinger via Kontrollpanelet i Windows. Bruk søkeordet kontrollpanel via søkevinduet i Windows. Klikk øverst i høyre hjørnet og endre (Vis etter) kategori til store ikoner. Nå kan du klikke på Strømalternativer, Endre planinnstillinger og videre på Endre avanserte strøminnstillinger. Her skal du velge Strømstyring for prosessor – klikk på plusstegnet slik at undermappen blir synlig. Klikk videre på plusstegnet ved Høyeste prosessortilstand. Nå skal du klikke på prosentallet og da får du en mulighet til å endre tallet. Dette tallet kan du for eksempel endre til 48 prosent for På batteri. Gjør det samme med Koblet til nettstrøm. Start PC-en på nytt og for mange skal dette være trikset som stopper viften – trikset fungerte dessverre ikke på vår PC, men du kan jo prøve hvis du har problemer med viften.

 • Vifte-apper
  Det finnes apper som kan brukes til å få kontroll over viftene i PC-en. To eksempler er SpeedFan og EasyTune. Du bør imidlertid være forsiktig med bruken av disse til å endre innstillinger, fordi slike endringer kan på sikt være uønsket. Slike apper fungerte ikke i vårt tilfelle, men de er altså et alternativ.

 • App fra PC-leverandøren
  Kjente PC-leverandører leverer gjerne egen app som kan brukes til å styre PC-en. Et eksempel er MyASUS fra ASUS. Slik apper kan gjerne brukes til å endre innstillinger for strøm og batteri.

 • Bytte ut vifte
  Et alternativ er å bytte ut eventuelt defekte vifte, men dette bør du ikke gjøre selv hvis ikke du er datakyndig.

 • Reparasjon?
  Dette er den nest siste utveien hvis ingenting annet fungerer. Du kan sende inn PC-en til reparasjon, hvis lyden fra viften er for høy og ikke til å leve med.

 • Returnere PC-en
  Det aller siste alternativet er å returnere PC-en. Les mer på forbrukerradet.no.

Ultraportable PC-er har et problem

Er du så uheldig å ha en ultraportabel PC har du et problem. Vi har et konkret eksempel i en PC av merket Asus Zenbook. Støyen fra viften er kontinuerlig og uten pause. Vi har prøvd det meste for å fikse problemet. Det ble mye googling og det viser seg at Asus Zenbook har et kjent problem på dette området.

Erfaringen viser seg at ultraportable PC-er med kraftig prosessor har gjerne en vifte som ikke lar seg dempe, dessverre.

Har du en annen erfaring kan du gjerne legge inn en melding i kommentarfeltet under denne artikkelen!

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *