Svar på Lightroom-spørsmål mange lurer på
Det kom som en overraskelse på mange at Adobe lanserte to nye produkter i 2017, nemlig Lightroom CC og Lightroom Classic. Vi vet nå litt mer om disse produktene og har fått svar på en rekke spørsmål.

Les også: Lightroom CC og Classic lansert

Lightroom CC vs Classic

Les mer om disse to utgavene i våre artikler:

Hva er egentlig forskjellen mellom Lightroom Classic og CC?
Den viktigste forskjellen er at Classic lagrer alle bildene dine lokalt på din datamaskin, mens CC lagrer bildene i nettskyen. Videre har Classic flere funksjoner enn CC. Du finner en fin oversikt over forskjellen mellom Lightroom Classic og Lightroom CC på lightroomqueen.com.

Adobe forvirrer brukerne
adobe.com finner du den offisielle forklaringen på forskjellen mellom de to produktene, men selskapets upresise formulering bidrar dessverre til å forvirre brukerne.

På denne nettsiden står det blant annet følgende: «Du kan kjøpe Lightroom CC frittstående eller som en del av Adobe Creative Cloud-fotoplanen.». Her bruker Adobe ordet «frittstående» selv om du ikke kan kjøpe Lightroom CC uten å abonnere på Creative Cloud. Vi tolker dette som at Adobe mener at du kan kjøpe Lightroom CC uten å kjøpe noen av de andre Creative Cloud-appene, men dette er ikke klar tekst.

Svar på spørsmål

Vi har etter hvert funnet svar på en rekke spørsmål rundt Lightroom CC og Lightroom Classic:

 • Bør du velge Lightroom CC eller Classic?

  I utgangspunktet bør du absolutt velge Lightroom Classic, fordi da har du selv kontroll over dine egne bilder. I tillegg har Lightroom Classic flere funksjoner enn Lightroom CC.

  Er du en fotograf som er mye på farten og som ønsker å kunne synkronisere bilder til forskjellige enheter, da kan du vurdere Lightroom CC. Ulempen med Lightroom CC er at du må lagre alle bildene dine i nettskyen og du lar Adobe kontrollere dine egne bilder.

 • Kan du velge mellom Lightroom CC og Lightroom Classic dersom du abonnerer på Adobe CC Foto?

  Svaret er ja. Ifølge nettsiden adobe.com får du begge deler, det vil si du kan velge hvilken du ønsker å bruke. Du kan sannsynligvis velge mellom Lightroom Classic og Lightroom CC via CC-appen som installeres først.

 • Må du lagre alle mine bilder i nettskyen hvis du bruker Lightroom CC?

  Ja, det må du. Adobe har imidlertid lansert appen Lightroom Downloader som kan brukes til å laste ned dine bilder fra ditt område i nettskyen. Les mer i vår artikkel.

 • Skal Lightroom CC etter hvert få like mange funksjoner som Lightroom Classic?

  Filosofien bak Lightroom CC er at brukeren ikke har behov for alle funksjonene i Lightroom Classic. Svaret på spørsmålet er derfor i utgangspunktet nei, men erfaringsmessig har Adobe skiftet mening mange ganger.

 • Hva skjer med bildene mine dersom du slutter å abonnere på Lightroom CC?

  Bildene dine blir slettet ett år etter oppsigelse av abonnementet. Du har en mulighet til å laste ned dine bilder med appen Lightroom Downloader – les mer i vår artikkel.

 • Hva skjer med bildene mine dersom du slutter å abonnere på Lightroom Classic?

  Du får fortsatt tilgang til bildene dine via Lightroom Classic, men Develop-modul er deaktivert. Les mer på adobe.com.

 • Skal Lightroom Classic etter hvert fjernes?

  Adobe sier nei, men det sa selskapet også om den selvstendige versjonen Lightroom 6 og nå er den selvstendige versjonen fjernet, så her kan alt skje.

 • Hvor lenge skal Lightroom 6 oppdateres?

  Den siste oppdateringen for Lightroom 6 ble lagt ut 19. desember 2017. Les mer i vår artikkel.

You may also like...

4 Responses

 1. Lightroom CC er absolutt å anbefale for nybegynnere, da den er 100 ganger enklere å bruke enn Lightroom Classic. Selv forstår jeg enda ikke Lightroom Classic, men har begynt å forstå Capture One, som jeg synes det er nyttigere å kunne. Neste steg er Lightroom Classic, deretter Photoshop. Men ønsker man å gå over fra å fotografere i JPEG til RAW, er nye Lightroom CC en nødvendig overgang for de fleste, da bøygen ellers lett kan bli for stor.

 2. Andor Almvik sier:

  Hei ! Jeg ønsker å si opp mitt abonnement i Lightroom.
  Kan dere ordne det ?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *