Hvilket antivirus er best? Her får du oversikten.

Det finnes ganske mange programmer som fjerner datavirus, og andre typer skadelige programvare. Hvilket antivirus bør du velge og hva bør du ellers gjøre for å unngå skadelige programmer på din datamaskin? Her får du oversikten!
Trenger vi egentlig antivirus?

Det er faktisk et godt spørsmål og ikke enkelt å svare på. Det viktigste tiltaket mot skadelig programvare er å sørge for å oppdatere programvare, mener flere sikkerhetseksperter.

Poenget er at kriminelle utnytter gjerne sikkerhetshull i dårlig oppdaterte programmer for å få uønsket tilgang til datamaskiner. Det betyr imidlertid ikke at vi bør droppe antivirus – det er bedre å ha antivirus enn å ikke ha det.

Trenger vi antivirus på mobilen?

Det finnes ikke noe enkelt svar på dette – det kommer an på hvordan du bruker mobilen. Det korte svaret er at dersom du bruker mobilen lite trenger du ikke antivirus, men er du en aktiv mobil-bruker på nettet bør du installere antivirus. Les mer i vår artikkel.

Gratis antivirus

Det finnes mange gratis alternativer, for eksempel disse:

Ikke alt er like bra som det kanskje ser ut

Det finnes dessverre en del eksempler på antivirus som på «papiret» virker lovende, men som viser seg å være ganske dårlige. Et godt eksempel på dette er Kaspersky Free. Produkter fra det russiske selskapet Kaspersky har fått meget gode resultater i en rekke tester av antivirus, men dette gratisproduktet holder dessverre ikke mål. Les mer i vår artikkel.

Våre anbefalinger

Vi anbefaler følgende antivirus. Fordelen er at de ikke er i konflikt med hverandre, det vil si de kan installeres samtidig på samme PC.

 • Microsoft Security Essentials (hvis du har Windows 7) eller Windows Defender (innebygd i Windows 10) – fordelen er at disse har et minimalistisk brukergrensesnitt og kjører veldig stille i bakgrunnen.

 • Avira er et godt alternativ eventuelt i stedet for Microsoft Security Essentials eller Windows Defender. Fordelen er at Avira har fått gode resultater i uavhengige tester.

 • herdProtect kan kjøres etter behov. Vi har hatt meget god erfaring med dette programmet, men det er dessverre blitt fjernet fra markedet (nettsiden til herdProtect er fortsatt oppe).

 • Malwarebytes har den store fordelen at det finner skadelige filer de andre ikke finner. Malwarebytes finner blant annet tilleggsprogrammer som kan installeres på nettlesere i det skjulte.

Uavhengige antivirustester

Det finnes flere uavhengige aktører som driver og tester antivirus regelmessig. Blant de mest seriøse er AV Comparative og AV-TEST.

Les også: Beste antivirus for hjemmebrukere

Vær imidlertid klar over at det ikke finnes noe som er «best» antivirus, fordi det er mange faktorer å ta hensyn til, blant annet om programmet finner virus, hvor brukervennlig det er, og om programmet er ressurskrevende eller ikke. Videre kan et slikt program være mer irriterende enn nyttig, hvis det varsler deg om det ene og det andre.

Det er «enkelt» å unngå virus

Tar du noen enkle forholdsregler, er sannsynligheten mindre for å få datavirus: Sørg for å hold Windows og programvare oppdatert, ha et antivirusprogram installert, vær forsiktig med å åpne e-postvedlegg, og vær forsiktig på sosiale nettsteder.

Utvinning av kryptovaluta

De kriminelle finner stadig nye veier for å lure brukere på internett og for å tjene penger. Utvinning av kryptovaluta er et relativt nytt fenomen. Den voldsomme oppmerksomheten bitcoin har fått i løpet av det siste året har ført til økt interesse for såkalt kryptovaluta, også blant de kriminelle. PC-en din kan bli kidnappet uten at du vet om det. Les mer om dette i vår artikkel.

Ransomware

I løpet av 2017 har verden sett to omfattende ransomware-angrep – det er virus som låser PC-en og som krever løsepenger for at brukeren skal få tilgang til sine egne filer. Det ene angepet kom i mai og det andre i juni. Det er sannsynlig at det kommer flere angrep.

De viktigste tiltakene mot ransomware er å sørge for å oppdatere Windows og å være forsiktig med å åpne vedlegge du får via e-post. Ønsker du å beskytte PC-en din ekstra får du her flere tips:

Oppdateringer er viktigere enn antivirus

Det viktigste tiltaket mot skadelige programmer er å sørge for å holde Windows og programvare sikkerhetsoppdatert. Kriminelle bruker sikkerhetshull til å få tilgang til og utnytte datamaskiner.

Les også: Hold Windows oppdatert

Brian Dye, sikkerhetsekspert hos selskapet Symantec, går så langt som å påstå at antivirusprogrammer har en meget begrenset virkning mot skadelige programmer. I et intervju med avisen The Guardian, sier han at antivirusprogrammer kun oppdager rundt 45 prosent av skadelige programmer – les mer på theguardian.com.

Frilanseren Drew Robb har også skrevet om dette temaet for teknologiselskapet Dell, og han mener nettet har endret seg såpass i løpet av de siste årene at antivirus rett og slett ikke henger med i utviklingen. Kriminelle er blitt så oppfinnsomme, og raske, at antivirus kun oppdager rundt halvparten av skadelige programmer.

Betyr det at vi bør droppe antivirus? Nei, mener Drew Robb. Antivirus gir oss en viss beskyttelse, og bør være med som ett av flere tiltak mot skadelige programmer. Les mer på dell.com.

Antivirus er fortsatt viktig
Konklusjonen er at vi bør fortsatt installere antivirus på våre datamaskiner, men at man bør bruke flere typer tiltak for å stoppe angrep, og ikke stole fullt og helt på antivirus. Dette er tiltak som brannmur og å sørge for installasjon av sikkerhetsoppdateringer – dessuten et sunt nettvett, det vil si forsiktighet med e-post-vedlegg, og på sosiale nettsider.

Virusskanning av enkeltfiler

Virustotal.com er en nyttig tjeneste som kan brukes til å virussjekke enkeltfiler. Du kan laste opp en bestemt fil, og denne tjenester sjekker om denne er virusinfisert.

NoVirusThanks er et alternativ til Virustotal.com. Denne gangen laster du ned og installerer et program, og du kan bruke dette programmet til å virussjekke enkeltfiler med flere forskjellige antivirus.

Lag en krise-CD

Her har du muligheten til å lage en oppstart-CD som kan brukes til å behandle en PC som er såpass virusinfisert at den ikke lar seg starte. Du laster ned en ISO-fil, brenner denne på en CD, og starter opp PC med denne.

Det finnes ganske mange slike krisedisker, dette er noen alternativer:

Nettbaserte antivirus

Dette er antivirus som kan brukes direkte i nettleseren.

Hva er egentlig et datavirus?

Ordet «datavirus» betyr egentlig en spesifikk type skadelig programvare, altså et skadelig program som kopierer seg selv, men ordet brukes ofte som et fellesbegrep for alle skadelige programmer.

Ordet «malware» er et mer korrekt ord for alle typer skadelig programvare, både virus, spionprogrammer og andre programmer som på en ellen annen måte kan være til skade.

Det finnes mange typer «malware», men dette er bare noen få eksempler:

 • Datavirus er et skadelig program som koperer seg selv, og som kan spre seg selv fra en datamaskin til en annen. Datavirus krever en vert (en datamaskin).

 • Spionprogram kan installeres uten at brukeren har noen kontroll over dette. Slike programmer kan for eksempel være gratisprogrammer som finnes på nettet. Virkningen av spionprogrammer kan være alt fra det å vise reklame på PC-en, til å gjøre PC-en tregere, til å stjele sensitiv informasjon fra brukeren.

 • Trojansk hest installeres på PC-en din i det skjulte, gjerne via andre programmer. Et slikt program kan i utgangspunktet virke uskyldige eller interessante, men kan være svært skadelig.

 • Orm oppfører seg som et virus, men er ikke virus fordi ormer krever ingen vert. Ormer overfører seg selv til andre systemer via nettverk, og kan overbelaste systemer. Ormer sprer seg gjerne som vedlegg via e-post-og lynmeldinger. Ormer kan også spre seg via sikkerhetshull i Windows.

 • Rootkit er et skadelig program som prøver å skjule seg på en infisert PC. Hensikten er at brukeren ikke skal vite at PC-en er infisert.

Selv om ordet datavirus er en bestemt mening, brukes ordet ofte som en fellesbetegnelse for mange forskjellige typer skadelige programmer, selv om de oppfører seg ikke som datavirus.

Et antivirusprogram har gjernen evne til å oppdage og fjerne flere typer skadelige programmer, det vil si programmer som kan være skadelige, men som ikke klassifiserer som datavirus.

Falsk antivirus

Dette er programmer som blir markedsført som antivirus, men som faktisk er skadelige. Dersom du får tilbud om antivirus via e-post eller på en annen måte via en personlig melding, er det meget sannsynlig falsk antivirus. Hvis du skal skaffe deg et antivirusprogram, bør du gå direkte til produsentens nettside, eventuelt via en lenke fra en seriøs aktør, og ikke via et tilbud du får via en personlig melding.

Har du mistanke om at du har har installert et falsk antivirusprogram, eller er usikker på dette, og ønsker å sjekke? Remove Fake Antivirus er et program som kan brukes til å fjerne eventuelle falske antivirusprogrammer.

Gratistilbud – ulv i fåreklær

Det florerer av gratis programvare på internett. Vær kritisk til alt du laster ned. Sørg for å ha oppdatert antivirusprogram installert. Hvis du er i tvil, kan det være lurt å bruke Google til å undersøke et bestemt program – med hjelp av Google her vil du som regel finne ut om et program er skadelig eller ikke.

Unngå virusinfeksjoner via minnepinner

Har du en PC som mange brukere har tilgang til, enten hjemme, på jobb eller på et offentlig sted, kan tilfeldige minnepinner være et stort sikkerhetsproblem.

En minnepinne er en av de vanligste årsakene til at en PC blir virusinfisert. Et alternativ er å bruke et antivirusprogram, men problemet er at du må sørge for at et slikt program til enhver tid er oppdatert – stadig nye virus dukker nemlig opp.

Les også: Utnytt minnepinnen din bedre

Gratisprogrammet USB Disk Manager er et alternativ. Dette er et portabelt program som kan brukes til å kontrollere tilgangen til en minnepinne – du har tre muligheter:

 • Write Protect – skrivetilgangen blokkeres.
 • Execute Deny – ingen programmer kan kjøres.
 • Disable USB – tilgangen blokkeres totalt

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.