Stor oppdatering for Tor Browser
Det finnes mange forskjellige tjenester som gjør at du kan være anonym på nettet, det vil si at du ikke legger etter deg spor og at du ikke oppgir hvor i verden du bruker internett fra.

Les også: Slik bruker du nettet anonymt

Tor er en av mange løsninger for å få dette til. Tor er en forkortelse for «The Onion Router», og er en teknikk som gjør det mulig å skjule kommunikasjon på internett – både plassering og aktivitet av den som bruker løsningen, blir hemmelig.

Dette gjøres ved å rute trafikken gjennom et eget nettverk med datamaskiner på internett. Tor Browser er nå klar i ny og kraftig oppdatert versjon.

Gratis og fri tjeneste

Tor er en spesiell type proxy-løsning (en mellomtjener mellom din datamaskin og en webtjener), som bruker egen programvare og egen teknisk løsning, slik at du ikke trenger å tenke på å lete etter åpne Proxy-tjenere. Programvaren som brukes i Tor er åpen, fri, og gratis. Dermed har Tor en fordel sammenlignet med for eksempel en kommersiell løsning som VPN.

Les også: Slik bruker du VPN

Teknikken bak Tor var opprinnelig utviklet av den amerikanske marinen for å beskytte hemmelig kommunikasjonen. I dag kan teknikken brukes av alle, og brukes av blant annet journalister, advokater, aktivister og andre som ønsker å bruke internett anonymt.

Datatrafikken rutes via tilfeldige rutere, i stedet for direkte fra kilden til destinasjonen. På denne måten kan ikke dataen spores til et spesifikt sted, uansett hvor på ruten en datapakke observeres.

Stor oppdatering

Tor Browser 8.0 er nå tilgjengelig. Det dreier seg om en stor oppdatering som er basert på Firefox 60. Den nye versjonen kommer med en rekke forbedringer for brukeropplevelsen. Tor Browser får bedre språkstøtte og støtter nå blant annet norsk. Du finner detaljene på torproject.org.

Last ned og installer Tor Browser

Du kan laste ned programvaren Tor Browser for Windows fra torproject.org. Husk å velge språkversjon før du installerer – her kan du blant annet velge norsk. Kjør installasjonsfilen, og velg deretter språkversjon og installasjonmappe.

Du velger språkversjon, for eksempel Norwegian, og installerer Tor Browser-nettleseren. Du får nå opp et nettleservinduet til nettleseren Tor Browser og det er denne du kan bruke til å surfe på nettet anonymt, det vil si du kan gå til en nettadresse du ønsker eller du kan bruke søkevinduet til å søke på nettet.

Slik surfer du anonymt med Tor Browser

Du får opp et eget Tor Browser-ikon på skrivebordet i Windows og kan dobbeltklikke på dette for å åpne Tor-nettleseren og surfe anonymt med denne. Du får altså opp et eget nettleservindu med Tor Browser.

Er du usikker på om dette faktisk virker, kan du besøke nettsiden check.torproject.org for å sjekke.

Se intervju på NRK

Programmet Lindmo på NRK lørdag 18. november 2017 viser et intervju med Runa Sandvik. Hun har blant annet vært med på å utvikle nettopp Tor Browser. Du kan se intervjuet på tv.nrk.no – lenken skal ta deg direkte til det tidspunktet Runa Sandvik intervjues, men hvis ikke det skjer kan du spole deg frem til 16 minutter inn i Lindmo-programmet.

Kilde: torproject.org

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *