Slik mestrer du Instagram!

Instagram er en populære sosial tjeneste som opprinnelig var tenkt for mobiler, men du kan også bruke den på en PC.

Les også: Følg Dataporten på Instagram!

Installer Instagram

Du finner tjenesten på instagram.com. Den er i utgangspunktet tilgjengelig på mobil, men den kan også brukes på en datamaskin, for eksempel en PC med Windows 10 eller Windows 11, altså i nettleseren.

Instagram fra en PC!

Instagram er i utgangspunktet tilrettelagt for mobile enheter, og det var tidligere slett ikke enkelt å sende Instagram-meldinger fra en PC. Løsningen har vært å installere en utvidelse i nettleseren. I dag er dette imidlertid blitt mye enklere. Du logger deg på instagram.com i nettleseren og klikker på Opprett fra menyen ttil venstre. Deretter kan du velge et bilde fra PC, og eventuelt tilrettelegger bilder og legger meldingen ut på Instagram. Enklere blir det ikke.

Menyvalgene

Dette er menyvalgene i Instagram. Vi presiserer at disse valgene varierer etter hva slags enhet du bruker:

 • Søk
  Du har et søkevindu øverst.

 • Utforsk
  Dette er en liste over bilder som er lagt ut på Instagram. Her handler det om å bla i masse bilder og klikke på noe du liker, og eventuelt følge personer som legger ut bildene.

 • Innlegg
  Selve Instagram-innleggene dukker opp i midten. Her kan du skrolle ned for å se alle innleggende.

 • Historier
  Alle Instagram-brukere kan legge ut historier. Dette er innlegg som gjerne består av bilder, tekst eller video. Historiene kan komponeres på forskjellige måter og her er det bare fantasien som setter grenser på hva du velger å legge inn i en historie. Hver historie varer i 24 timer og da slettes den. Det bør nevnes at det ikke er lov å ha klikkbare lenker (URL) i historier med mindre du har 10 000 følgere.

  Ønsker du å legge til flere enn ett bilde til din historie, er det bare å klikke igjen på kamera-ikonet for et nytt Instagram-innlegg. Det nye innlegget blir ikke en ny historie, men blir en utvidelse av den allerede opprettet historien.

 • Meldinger
  Du kan sende private bilder eller meldinger til en venn eller en gruppe.

 • Opprett (+)
  Dette er kanskje den viktigste knappen, det vil si dette er knappen som gjør det mulig å opprette et nytt innlegg på Instagram. Denne knappen er kun tilgjengelig på mobil-versjonen av Instagram-appen. Du kan også få knappen hvis du installerer Instagram-utvidelse for nettleseren din.

 • Forslag til deg
  Her finner du en liste over Instagram-brukere som er forslag til deg. Denne listen er basert på hvilke personer du følger fra før av.

Hashtag

På Instagram er #hashtag veldig mye brukt. Bruk gjerne hashtag i alle dine Instagram-innlegg. Dette gjør det enklere å finne innlegg og ikke minst finne Instagram-brukere med samme interesser.

Hvordan få flere følgere?

Hva kan du gjøre for å få flere følgere på Instagram? Du kan følge flere personer, blant annet venner, kjente, kolleger og personer med samme interesser. Du kan bruke Utforsk-funksjonen for å finne Instagram-brukere som er interessante for deg.

Du kan klikke på et bilde eller en video som er interessant for deg og deretter klikke på Utforsk for å få flere forslag

For ordens skyld, Instagram har satt et tak på hvor mange du kan følge. Du kan ikke følge flere enn 7500 personer. Hensikten med dette taket er å redusere spam. Les mer på instagram.com.

Hvordan vet du om noen følger deg?

Hvordan kan du finne ut om Instagram-brukeren du følger, følger deg tilbake? Dette er uten tvil den funksjonen som Instagram er dårligst på. Den eneste måten å sjekke dette på er ved å gå til profilen til vedkommende og velge «følger». Hvis denne brukeren følger deg vil ditt brukernavn dukke opp øverst på listen. Denne funksjonen er mye enklere i X (Twitter).

Lenker i Instagram

Lenker er ikke tillatt i et Instagram-innlegg. Du kan kun ha en lenke i profilen din.

Privat vs business

En Instagram-konto er i utgangspunktet en konto for privatpersoner. Du har en mulighet til å endre status til din Instagram-konto til bedriftskonto – dette kan du gjøre via profil-innstillinger for din Instagram-konto på mobil-appen.

Bedriftskontoen har en rekke fordeler som en vanlig Instagram-konto ikke har. Dette har blant annet å gjøre med analyse og statistikk.

Også her er PC-versjonen av Instagram begrenset sammenlignet med mobil-appen. Det er mobil-versjonen som har flere muligheter enn PC-versjonen. Det siste er at dette er blitt bedre med en Instagram-utvidelse for Firefox eller Chrome.

Systemsvikt

Vi har i over to år hatt store problemer med Instagram. I mai 2021 ble vi kastet ut av vår Instagram-konto. Vi har aldri fått noen forklaring på hvorfor dette skjedde. Etter mye googling, prøving og feiling kunne vi få vår Instagram-konto tilbake, men problemene bare fortsetter. Det var først i oktober 2023 at vi fikk endelig vår Instagram-konto tilbake, over to etter at problemene startet. Vi har aldri fått noe svar på hvorfor dette skjedde, Instagram har ingen personlig brukerservice. Sannsynligvis dreier det seg om systemfeil hos Instagram. Les mer i vår artikkel.

Videoer

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *