Facebook er 20 år!

Facebook er et sosialt nettverk med brukere over hele verden. Det er et nettsamfunn der brukeren oppretter sin egen profil og kan skrive om seg selv, legge ut bilder og snakke med andre.

Les også: Nettstedkart for Dataporten

Brukere kan oppgi relasjoner til andre brukere, utveksle private og offentlige meldinger og knytte seg til forskjellige typer grupper. Tjenesten er i utgangspunktet gratis, men en er finansiert med reklame.

Facebook er i utgangspunktet forholdsvis brukervennlig tjeneste, men enkelte ting er ikke like enkle. Det er spesielt sikkerheten man bør være oppmerksom på. På denne siden får du en oversikt og nyttige tips.

Historien

Mark Zuckerberg skrev et program med navn «Facemash» i 2003 mens han gikk andre året på Harvard University. Dette var en applikasjon som sammenlignet bilder av to personer slik at brukeren kunne velge hvem av de som var mest attraktiv. Bildene ble hentet fra universitetets studentbildedatabase.

For å få tak i bildene hacket Zuckerberg seg inn i beskyttede områder av Harvards nettverk. De første fire timene Facemash eksisterte var det 450 besøkende innom og viste tilsammen 22 000 bilder. På grunn av kritikk og det faktum at han hadde brukt ulovlige metoder på å hente ut og bruke bilder ble Facemash fort stengt.

I 2004 begynte Zuckerberg på et nytt prosjekt inspirert av en artikkel om Facemash-prosjektet i The Harvard Crimson. I 2004 lanserte Zuckerberg «Thefacebook», da på domenet thefacebook.com. Denne første versjonen var kun beregnet på studenter ved Harvard, og innen den første måneden var flere enn halvparten av studentene registrerte brukere. Zuckerberg fikk hjelp av Eduardo Saverin, Dustin Moskovitz, Andrew McCollum og Chris Huges for å hjelpe å markedsføre siden. I 2004 åpnet Facebook til universitetene Columbia, Stanford og Yale. I desember samme året når de en million aktive brukere.

I 2006 åpnet Facebook registrering for alle over 13 år med en gyldig e-postadresse.

Populær tjeneste

Facebook er en av verdens mest populære nettsider. Den er i skrivende stund nummer 3 (etter Google og YouYube), ifølge statista.com som publiserer statistikk over slike ting.

Logg deg inn eller registrer deg

Du kan logge deg inn på tjenesten eller registrert deg på facebook.com. Du må være minimum 13 år gammel for å opprette en Facebook-konto.

Startsiden din på Facebook

Startsiden sin på Facebook er siden du ser når du logger deg på Facebook. Den inneholder nyhetsoppdateringen – listen over innlegg fra venner, sider og andre forbindelser du har, som stadig blir oppdatert. Du kan reagere på ting du ser, eller søke etter folk og temaer som er viktige for deg.

Bilder

Du kan dele et bilde eller opprette et album med en samling av bilder. Det er opp til deg å velge hvem som kan se bildene og albumene dine. Hvis noen har tagget deg i et bilde du ikke vil være tagget i, kan du fjerne taggen

Slik tilrettelegger du bilder for Facebook
Er du misfornøyd med kvaliteten på bildene du legger ut på Facebook? Forklaringen kan være at Facebook justerer bildene dine før de publiserer dem og det kan føre til at bildene ikke er skarpe. Facebook har satt en maksimum grense på 2048 piksler (lengde), så det kan være lurt å først redudere bildene dine til denne størrelsen og deretter øker skarpheten i bildene.

Videre kan det være lurt å overføre bildet på PNG-format i stedet for JPEG-format, fordi dette er optimalt for komprimeringen Facebook bruker. Du finner mer informasjon og en video som gir mer detaljer rundt optimalisering av bilder for Facebook på petapixel.com.

Videoer

Du kan dele videoer og oppdage videoer i nyhetsoppdateringen. Hvis du har problemer med å se videoer, kan du prøve disse tipsene.

  • Lukk og åpne nettleseren på nytt.
  • Oppdater nettleseren din.
  • Prøv å bruke en annen nettleser.

Slik slår du av automatiske videoer – ønsker å slå av funksjonen som gjør at videoer starter automatisk, kan du gjøre dette via Innstillinger (via menyen øverst til høyre), Videoer og sett «Spill av videoer automatisk» til «Av». Da er du selv som bestemmer når videoen starter.

Innlegg

Du kan opprette et innlegg ved å klikke inn i «Hva tenker du på?»-vinduet. Du vil da få opp et eget vindu med mulighet til å legge inn et innhold. Du kan skrive noe eller du kan legge ut ett eller flere bilder. Klikk på Publiser-knappen for å publisere innholdet på dine vegg.

Det du også kan gjøre er å dele lenker fra andre nettsider. Da kopierer du rett og slett lenken til den aktuelle nettsiden og limer den inn i vinduet. Det artige med denne metoden er at bilde og tekst som hører med for eksempel en artikkel på en nettside blir tilrettelagt for Facebook, det vil si layouten med et bilde øverst og tekst under.

Feil tiltak mot falske nyheter

Det som ikke er så bra med ordningen med eksterne lenker er at Facebook har bestemt at overskrift, tekst og bilde ikke kan endres i ettertid, det vil si etter at lenken er publisert på Facebook. Dette er svært uheldig for redaksjoner og andre som ønsker å publisere sine lenker på Facebook. Det medfører at de involverte må endre sine arbeidsrutiner.

Hensikten, ifølge Facebook, er å være ett av mange tiltak for å forhindre falske nyheter. Det er mange som reagerer kraftig på denne metoden. Du kan lese mer om denne saken i vår artikkel.

Open Graph gir deg mer kontroll

Det finnes et verktøy som fikser problemet med tiltaket mot falske nyheter. Verktøyet heter Open Graph og det kan brukes til å redigere eksterne artikler som publiseres på Facebook. Open Graph er dessverre blitt mindre pålitelig i det nye designet som ble lansert i 2020. Les mer om Open Graph i vår artikkel.

Meldinger

Med meldingstjenesten på Facebook kan du raskt få kontakt med Facebook-venner. Du kan sende bilder og vedlegg til vennene dine fra Facebook Chat eller Messenger.com på datamaskinen din. Hvis du mottar meldinger som ser ut til å være spam, eller som er ubehagelige, kan du blokkere meldinger fra personen eller rapportere meldingen.

Legg til en venn

Du sender først en venneforspørsel til en annen Facebook-bruker og vedkommende må godkjenne dette før dere kan bli Facebook-venner. Ønsker du å fjerne en person som venn kan du gå Facebook-siden til vedkommende og klikke på Venner-menyen og klikke videre på «Fjern som venn»-valget.

Det mange ikke er klar over er at de kan blokkere Facebook-innlegg fra sine Facebook-venner uten å fjerne personene som venner. Dette gjør du ved å først gå på Facebook-siden til vedkommende, Klikke på Følger-menyen og klikke videre på «Slutt å følge». Dermed er du fortsatt venn til vedkommende person på Facebook, men slipper å se innleggende til denne personen.

Sider

Du kan opprette og administrere en side på Facebook. Sider er for merkevarer, bedrifter, organisasjoner og offentlige personer.

Slik oppretter du en side:

  1. Gå til facebook.com/pages/create.
  2. Klikk for å velge en sidekategori.
  3. Velg en mer spesifikk kategori fra rullegardinmenyen, og fyll ut den nødvendige informasjonen.
  4. Klikk på Kom i gang, og følg instruksjonene på skjermen.

Hvem som helst kan opprette en side, men bare offisielle representanter kan opprette en side for organisasjoner, bedrifter, merkevarer eller offentlige personer.

Grupper

Grupper er steder for å kommunisere om delte interesser med bestemte personer. Du kan opprette en gruppe for hva som helst – et familietreff, idrettslaget på jobben eller bokklubben din – og tilpasse personverninnstillingene for gruppen avhengig av hvem du vil skal kunne se gruppen og melde seg inn i den. Finn ut hvordan du oppretter en gruppe eller blir med i en gruppe du er interessert i. Les mer om Facebook-grupper i vår guide.

Det å opprette Facebook-grupper er ganske enkelt, men merkelig nok er det ikke like enkelt å slette en gruppe. Les mer om dette i vår artikkel,

Arrangementer

Arrangementer er en måte å organisere sammenkomster i den virkelige verden med personer på Facebook. Du kan opprette eller delta på arrangementer for alt fra bursdagsselskaper til skoleinnsamlinger. Når du oppretter et arrangement, kan du velge hvem som kan se eller delta på arrangementet.

Apper og spill

Apper, spill og sosiale programtillegg gjør det mulig å kommunisere med vennene dine på og utenfor Facebook. Du kan velge personverninnstillingene (Innstillinger, Apper) for appene og spillene du bruker. De fleste apper og spill er laget av tredjepartsutviklere som følger plattformretningslinjene våre. Hvis du kontakter utvikleren av en app eller et spill du har problemer med, kan det hende de kan hjelpe.

Historier

Du kan opprette en historie hvor du deler bilder, videoer som er synlige i 24 timer. Les mer på facebook.com.

Rom

Du kan opprette et videochatrom på Facebook. Les mer på facebook.com.

Innstillinger

Dette er en av de viktigste delene av Facebook selv om mange brukere kanskje ikke tenker på det. Her har du nemlig muligheter til å deaktivere funksjoner som ikke er ønskelige. Ganske mange funksjoner og tjenester er aktivert som standard, og du må aktivt gå til Innstillinger (menyen lengst til høyre) for å eventuelt slå av uønskede funksjoner.

Her noen eksempler på innstillinger

  • Personvern: Du bestemmer hvem som kan se ditt innhold.
  • Tidslinje: Du bestemmer hver som kan legge ting på din tidslinje og hvem som kan se tingene.
  • Blokkering: Gir deg en mulighet til å blokkere blant annet brukere og apper.
  • Språk: Du bestemmer språkversjonen til Facebook.
  • Varsler: Du bestemmer hvilke typer varsler som er av eller på.

Sikkerhet

Når en tjeneste blir populær på internett prøver de kriminelle gjerne å utnytte dette, og Facebook er ikke noe unntak. Dette kommer i ulike former, for eksempel virusangrep, falske profiler og svindelforsøk. Det kan være sider som lokker med premier eller gratisvarer, og andre typer lokketilbud. Dersom du ser et tilbud på din nyhetsstrøm på Facebook, som ser ganske forlokkende ut, så er det sannsynligvis et svindelforsøk.

En del Facebook-brukere opplever dessverre at deres profil blir kidnappet og det opprettes da en nesten identisk falsk Facebook-profil i ditt navn. Resultatet er at du får uønsket innhold på veggen din.

Dersom du er så uheldig at Facebook-profilen din er blitt kidnappet, det vil si at noen har opprettet en konto som gir seg ut for å være deg, kan du rapportere dette til Facebook. Dette gjør du ved å gå til profilen som gir seg ut for å være deg, klikke på forsidebildet og velge Rapporter. Følg instruksjonene for falsk identitet på skjermen. Hvis du ikke finner profilen, kan du forsøke å søke etter navnet som er brukt på profilen, eller du kan spørre vennene dine om de kan sende deg en lenke til den. Hvis du ikke har noen Facebook-konto, kan du rapportere en falsk konto ved å fylle ut et skjema på facebook.com.

Hvis du får en venneforespørsel fra noen du ikke kjenner, bør du si nei til dette. Du bør i hvert fall sjekke profilen til vedkommende. Får du begrenset med informasjon der, kan du i hvert fall si nei.

Bedre personvern

Facebook har en skikkelig jungel av innstillinger og det er slett ikke enkelt å få en oversikt. Du kan foreta en rekke endringer i personvernet via Innstillinger og personvern via menyknappen øverst til høyre i Facebook.

Her kan du blant annet velge at søkemotorer ikke skal lenke til din Facebook-profil dersom du ønsker dette. Videre kan du selv bestemme hvem som skal kunne se din venneliste. Du kan også endre hvem som kan finne deg på Facebook.

I utgangspunktet kan hvem som helst tagge deg i et innlegg på Facebook. Dette kan skje med både innlegg og bilder. Dette kan du få mer kontroll på selv via Innstillinger og personvern via menyknappen øverst til høyre i Facebook. Klikk på Profil og tagging og du kan aktivere muligheten for at du kan gå gjennom innlegg du er tagget i, før de vises i profilen din.

Du kan deaktivere ansiktsgjenkjenning på Facebook, det vil si at Facebook gjenkjenner deg på bilder og videoer. Dette gjør du via Innstillinger og personvern og Innstillinger og Ansiktsgjenkjenning.

Det kan være lurt å sjekke hvilke apper og nettsider som er knyttet til din Facebook-profil. Du kan sjekke dette via Innstillinger og personver og Innstillinger og Apper og nettsteder via menyknappen øverst til høyre i Facebook. Her har du en mulighet til å fjerne de som ikke er aktuelt lenger.

Varsler

Dette er et område Facebook er dårlig på, dessverre. Det dreier seg om at du kan styre hvilke varsler du får på veggen din på Facebook. Du skal i utgangspunktet kunne kontrollere dette via innstillinger (menyen øverst til høyre), varsler, på Facebook. Her får du en mulighet til å slå av eller på ulike typer varsler.

I tillegg får du gjerne en mulighet (via menyen til høyre på selve innlegget) til å klikke på «Skjul innlegg», «Se mindre fra…», «Se færre slike innlegg» eller lignende, du skal altså kunne velge å få mindre av den typen varsler. Erfaringen viser at dette slett ikke stemmer. Du vil nok bli kvitt varselet på kort sikt, men ikke på lang sikt. Er dette et tegn på at utviklerne har mistet kontrollen over Facebook? Vi vet ikke. Det viser uansett at Facebook er mindre fleksibel enn vi setter pris på. Dette er noe vi må leve med, dessverre.

Les mer om dette i vår artikkel.

Meta

Meta ble opprettet i 2021 og etter dette har kvaliteten og brukervennligheten av Facebook bare blitt verre, men vi må dessverre leve med det. Problemet med Meta er at selskapet er for stort i omgang og resultatet er at Facebook er blitt tyngre å bruke og brukerservice er praktisk talt ikke eksisterende. Les mer om dette i vår artikkel.

En av plattformene som Meta startet etter 2021 er såkalt Meta Business Suite. Det er plattform som skal gjøre det enklere for bedrifter å bruke Facebook. Resultatet er det motsatte. Maken til dårlig håndverk skal man lete lenge etter. Du får full rapport i vår artikkel – her er det mye som har gått galt.

Brukerservice

Det er kanskje ikke mange som er klar over det, men Facebook har en tjeneste som kan brukes til å sende inn en klage dersom noe ikke fungerer i Facebook. Denne funksjonen er tilgjengelig via menyvalget profilknappen øverst til høyre, Hjelp og støtte, Rapporter et problem. Her kan du skrive inn din klage å sende den til Facebook.Vi har brukt denne funksjonen ved tre anledninger, men kun fått ett svar. Konklusjonen er at denne funksjonen kun fungerer delvis.

Skal du derimot ta kontakt med Facebook hvis du har problemer med Facebook, kan du nesten bare glemme fungerende brukerservice. Vi har ved flere anledninger prøvd dette og har aldri fått personlig svar på våre spørsmål. Det går rett og slett ikke an å kommunisere med en Facebook-ansatt. Det er vår erfaring. Les mer om dette i vår artikkel.

Facebook-apper

Du kan bruke Facebook på ulike enheter, inkludert mobile enheter.

Mer informasjon

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *