WordPress-skolen

Her kan du lære å lage en blogg eller en nettside med WordPress – du finner også avanserte tips for mer erfarne WordPress-brukere. Her får du blant annet trinn-for-trinn gjennomgang av installasjon av WordPress, pluss masse tips og triks.

Les også: Bli medlem av WordPress-gruppen!

Hva er WordPress?

WordPress er av typen Content Management System (CMS), det vil si et publiseringssystem for web. WordPress er et meget fleksibelt verktøy for å opprette og skrive blogger og nettsider. Du kan bruke WordPress til å lage en hjemmeside, et fotoalbum eller en nettbutikk – det er egentlig kun fantasien som setter grensen. WordPress er laget med PHP-programmering, men du trenger ikke å kunne programmering for å bruke WordPress – systemet er lagt opp på en veldig brukervennlig måte.

Ønsker du derimot å bruke WordPress på en mer avansert måte, for eksempel lage ditt eget tema, må du kunne språk som HTML, CSS og PHP. Vi viser deg hvordan.

Kan brukes på ulike plattformer

WordPress kan brukes på ulike måter. Her får du oversikten.

  • Direkte i nettleseren – du velger WordPress.com hvis du kun skal opprette en enkel blogg – dette er raskest og enklest.

  • På webhotell – du velger dette alternativet hvis du skal drive blogg/nettside på eget domene.

  • På din egen PC – dette alternativet passer ikke for alle, men ønsker du å teste ut og eksperimentere med ulike temaer og utvidelser, uten å legge dette ut på nett, er dette midt i blinken for deg.

  • På mobilen eller nettbrettet – denne muligheten passer for deg som kunne tenke deg å blogge fra mobilen eller nettbrettet.

  • På en minnepinne – du velger dette hvis du foretrekker å installere WordPress på en minnepinne fremfor en mobil.

Forskjellen mellom WordPress.com og WordPress.org går først og fremst ut på større frihet og flere muligheter med WordPress.org. WordPress.com er derimot enklere å sette opp. WordPress.org krever eget domene, mens du kan bruke WordPress.com direkte i nettleseren og du får et underdomene.

Gutenberg

Gutenberg er et redigeringsverktøy som ble lansert i 2018 – med store endringer. Du får en innføring i vår guide.

Les også: Slik overlever du WordPress Gutenberg

Temaer

Dette er en viktigste delen av WordPress – uten et tema har du ikke noen WordPress-nettside, men i WordPress er det alltid ett tema som er aktivert. Det er temaet som bestemmer utseende til nettsiden din, pluss at ulike temaer leveres med ulikt antall funksjoner. Les mer om temaer i vår guide.

Statistikk

Google Analytics er et verktøy som kan brukes til å lage statistikk for besøk på nettsider, men har i det siste blitt kritisert for å ikke ta personvern på alvor. Matomo er et godt alternativ.

Utvidelser

En WordPress-utvidelse er en tilleggsfunksjon for WordPress, det vil si en funksjon som ikke er innebygd i WordPress – les mer.

Widgeter

Widgeter er små programmer som gir WordPress ekstra funksjoner. Disse plasseres gjerne på en menylinje til høyre og/eller venstre på en nettside. Dette kan være navigasjonslenker, mest besøkte innlegg eller RSS-feed – det er kun fantasien som setter grenser på hva du kan bruke en Widget til. Les mer om widgeter i vår guide.

SEO

SEO er en forkortelse for Search Engine Optimization, eller søkemotoroptimalisering – det handler om å la søkemotorer finne nettsiden din. SEO er faktisk et ganske stort felt, men du kan gjøre dette så enkelt eller så avansert du selv ønsker. Du får en innføring i SEO i vår guide.

Sikkerhet

WordPress kan være sårbar, og er stadig blitt angrepet, men følger du følgende tips, er din WordPress-installasjon ganske sikker:

  • Velg et annet WordPress-brukernavn enn admin. Du har dessverre ikke muligheten til å endre et valgt brukernavn i WordPress i etterkant, men det du eventuelt kan gjøre, er å opprette en ny bruker via Brukere-mappen i kontrollpanelet i WordPress, med samme rettigheter som nåværende brukernavn, og deretter bruke det nye brukernavnet for å logge deg inn i WordPress.
  • Velg et sikkert passord for å logge deg inn – les mer.
  • Sørg for å oppdatere WordPress, tema og utvidelser, hver gang du for melding om dette. Dette er utrolig viktig, fordi angripere utnytter sikkerhetshull når de angriper.

Det finnes flere sikkerhetstiltak, men dette er mer for avanserte brukere – les mer.

WordPress-hjelp

Hvor kan du lese mer om WordPress, og/eller søke hjelp hvis du stårt fast og ikke finner ut av et WordPress-problem? Les mer om dette i vår guide.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *