Dagens sikkerhetstips: passnøkler

Dette har det vært varslet om i mange år, men nå er det en realitet. Passnøkler skal erstatte passord – både enklere å bruke og sikrere.

Les også: Nettstedkart for Dataporten

Det er vanskelig å tenke seg en digital verden uten passord. Er tiden inne nå?

Hva er en passnøkkel?

Passnøkkel er ny teknologi for pålogging (på apper og nettsider) som skal erstatte passord. Passnøkler er både enklere å bruke og sikrere enn passord. Du trenger ikke lenger å huske lange passord. Passnøkler skal også være sikre mot svindelforsøk.

Passnøkler er lagret på din enhet og er knyttet til denne enheten. Du kan velge å bruke ansiktet ditt, fingeravtrykket ditt eller en PIN-kode i stedet for et passord. Passnøkler støttes av alle de stor selskapene allerede, men det vil nok ta tid for å etablere den nye teknologien.

Du oppretter en passnøkkel på enheten du bruker og for appen/nettsiden du bruker. Du har på et senere tidspunkt muligeten til å slette en passnøkkel via sikkerhetsinnstillinger i enheten hvor du har installert en passnøkkel.

Selve teknologien er utviklet av den såkalte FIDO-alliansen.

Passkeys.directory

På nettstedet passkeys.directory finner du en liste over selskaper som støtter passnøkler og får mer informasjon om denne støtten.

Passnøkler i Windows

Microsoft Windows støtter passnøkler (tilgangsnøkler). Du kan bruke funksjonen Windows Hello til å logge deg inn med en passnøkkel. Du kan da velge mellom ansiktsgjenkjenning, fingeravtrykk eller PIN-kode.

Skal du opprette en passnøkkel åpner du et nettsted eller en app som støtter passnøkler. Du velger hvor du skal lagre passnøkkelen. Du kan gjerne velge å lagre den lokalt på PC-en.

Hvis du skal bruke nøkkelen på et nettsted eller en app bruker du Windows Hello dersom du har lagret passnøkkelen lokalt på en Windows PC.

Du kan administrere dine passnøkler via Start, Innstillinger, Kontoer, Passkeys.

Les mer på support.microsoft.com.

Passnøkler for Google

Hvis du bruker noen av Google sine tjeneste kommer du til å få en melding om denne overgangen, hvis ikke du allerede har fått en slik melding. Neste gang du skal logge deg på en Google-konto får du et vindu som ber deg om å opprette en passnøkkel.

Slik oppretter du passnøkler. For ordens skyld, dette fungerer både med Windows 10 og Windows 11, og det fungerer med alle nettlesere:

  1. Kjør nettleseren din.
  2. Logg deg på din Google-konto.
  3. Velg sikkerhet fra menyen til venstre i din Google-konto.
  4. Velg tilgangsnøkler (passnøkler).

Nå kan du velge å opprette passnøkler og klikk på OK for å bekrefte valget.

Du finner veiledning på support.google.com.

Oppsummering

Du oppretter en passnøkkel via en app eller en nettside som støtter passnøkler. Du får et valg (når du registrerer deg eller skal logge deg på) om å opprette passnøkkel, men du kan eventuelt velge (i teorien) et tradisjonelt passord dersom du ønsker å vente med å bruke passnøkler.

Du trenger ikke å huske en passnøkkel, i motsetning til et passord. Neste gang du logger deg på med passnøkkel bruker du ansiktsgjenkjenning, fingeravtrykk eller en PIN-kode. Du velger selv hvilken ID-metode du ønsker å bruke – dette gjøres når du oppretter passnøkkelen.

Den store fordelen med passnøkkel er at du trenger ikke å tenke på passord i det hele tatt. Passnøkkelen har sikkerheten allerede innebygd. Passnøkkel er dessuten såpass sikker at den vil redusere svindelforsøk dramatisk.

Dette vil ta tid

Vi er blitt såpass vant til å bruke passord at det vil ta tid før vi blir fortrolig med passnøkler.

Kilder: theverge.com (1), theverge.com (2), Google (1), Google (2), digi.no, microsoft.com

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *