Slik installerer du WordPress på egen PC

Det å sette opp og drifte WordPress lokalt på egen PC er ikke like enkelt som installasjon på et webhotell. Her får du oppskriften – trinn for trinn. Du får også tips som kan brukes til å fikse problemer som kan dukke opp underveis.

Les også: WordPress-skolen

Fordeler!

Hvorfor installere WordPress lokalt på egen PC? Har du WordPress på egen datamaskin, kan du trene og eksperimentere med nettsider og WordPress-innstillinger, uten å ha nettsiden din på internett, fordi alt skjer lokalt på din datamaskin. Du har full kontroll over din WordPress-installasjon.

Det er raskere å jobbe med WordPress på egen datamaskin, altså reaksjonstiden fra det tidspunktet du klikker på en meny, og til det tidspunktet når noe faktisk skjer, blir kortere. Når du jobber på en lokal datamaskin, og ikke på et webhotell, vil dette skje tilnærmet øyeblikkelig.

Ulemper

Oppsettet på egen datamaskin er mer komplisert – med friheten kommer også ansvaret. Du er selv ansvarlig for alt som skjer på serveren – hvis for eksempel MySQL-databasen nekter å starte, må du selv finne ut hvor feilen ligger. Det er med andre ord mer å holde styr på.

Driv en lokal nettside

Med denne løsningen kan du drive og eksperimentere med nettsiden din lokalt, altså uten at nettsiden er på internett. Selvfølgelig må du være på nett for å laste ned WordPress-pakken, temaer og eventuelt andre elementer, men selve nettsiden du jobber med er ikke på nternett.

Du kan på et senere tidspunkt, når du er klar, gjøre nettsiden din tilgjengelig på nett. Du kan eventuelt migrere hele oppsettet til en webserver, hvis du ønsker det.

WordPress-krav
Før du setter i gang, bør du først sjekke kravene for installasjon av WordPress. Du trenger følgende: Webserver, PHP og MySQL-database (eller MariaDB-database). Du finner den offielle kravlisten på wordpress.org.

Pakkeløsning
Det finnes heldigvis pakkeløsninger med et alt-i-ett tilbud. På nettsiden apachefriends.org finner du en nedlastbar og brukervennlig pakke med både Apache-server, PHP og MariaDB-database inkludert. Altså alt i én pakke – det er bare å laste ned og installere.

XAMPP-installasjon

Du starter med å laste ned XAMPP fra apachefriends.org – vi tar XAMPP for Windows som et eksempel. Last ned og kjør installasjonsfilen.

Du vil sannsynligvis få en advarsel om at User Account Control (UAC) er aktivert på din datamaskin og derfor er det noen funksjoner som ikke vil fungere. Dette er brukerkontokontroll som er ett av mange sikkerhetsfunksjonene i Windows – den skal beskytte PC-en mot uønskede programmer. Klikk på OK for å gå videre.

Fortsett installasjonen – klikk på Next hele seks ganger – dette innebærer at du må ta noen valg, men det er greit å beholde standardvalgene, med mindre du ønsker å installere på et annet sted enn C-drevet.

Du vil nå få en mulighet til å starte kontrollpanelet for XAMPP. Klikk på Finish for å avslutte installasjonen.

Slik bruker du XAMPP

Du har nå kontrollpanelet til XAMPP og kan klikke på «Start»-knappen ved Apache og MySQL, slik at serveren settes i gang. Du finner disse knappene under «Actions»-menyen.

For å få tilgang til den lokale serveren, kan du skrive ordet localhost i adressefeltet i nettleseren sin. Dette er adressen til din lokale webserver, altså på din lokale datamaskin. Det er her WordPress skal installeres. Du får i første omgang opp hjemmesiden til XAMPP, eller i hvert fall teksten på hjemmesiden, fordi du har ikke installert din egen hjemmeside, ennå.

Installer WordPress lokalt

Serveren er nå oppe og kjører, og nå gjenstår det bare å laste ned og installere WordPress. Det er gjerne her det kan gå galt i prosessen og den mest sannsynlige feilkilden er at din WordPress-installasjon ikke får kontakt med databasen – derfor er det viktig å huske på at du må selv opprette en database for din WordPress-installasjon. Hvis ikke du gjøre det vil du få feilmelding uansett.

Før du installerer WordPress må du altså opprette en database. Dette gjør du via phpMyAdmin. Du kan kjøre XAMPP-appen og klikke på Admin-knappen for MySQL (du må starte den først). Du får da opp vinduet til phpMyAdmin i nettleseren din. Klikk på Brukerkontoer øverst og deretter på Add user account. Gi brukeren et unikt og kort navn og definer et passord for denne brukeren. Husk å sette en hake ved Opprett database med samme navn og gi alle rettigheter. Klikk på Gå-kanppen nederst for å bekrefte valget.

Deretter kan du laste ned WordPress-pakken fra wordpress.org – du finner den norske språkversjonen av WordPress på nb.wordpress.org – skroll ned på siden og klikk på Last ned WordPress-knappen – du får da opp en ny side og kan da klikke på Last ned-knappen igjen. Opprett en egen mappe for WordPress og pakk ut ZIP-filen til denne mappen.

Når du har lastet ned, og pakket opp WordPress-filene, kan du kopiere selve wordpress-mappen og alle filene til mappen xmpp/htdocs på din lokale datamaskin, altså mappen wordpress skal da være undermappe av htdocs-mappen.

Det neste du skal gjøre er å sette i gang WordPress-installasjonen på din datamaskin. Dette kan du gjøre ved å skrive localhost/wordpress i adressefeltet i nettleseren din.

Hvis du får feilmelding i nettleseren bør du dobbeltsjekke at du har kopiert wordpress-mappen til riktig mappe, altså mappen htdocs på C-drevet.

Du skal nå få opp velkomstvinduet til WordPress. Her får du viktig informasjon som skal sørge for at installasjonen går etter planen. Her er det nemlig mulig å gjøre feil hvis for eksempel referansene til databasen er feil.

Klikk på La oss fortsette for å fortsette installasjonen av WordPress.

Meningen er at du skal skrive inn følgende informasjon (skriv inn brukernavn og databasenavn du nettopp har opprettet via phpMyAdmin):

  • Navn på databasen (bruk navnet du definerte i phpMyAdmin).
  • Brukernavn (sammen navn som databasenavnet).
  • Passord (samme passordet du definerte i phpMyAdmin).
  • Navnet på webtjeneren, altså localhost (bør stå være uendret).
  • Tabellprefiks for databasen (kan være uendret).

Klikk til slutt på Send-knappen.

Hvis det er vellykket vil du få en melding om at du har klart deg sålangt i installasjonen.

Hvis du får feilmelding her har du sannsynligvis ikke opprettet database. Det kan også hende at det er feil i filen wp-config.php. Du finner filen wp-config-sample.php i wordpress-mappen. Denne mappen kan du gi navnet wp-config.php og foreta endringer i filen før du prøver igjen å installere WordPress. Les mer om filen wp-config.php i vår guide.

Nå kan du klikke på Kjør installasjonen.

Du får nå opp et vindu hvor du skal blant annet gi et navn til nettstedet ditt. Her skal du også oppgi brukernavn og passord. Du må også oppgi e-postadresse. Ønsker du at serveren kun skal brukes lokalt på din datamaskin bør du sette en hake ved Be søkemotorer om ikke å indeksere nettstedet.

Til slutt kan du klikke på Installer WordPress.

Du skal nå få opp teksten: Suksess!

Klikk på Logg inn for å logge deg på dine nettside!

Du får nå opp en side hvor du kan logge deg inn på kontrollpanelet til WordPress og den er nå klar til å redigeres!

Nå kan du sette i gang og rediger din WordPress-nettside – du får masse tips i vår guide.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *