Magiske WordPress-widgeter

Widgeter er små programmer som gir nettsiden eller bloggen din ekstra funksjoner – det kan være formidling av informasjon, navigasjonsmulighet eller noe annet. Widgeter krever ingen forhåndskunnskap om koding eller programmering, og mulighetene er ganske mange.

Les også: WordPress-skolen

Widgeter er på mange måter litt magiske, fordi de gir deg kontrollen over hva din nettside eller blogg har å by på av funksjoner. Det skader heller ikke at widgeter er svært enkle å bruke.

Ulike temaer har ulikt antall widgeter

Temaer leveres med et ulikt antall widgeter som standard. Temaet «Twenty Twelve», leveres for eksempel med 6 widgeter. Hvis du går til selve bloggen du har opprettet, ser du resultatet av widgeter i høyre marg, for eksempel «Nyeste innlegg» og «Nyeste kommentarer». Widgeter kan altså brukes til å styre visning av diverse informasjon på nettsiden din.

Les også: Bli medlem av WordPress-brukergruppen!

Widget-antallet kan økes

Ønsker du å installere flere widgeter enn det som leveres via det temaet du har valgt, kan dette ordnes via utvidelser, for eksempel Jetpack. Du ka gå til Utvidelser i kontrollpanel, klikke på «Legg til ny»lenken, og bruke søkeordet widgets, for eksempel. Vær imidlertid forsiktig med å installere og aktivere for mange utvidelser, fordi det kan gjøre bloggen din tregere. Snart kommer en egen guide om WordPress-utvidelser.

Flere widgeter betyr mer kaos

Det er jo en fordel å få flere widgeter å velge mellom – du får flere funksjoner i WordPress. Men, det innebærer også at du får flere funksjoner å holde en oversikt over. På kort sikt kan det bli overveldende, men du blir vant til dette.

Widgeter finner du under Utseende

Widgeter kan du styre via WordPress-kontrollpanelet, via Utseende, Widgeter. Du får da en oversikt over blant annet tilgjengelige widgeter og inaktive widgeter.

På høyre siden (det mørkere området) finner du widgeter som er forhåndsinstallert i det teamet du har valgt. Hvis du klikker på pilen, som er plasser på høyre siden i hver widget, har du muligheten til å konfigurere den aktuelle widgeten. Du kan blant annet endre tittel på widgeten eller slette den. Her er for eksempel innstillinger for widgeten «Siste innlegg»:. På venstre siden finner du widgeter som er tilgjengelige for det utvalgte temaet.

Aktivere eller deaktiver en widget

Du kan klikke på en tilgjengelig widget, som står midt på siden, og dra denne til høyre siden, for å legge til temaet for din blogg. Ønsker du å deaktivere noen widgeter, er det bare å klikke-og-dra den over til venstre området. Da vil den aktuelle widgeten forsvinne fra din blogg.

Widget-områder

Du må først klikke på Utseende og Widgeter i kontrollpanelet i WordPress for å åpne kontrollenheten for Widgeter. Du ser da bokser i midten hvor du kan plassere ulike typer Widgeter inn i.

Du må først klikke på plusstegnet (+) øverst på høyre siden av Widgeter. Da får du opp en lang liste over forskjellige Widgeter. Du kan klikke på hver enkelt Widgeter og du får da se beskrivelsen av den aktuelle Widgeteren i boksen til høyre.

Ønsker du å legge inn en ny Widgeter i din natteside/blogg er det bare å klikke på en aktuell Widgeter og dra den inn på et ønsket sted i boksen i midten. Du får da opp innstillinger for denne bestemte Widgeteren.

Hvis du klikker på en Widgeter i boksen i midten får du opp en kontroll-boks som du kan bruke til å flytte Widgeteren opp eller ned eller slette den.

Gjenbrukbare blokker

Det er ikke uvanlig å legge Widgeter inn i såkalte gjenbrukbare blokker. Dette er blokker som du bestemmer innholdet selv og kan gi disse eget navn og bruke dem på bestemte steder på nettsiden din.

Slike blokker er jo ganske nyttige, men de har et «faremoment» ved seg og noe undertegnede har erfart en del ganger. Det som er farlig er å prøve å redigere disse gjenbrukbare blokkene via Innlegg-verktøyet i WordPress. Hvor er dette farlig? Jo, det innebærer at redigeringen du utfører gjelder ikke bare den spesifikke blokken, men den gjelder alle blokker med det samme navnet (som gjenbrukbar blokk). Det betyr i praksis at hvis du redigerer på denne måten vil endringen forplante seg til alle blokkene som er plassert i de ulike nettsidene dine.

Poenget er at hvis du ønsker å redigere en gjenbrukbar blokk bør du gjøre dette via Widgeter-funksjonen og ikke i Innlegg-delen i WordPress.

Tekst-widget

Tekst-widgeten er kanskje den vanligste widgeten i WordPress, og leveres med de fleste temaer. Du kan selv velge hva du setter i denne widgeten. Her kan du legge vanlig tekst, HTML-kode eller Javascript, men ikke PHP-kode.

RSS-widget

RSS-widgeten gjør det mulig å legge inn innhold fra en ekstern kilde, inn i din blogg. Dette kan for eksempel være Twitter-meldinger, Facebook-innlegg, eller andre kilder du selv velger.

Flere widgeter

Det finnes langt flere widgeter – utvalget er ganske stort. Les mer om widgeter på support.wordpress.com/widgets og wordpress.org.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *