WordPress-utvidelser
Utvidelser er tilleggsfunksjoner for WordPress, det vil si utover funksjoner som er innebygd ved WordPress-installasjon. Det finnes veldig mange nedlastbare funksjoner, og disse er veldig enkelt å laste ned og installere. Du kan også lage dine egne skreddersydde utvidelser, men dette krever erfaring med programmering i PHP. Du finner de beste utvidelsene på denne siden.
Shortcode
Før vi går videre, kan vi nevne at du kan legge til funksjoner i WordPress via såkalte shortcodes – dette er koder som kan legges direkte i et innlegg, og trenger ikke noen ekstra installasjon – les mer.
Kun WordPress.org gir tilgang til utvidelser
For ordens skyld, du får ikke tilgang til utvidelser hvis du bruker WordPress i sin enkleste form, altså i WordPress.com. Les mer om WordPress.com i vår guide.
Les også: WordPress-skolen
Hva er egentlig en utvidelse?
En utvidelse er i utgangspunktet en PHP-fil, eller filer, som gjør det mulig å endre kjernen i WordPress, uten å ødelegge WordPress. WordPress-kjernen er en del av WordPress-installasjonen, og denne delen bør man ikke endre direkte, blant annet fordi slike endrnger kan bety at du ikke kan oppdatere WordPress når slike oppdateringer lanseres. Med utvidelser slipper du å endre WordPress-kjernen direkte, men kan likevel endre måten WordPress fungerer.
En utvidelse består av én eller flere WordPress-funksjoner. Den kan være alt fra meget enkel til meget komplisert – det er egentlig kun fantasien som setter grense for hva som er mulig å få til med en utvidelse. Det som ofte skjer når du installerer en ny utvidelse, er at du får en ny widget med «på kjøpet», og det er som regel veldig nyttig.
Les også: Magiske widgeter
Kompliserte utvidelser består av flere enn én PHP-fil, og av flere filer som blant annet bildefiler (JPEG-filer og eventuelt andre). Alle filene i samme utvidelsen plasseres i en undermappe i en egen WordPress-mappe for utvidelser, nemlig plugin.
Utvidelser har egen mappe i kontrollpanelet
Du finner utvidelser i en egen mappe i kontrollpanelet i WordPress. Her kan du aktivere, redigere, slette, eller legge til en ny utvidelse.
Hvis du velger «Installerte utvidelser», får du opp en oversikt over utvidelser som allerede er blitt installert.
Du vil sannsynligvis finne et par utvidelser allerede, hvis du har nettopp installert WordPress, men disse er inaktive. Du kan velge å aktivere noen av dem, men først må du vurdere om du har nytte av dem. Du kan lese en kort beskrivelse av hva en bestemt utvidelse gjør. Etter hvert som du får mer erfaring med WordPress, vil du finne ut hvilke utvidelser du trenger, hvis noen. Men vær forsiktig, fordi for mange utvidelse dra ned ytelsen.
Få tilgang til flere utvidelser
Klikk på «Legg til ny»-lenken, hvis du ønsker å se en oversikt over flere utvidelser.
Du kan da søke etter nye utvidelser, eventuelt se hvilke utvidelser som er nylig lagt til arkivet, eller de som er mest populære. Du kan også merke utvidelser som du anser å være dine favoritter.
Alternativet er å søke etter utvidelser på wordpress.org/plugins. Du laster ned utvidelsen på zip-format, men WordPress sørger for å pakke opp filen automatisk, når du velger å gjøre nettopp dette.
De beste utvidelsene
Hva som er de «beste» utvidelsne kommer an på hva du ønsker å oppnå med en utvidelsen. Det finnes utvidelser får de fleste formål, men her får du tips om noen av våre favoritter. Vi understreker at du bør absolutt ikke installere for mange – hvis du gjør det, vil det gjøre din WordPress tregere. Du bør kun installere utvidelser du faktisk har behov for.
Akismet er en utvidelse for deg som sliter med spam på kommentarer på din blogg. Mange bruker Akismet fordi den er allerede på plass ved installasjon av WordPress. Hvis du fortsatt er plaget av spam, bør du kanskje prøve en annen – vi anbefaler Spam Free WordPress.
Contact Form 7 kan brukes til å opprette et kontaktskjema på nettsiden din.
Google XML Sitemap lager XML Sitemap, som gjør at søkemotorene lettere finner nettsiden din.
Jetpack gir deg flere widgeter enn det som er inkludert i mange temaer. I tillegg får du mange ekstrafunksjoner mange vil sette pris på.
NextGEN Gallery er en utvidelse for de som ønsker å sette opp fotoblogg. Du kan for eksempel opprette en WordPress-side, og du vil da få opp et egen ikon for NextGEN Gallery, når du har installert utvidelsen. Du har muligheten til å tilrettelegge og konfigurere din fotoblogg, slik du ønsker, via egen Gallery-meny i kontrollpanelet i WordPress.
Flere topp-utvidelser for WordPress
Du finner flere gode utvidelser på wordpress.org – de er sortert etter rating, det vil si utvidelser som andre WordPress-brukere opplever som de beste.
Lag dine egne utvidelser
Du kan lage dine egne utvidelser for WordPress, men dette krever kunnskap til språk som HTML, CSS og ikke minst PHP – les mer.
Ikke installer for mange
Det gjelder noe av det samme med WordPress, som med alle datasystemer – hvis du overbelaster systemet, blir det tregere. Du bør derfor ikke installer for mange utvidelser, tenk deg godt om før du installerer en ny en. Før du installerer en ny en, bør du spørre deg selv: Har denne utvidelsen stor nok nytteverdi?
Vær også klar over at enkelte utvidelser kan av ulike grunner være dårlige, noe som kan føre til tregere nettside/blogg, eventuelt andre negative ting. Det kan være lurt å se nærmere på utvidelsene du har, dersom WordPress eller nettside din begynner å oppføre seg unormalt.
Nyttige lenker om utvidelser
- Managing Plugins (innføring)
- Plugin Directory (oversikt over utvidelser)
- Plugin Resources (for deg som ønsker å utvikle utvidelser)
Siste kommentarer