Slik installerer du WordPress!

Ønsker du å lage en blogg eller en nettside er WordPress et fantastisk alternativ. Denne guiden viser deg hvordan du installerer WordPress på et webhotell.

Les også: WordPress-skolen

På WordPress.org finner du en pakke du laster ned på din datamaskin, pakker den opp, og overfører til webområdet på ditt webhotell. Vi viser deg hvordan du gjøre dette, trinn for trinn.

Ulike installasjons-alternativer

Før vi går videre, vil vi nevne at WordPress kan brukes på ulike enheter.

Installasjon på webhotell

Resten av denne siden handler om å installere WordPress på webhotell. WordPress.org har mange fordeler sammenlignet med WordPress.com (direkte i nettleseren):

 • Ubegrenset utvalg av temaer.
 • Mulighet for utvidelser, og dermed tilgang til flere funksjoner.
 • Du har tilgang til egen MySQL-databasen.
 • Du kan bruke eget domene.

Dette må du ha for å bruke WordPress

WordPress.org er en pakke du kan installere på et webhotell eller på en egen datamaskin. Løsningen krever følgende:

 • Webserver
 • FTP-program (hvis du bruker webhotell)
 • PHP-støtte
 • Tilgang til MySQL-database eller MariaDB-database
 • Eget domene

Du finner detaljene på wordpress.org.

Opprett database

Det første du bør gjøre er å opprette en database for WordPress-installasjonen. Du bør ikke bruke phpMyAdmin for å opprette en database. Mange webhoteller tilbyr cPanel – det er et kontrollpanel for sine kunder, som skal gjøre det enklere for kundene å styre bruken av webhotellet. Her finner du en samling av verktøy, som blant annet kan brukes til å opprette database for WordPress. Andre webhoteller tilbyr andre verktøy som kan brukes til å opprette en ny database. Ta kontakt med ditt webhotell for mer informasjon.

Klikk på MySQL Databases. Du får nå opp en side hvor du kan opprette ny database for din nettside. Deretter kan du gå tilbake til oversikten over databasene og opprett en ny bruker.

Gå tilbake til oversikten over database og brukere. Nå kan du legge brukeren du nettopp har opprettet til databasen du nettopp har opprettet. Merk ALL PRIVILEGES og klikk deretter på Make changes.

Nå er databasen på plass!

WordPress-installasjon

Last ned WordPress på din datamaskin. Du finner den norske versjonen på nb.wordpress.org. Pakk ut alle filene til en egen mappe på PC-en din. Overfør alle filene til ditt webhotell med et FTP-program, for eksempel CoreFTP LE.

Plasser filene i rotmappe (dette kan være www – spør ditt webhotell om dette hvis du er usikker) på tjeneren, slik at du får din_nettside.no, i stedet for din_nettside.no/wordpress. Gå til din_nettside.no og følg instruksjonene, slik at installasjonsskriptet settes i gang.

Du skal da få opp en velkomstside med viktig informasjon om installasjonen. Husk at hvis ikke du har opprettet en database for dennne installasjonen bør du gjøre det før du går videre. Ellers får du bare feilmeldinger.

Klikk på La oss fortsette-lenken nederst.

Du får nå opp en meget viktig side hvor du skal legge inn navn på databasen, brukernavn, passord, databasetjener og tabellprefiks. Detaljene du legger i her må være riktige – ellers vil du få feilmelding. Databasetjener og tabellprefiks kan stå uendret.

Klikk på Send for å starte installasjonen av WordPress. Hvis du får en feilmelding får du et nytt forsøk. Du bør dobbeltsjekke alle data og prøve igjen.

Til slutt får du forhåpentligvis en bekreftelse på at prosessen er vellykket sålangt. Klikk nå på Kjør installasjonen.

Den mest kritiske delen av installasjonen er nå ferdig, men på neste side skal du gi nettstedet et navn, opprette et brukernavn, definere et passord og legge ved en e-postadresse. Videre kan du velge om nettstedet skal være synlig for søkemotorer. Vi anbefaler at du setter en hake ved Be søkermotorer om å ikke indeksere nettstedet. Grunnen til dette er at det tar tid å sette opp nettstedet og det er en fordel at søkemotorer ikke vet om nettstedet før du er ferdig med å sette opp nettstedet. Du kan alltid endre denne innstillingen senere.

Klikk nå på Installer WordPress. På neste side kan du logge deg inn på nettsiden din!

Gratulerer!

Nettsiden er oppe!

Det første du får opp etter installasjon av WordPress er kontrollpanelet. Hvis du ønsker å se selve nettsiden kan du klikke på hus-ikonet (Vis nettsted) øverst til venstre i kontrollpanelet.

Kontrollpanelet

Vi fortsette å beskrive kontrollpanelet i WordPress. Hvis dette er første gangen du installere WordPress er det ganske mye å sette seg inn i og mye du kan endre. Vi kommer med noen forslag.

På venstre siden er menyen med alle funksjonene. Her finner du hjem, oppdateringer, innlegg og så videre.

 • Hjem
  Dette er hovedsiden i kontrollpanelet.

 • Oppdateringer
  Viser tilgjengelige oppdateringer. Du får en rød sirkel hvis oppdateringer er tilgjengelige.

 • Innlegg
  Du kan opprette og redigere innlegg på din nettside.

 • Media
  Her finner du alle media-filene, inkludert bilder.

 • Sider
  Du kan opprette og redigere sider på din nettside.

 • Kommentarer
  Viser en oversikt over kommentarer som er kommet til din nettside.

 • Utseende
  Du kan konfigurere utseende på din nettside. Her finner du temaer, widgeter og menyer. Dette er den viktigste funksjonen i WordPress.

 • Utvidelser
  Du kan laste ned og aktivere utvidelser. Dette er ekstra funksjoner til din nettside.

 • Brukere
  Her finner du en oversikt over alle brukerne.

 • Verktøy
  Forskjellige typer verktøy.

 • Innstillinger
  Innstillinger for WordPress.

Tips

Her får du tips for å komme i gang med WordPress:

 • Tema er den viktigste delen av WordPress. Det er tema som svgjør utseendet på din nettside. Det vil nok ta tid før du har funnet et tema som passer for din nettside. Det er heldigvis enkelt å skifte tema – du gjør dette via Utseende, Temaer, klikk på et bestemt tema og velg aktiver. Du får flere tips i vår guide.

 • Innlegg er kanskje den nest viktigste funksjonen i WordPress etter tema. Det er her du lage innhold til din nettside. Redigeringsverktøyet i WordPress har fått navnet Gutenberg – du finner mer informasjon i vår guide.

 • Utvidelser er en måte å legge til ekstra funksjoner i WordPress. Les mer i vår guide.

 • Widgeter er magiske små programmer som gir ekstra funksjoner til din nettside. Les mer i vår artikkel.

 • Permalenker er viktig for søkemotorer. Du kan endre på disse via Innstillinger og permalenker. Les mer om dette i vår artikkel.

 • SEO står for Search Engine Optimization og er metoder som kan brukes til å få søkemotorer til å finne din nettside. Les mer i vår guide.

 • Sikkerhet bør også være en viktig del av WordPress. Les mer i vår guide.

Trenger du hjelp med WordPress? Du får en rekke tips i vår artikkel.

Ikke glem backup!

Har du WordPress på plass, er det viktig å ha backup av hele installasjonen – les mer om dette i vår guide.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *