Slik tar du backup av WordPress

Det å ta sikkerhetskopi av en WordPress-installasjon er viktig å forsikre deg mot tap av data.

Les også: WordPress-skolen

Det kan være lurt å ta backup før store oppdateringer – i denne uken (tirsdag) kommer faktisk WordPress 5.6 (stor oppdatering) og derfor kan det være lurt å gjøre dette i dag. Men, hvordan gjør du egentlig dette? Her får du oppskriften!

Dette tar du kopi av

Når du skal ta sikkerhetskopiering av WordPress er det to ting du kopierer: det ene er filene som ligger på serveren, altså på webhotellet eller lokalt på din datamaskin, og det andre er tabellene i WordPress-databasen.

Dette trenger du for backup

Sikkerhetskopiering av en WordPress-installasjon kan gjøres manuelt, eller den kan ordnes med en programvare/tjeneste. Det siste er som regel mye enklere, vi kommer tilbake til dette mot slutten av denne siden. Vi starter med manuell kopiering, og da trenger du en FTP-programvare og tilgang til phpMyAdmin.

WordPress-backup – manuell kopiering

Det å ta manuell backup er enklere enn du kanskje tror. Vi viser deg hvordan du kan ta sikkerhetskopi av din WordPress-installasjon ved å kopiere filene og databasen. Det du trenger for å ta backup av WordPress fra et webhotell er FTP-program og tilgang til phpMyAdmin. Hvis du har WordPress på din lokale datamaskin, trenger du selvfølgelig ikke noe FTP-program.

Rydd i utvidelser
Før du setter i gang med kopiering av WordPress-filer, kan det være lurt å slette utvidelser du faktisk ikke bruker. Dette gjelder spesielt hvis du har brukt WordPress lenge, og har installert flere utvidelser for å teste ut. Problemet er at alle installerte utvidelser, også de som ikke er aktiverte, blir tatt med når du kopierer WordPress-filene. Jo flere overflødige filer du har, jo lenger vil kopieringen ta.

WP-Sweep
Det kan også være lurt å bruke utvidelsen WP-Sweep. Denne utvidelsen hjelper deg med å rydde i overflødig data som samler seg opp ved bruk av WordPress. Det er vår erfaring at dette er nyttig, men det er en fordel å gjøre dette før du tar backup av WordPress. Les mer i vår artikkel.

Kopier WordPress-filene

wp_ftp2

Start ved å logge deg på webhotellet via FTP-programmet. Plasseringen av din WordPress-installasjon varierer etter webhotell, det vil si mappen hvor filene ligger, dette kan være httpdocs, httpwww eller www. Hvis du ser undermappene wp-admin, wp-content og wp-includes, da har du riktig mappe. Vær også oppmerksom på at skjulte filer synes i mappen, disse filene må være med, du finner som regel et valg i FTP-programmet, noe som ligner på «show hidden files». Hvordan kan du vite om du har visning av alle filer, også de som er skjulte? En måte å sjekke dette på, er å se om filen «.htaccess» vises eller ikke. Hvis du ser denne filen, da har du korrekt visning i FTP-programmet.

Opprett en ny mappe på din lokale datamaskin, for eksempel wordpress_backup. Overfør alle WordPress-filene fra webhotellet til den nye mappen. Kopiering av alle filene vil ta tid.

Gjenoppretting
Skal du gjenopprette en WordPress-installasjon, går denne kopiering den motsatte veien, altså du kopierer filene til den serveren som skal brukes for installasjonen. Du kan velge å gjenopprette WordPress-installasjon til samme domene som før, eller til et nytt domene. Du kan også velge å gjenopprette WordPress til localhost, altså til en WordPress-installasjon på din egen datamaskin.

Kopier databasen
Bruk phpMyAdmin til å kopiere tabeller i WordPress-databasen. Webhotellet ditt tilbyr gjerne et verktøy som gi deg tilgang til phpMyAdmin, ta kontakt med dem for mer informasjon.

Logg deg inn på phpMyAdmin, velg riktig database og merk deretter alle tabellene i databasen – det skal være egen kommando (lenke) for dette i phpMyAdmin-grensesnittet. Klikk deretter på Eksporter. Innholdet i neste vindu du får opp vil variere etter hvilket webhotell du bruker. Det kan hende du får et vindu med masse muligheter. Her kan du la det stå uendret. Det kan være en fordel å sette en hake ved «Last ned som en fil», dersom du får denne muligheten, da kan du ta vare på filen på din egen datamaskin. Du kan eventuelt velge å komprimere eksport-filen, noe som er en klar fordel, hvis du har en stor database. Så er det bare å velge Fullfør, og dette i gang eksport-prosessen. Filen blir da lastet ned som en .sql-fil.

Hvis du har flere enn 1 database, og er usikker på hvilken database det gjelder, vil du finne svaret i filen wp-config.php, og denne filen finner du i wordpress-mappen på serveren.

Gjenoppretting
Skal du gjenopprette tabellene i databasen bruker du Import i stedet for Export, og velger filene fra sikkerhetskopien.

Husk å endre wp-config, hvis det trengs
Du må eventuelt redigere wp-config for korrekt informasjon om brukernavn og passord for databasen, dersom dette er nødvendig. Les mer om dette i denne artikkelen.

WordPress-backup på en enklere måte

Mange av oss foretrekker enklere løsninger. Det finnes veldig mange utvidelser som løser denne oppgaven mer eller mindre automatisk. Det er enklest å gå til Utvidelser-mappen i WordPress.kontrollpanelet og søke etter ny utvidelse.

Det finnes mange flere utvidelser som gjør jobben med å sikkerhetskopiere WordPress, dette er bare noen av dem:

Du finner også en ganske lang (over hundre) liste over utvidelser for backup og sikkerhet på wordpress.org.

Mer informasjon

Her er nettsider med god informasjon om backup av WordPress:

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *