Tips til deg som skal kaste en PC
Skal du kaste en gammel PC eller gammelt datautstyr? Det kan være lurt å slette all data på det gamle utstyret, spesielt hvis du har sensitiv data på en disk.
Les også: Husk å ta backup først!
Hvordan sletter man egentlig data på en sikker måte? Du får hjelp på denne siden!
Sletter du data på en vanlig måte blir ikke dataene slettet skikkelig. Heller ikke formatering sletter data ordentlig. Vi skal i denne guiden gjennomgå programvaren Eraser som sletter data på en sikker måte.
Passer ikke for alle
Prosessen vi beskriver på denne siden er veldig lite praktisk for deg som skal selge eller gi bort en gammel PC. Grunnen til dette er at hvis du sletter absolutt alt på PC-en sletter du også operativsystemet med produktnøkkel og gyldig lisens.
Les også: Guide for overgang til ny PC
Skal du selge eller gi bort en PC passer det bedre å tilbakestille PC-en slik at PC-en blir i en tilstand slik du kjøpte den. Vi har en egen guide om denne prosessen – les mer i vår artikkel.
Programvarebasert sletting
Det finnes flere gratisprogrammer som kan slette data på en ordentlig måte, det vil si de overskriver harddisken mange ganger, slik at lagret data ikke lenger er tilgjengelig. Et eksempel på slike programmer er Eraser. Vi tar en gjennomgang av Eraser, men for ordens skyld, du er selv ansvarlig for eventuelle feil som oppstår ved bruk av dette programmet.
Slik kan det gjøres:
Last ned Eraser fra eraser.ie – du finner nedlastingslenken under «Build Name» – du kan lagre installasjonsfilen, installer programmet, godta lisensavtalen, velg Typical og klikk på Install og til slutt Finish. Kjør programmet.
Klikk på menyknappen ved «Erase Schedule» og velg «New task» fra «Erase Schedule»-menyvalget.
Trykk på «Add data»-knappen.
Nå skal du velge data som skal slettes via Target type. Det mest naturlige er å velge Files in folder hvis du skal slette filer – du velger Drive/Partition hvis du skal slette en hel disk/partisjon. Det er viktig å være oppmerksom på hvilken disk du velger. Klikk på Browse for å velge mappen du ønsker å slette. Du velger selvsagt ikke din lokale harddisk (som trolig er C:\), men en stasjonsbokstav som representerer lagringsenheten du skal behandle. Bruk gjerne filutforsker for å dobbeltsjekke at du har riktig disk (stasjonsbokstav) i Eraser-programvinduet. Dette er gjerne D eller E, men dette avhenger av hvor mange harddisker og partisjoner du har i PC-en din. I vårt tilfelle velger du Nettverk-mappen og den PC-en som skal slettes. Klikk på en mappe på denne PC-en og klikk videre på OK.
- Trykk på OK, og du skal da få opp den valgte harddisken i vinduet.
Trykk på OK, og du skal da få opp et «Erase Schedule»-vindu.
Høyreklikk på oppgaven som da dukker opp, og velg «Run now».
- Sletteprosessen skal nå være i gang.
Prosessen kan ta lang tid, men det er avhengig av hvor stor lagringsenheten er. Dersom du ikke har endret slettemetoden som er standard i Eraser, er det en såkalt Gutmann-metode som er blitt valgt, noe som innebærer at harddisken overskrives hele 35 ganger før data slettes. Vi har slettet en gammel disk på 12 GB med denne metoden og denne prosessen varte i over 8 timer.
Det er viktig å være klar over at hvis du skal slette data på en hel PC eller harddisk, spesielt hvis det er systemdisk/oppstartdisk, så er det sannsynlig at mange av mappene er skrivebeskyttet. I slike tilfeller vil Eraser ikke fungere som den skal.
I slike tifeller har vi meget gode erfaringer med appen IOBit Unlocker for å frigjøre skrivebeskyttede mapper. Hvis du opplever at noen mapper likevel ikke lar seg slette, da må du først slette undermapper og deretter hovedmappen. Vi opplevde dette selv med en gammel systemdisk – vi måtte da bruke IOBit Unlocker på mapper som System32.
Slik gjør du det: Du kjører IOBit Unlocker-appen, legger til en mappe via Add-knappen, og blar deg frem til en mappe du ønsker å slette. Det kan være nødvendig å bruke sleggemetoden på de verste mappene – du setter da en hake ved Forced Mode og velger Unlock and Delete via Unlock-menyen, så er det bare å bekrefte valget via OK-knappen. Vi har selv prøvd denne metoden og den fungerer!
PC til PC sletting
Ønsker du å slette data på en PC fra en annen PC kan dette gjøre for eksempel via trådløst nettverk. Du må da starte opp begge PC-ene. For å sjekke at PC-ene har kontakt med hverandre kan du klikke på Nettverk-mappen i filutforsker på PC-en du ikke skal slette.
Du skal da få opp et vindu med en mulighet til å logge deg på den andre PC-en (den som skal slettes) og dermed har PC-ene kontakt. Hvis du får feilmelding kan det hende at funksjonennettverksgjenkjenning er slått av. Du kan klikke på denne feilmeldingen for å slå på funksjonen. Du får da opp et nytt vindu hvor du kan bekrefte aktiveringen av funksjonen.
Da skal du få en oversikt alle alle enheter som du har tilgang til via denne PC-en. Dette inkluderer PC-en du skal slette.
Neste steg er å installere Eraser-appen og gjennomgå prosessen som ble nevnt under overskriften Programvarebasert sletting.
Verktøy for å lese harddisker
Har du noen gamle, løse harddisker liggende, finnes det dingser som gjør det mulig å få tilgang til disse diskene, slik at du kan slette data.
Du trenger en enhet som oppretter en forbindelse mellm PC-en og harddisken. Ganske mange slike produkter vi selv har brukt tidligere har gått ut av produksjon og det var slett ikke enkelt å finne alternativer, men her er noen:
Sandberg USB Multi Hard Disk Link er en enhet som gir deg tilgang til en gammel IDE-harddisk, via USB-porten. dersom du har en gammel IDE-harddisk. Denne enheten gir deg tilgang til harddisken via USB-porten. Dette produktet er dessverre utgått, men du kan prøve å få tak i noe som ligner.
ST Lab er et annet eksempel på en enhet som kan brukes til å koble mellom en PC (via USB) og en harddisk. Også dette produktet har utgått.
Eksterne harddiskkabinetter Du finner en del slike på prisjakt.no og vi fant også et alternativ av typen Icy Box på klarna.com.
Spør om råd hos forhandlere! Ta gjerne kontakt med nettbutikker, som driver med salg av datautstyr, og spør dem om en enhet som kan brukes til å lese harddisk via en USB-port på PC-en din. På nettstedet startsiden.no får du en oversikt over nettbutikker i Norge.
Knus harddisken fysisk
Du kan jo aldri være 100 prosent sikker på at en programvarebasert løsning sletter data for alltid, derfor kan det være lurt å i tillegg knuse disken fysisk med en hammer, en slegge, en spiker eller lignende – da skal det svært vanskelig gjøres å gjenopprette data.
Ta ut harddisken og bruk den med en annen PC
Et alternativ før du eventuelt kaster PC-en er å åpne PC-en og ta ut harddisken eller SSD-enheten og ta selv vare på disken. Dette er den eneste måten å være 100 prosent sikker på at dataen er fjernet fra PC-en. Du kan eventuelt bruke disken som en ekstern lagringsenhet til en annen PC.
Mer informasjon
Du finner mer informasjon om sikker sletting på nettvett.no og på nsm.stat.no (Nasjonal sikkerhetsmyndighet).
Her kan du kaste PC-en
Når du har slettet dataene på PC-en eller et annet datautstyr kan du kaste enhetene på en gjenbruksstasjon hvor du bor. I Oslo finner du en gjenbruksstasjon på oslo.kommune.no.
Siste kommentarer