Her kan du laste ned Windows
Microsoft Windows er tilgjengelig på ulike måter, blant annet som forhåndsinstallert i nye datamaskiner, på en minnepinne, en DVD eller som nedlastbar programvare.

Les også: Windows 10-triks

Du kan eventuelt laste ned tidsbegrenset prøveversjon av ulike Windows-versjoner. Har du Windows 7 eller Windows 8.1 kan du også oppgradere gratis. Her får du en oversikt over alternativene.

Slik bruker du ISO-filer

Windows lastes gjerne ned som en ISO-fil. Du kan bruke en slik ISO-fil til å brenne på en DVD-disk, starte opp PC-en med denne og installere Windows på den måten.

Les også: Slik bruker du ISO-fil

Du kan bruke ISO-filen til å installere Windows 10 på nytt, til å reparere Windows eller rett og slett til å testet ut Windows. Du kan eventuelt bruke ISO-filen til å installere virtuelt, for eksempel med Virtualbox. Les mer i vår ISO-guide.

Du kan fortsatt få gratis Windows 10

Windows 10 ble lansert 29. juli 2015. Har du en PC med Windows 7 eller 8.1 kan du oppgradere til Windows 10 helt gratis. Les mer om dette i vår oversikt.

Windows 10 Enterprise

Du kan laste ned en prøveversjon av Windows 10 Enterprise fra microsoft.com med varighet på 90 dager. Det dreier seg om Windows 10 April 2018 Update, altså den foreløpig siste store Windows-oppdateringen. Du må ha Microsoft-konto og registrere deg for å laste ned denne prøveversjonen, men dette er gratis.

Du kan eventuelt utvide prøveperioden med følgende kommando fra kommandolinjen i Windows:

slmgr –rearm

Du kan forlenge prøveperioden ytterligere, men for å få full utbytte av denne kommandoen må du kjøre kommandoen helt på slutten av prøveperioden.

Windows 7

Microsoft har lagt ut en ISO fil for Windows 7. Denne nedlastingen er egentlig ikke «gratis», det vil si selve nedlastingen er gratis, men du må uansett ha gyldig Windows-lisens. Du trenger altså en produktnøkkel. I tillegg gjelder denne ISO-filen retail-versjon av Windows, altså Windows som kjøpes på en DVD. Har du en Windows som er forhåndsinstallert på en PC, altså en såkalt OEM-versjon, vil den sannsynligvis ikke virke. Du finner ISO-filen på microsoft.com.

Slik laster du ned Windows ISO-filer

Du kan bruke programmet Windows ISO Downloader til å laste ned ISO-fil for Windows 7, Windows 8.1 og Windows 10. Vær imidlertid klar over at selv om du laster ned disse ISO-filene, kan du kun bruke disse som prøveversjon – har du tenkt å aktivere en Windows du laster ned på denne måten må du ha gyldig lisens på den versjonen du laster ned. Les mer i vår guide.

Virtuell Windows

På nettstedet microsoft.com finner du virtuelle utgaver av Windows XP, Vista og Windows 7. Dette er engelskspråklige Windows-versjoner. Det er ferdig installerte Windows-versjoner med passordet Password1, og brukernavnet skal allerede være på plass ved første innlogging. Du må klikke på «Download»-lenken for å få en oversikt over nedlastbare filer. Filene er på komprimert RAR-format. Du velger først filene du ønsker å laste ned, og klikker deretter på Next. Du kan bruke programmer som Bandizip for å pakke opp filene.

Hensikten med disse virtuelle Windows-utgavene er i utgangspunktet å teste ut Internet Explorer på forskjellige Windows, men fungerer akkurat som vanlig Windows. Disse Windows-versjonene må aktiveres, før de kan tas i bruk. De har i utgangspunktet en tidsbegrensning på 30 dager.

Les også: Kjør programvare virtuelt

Filene som lastes ned er på VHD-format, og kan brukes i et program som kjører operativsystemer virtuelt. Vi anbefaler Virtualbox.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *