Her kan du laste ned gratis Windows

Microsoft Windows er tilgjengelig på ulike måter, blant annet som forhåndsinstallert i nye datamaskiner, på en minnepinne, en DVD eller som nedlastbar programvare.

Les også: Din Windows-guide

Du kan eventuelt laste ned tidsbegrenset prøveversjon av ulike Windows-versjoner. Har du Windows 7 eller Windows 8.1 kan du også oppgradere gratis. Her får du en oversikt over alternativene.
Slik bruker du ISO-filer

Windows lastes gjerne ned som en ISO-fil. Du kan bruke en slik ISO-fil til å brenne (for eksempel med CDBurnerXP) på en DVD-disk, starte opp PC-en med denne og installere Windows på den måten. Et alternativ er å bruke ISO-filen til å installere virtuelt, for eksempel med Virtualbox.

Du kan fortsatt få gratis Windows 10

Windows 10 ble lansert 29. juli 2015. Har du en PC med Windows 7 eller 8.1 kan du oppgradere til Windows 10 helt gratis. Les mer om dette i vår oversikt.

Slik får du tak i Windows 10 S

Windows 10 S er en redusert utgave av Windows 10 som er rettet mot skoler. Les mer i vår guide.

Last ned prøveversjoner av Windows 10

Du kan laste ned nyeste prøveversjoner av Windows 10 før alle andre. Les mer i vår artikkel.

Windows 10 Enterprise

Du kan laste ned en prøveversjon av Windows 10 Enterprise fra microsoft.com med varighet på 90 dager. Det dreier seg om Windows 10 Creators Update, altså den foreløpig siste store Windows-oppdateringen. Du må ha Microsoft-konto og registrere deg for å laste ned denne prøveversjonen, men dette er gratis.

Windows 8.1 Enterprise

Denne er tilgjengelig på microsoft.com, og den varer i 90 dager. Du må registrere deg og installere ekstra nedlastingsverktøy fra Microsoft. Ønsker du å slippe dette kan du laste ned via disse direktelenkene (ISO-filer):

Kilde: Ghacks.net

Windows 7

Microsoft har lagt ut en ISO fil for Windows 7, og brenne den på en DVD-plate. Denne nedlastingen er egentlig ikke «gratis», det vil si selve nedlastingen er gratis, men du må uansett ha gyldig Windows-lisens. Du trenger altså en produktnøkkel. I tillegg gjelder denne ISO-filen retail-versjon av Windows, altså Windows som kjøpes på en DVD. Har du en Windows som er forhåndsinstallert på en PC, altså en såkalt OEM-versjon, vil den sannsynligvis ikke virke. Du finner ISO-filen på microsoft.com.

Slik laster du ned Windows ISO-filer

Du kan bruke programmet Windows ISO Downloader til å laste ned ISO-fil for Windows 7, Windows 8.1 og Windows 10. Les mer i vår guide.

Virtuell Windows

Microsoft tilbyr nedlasting av virtuelle maskiner. Utgangspunktet for tilbudet er at du skal kunne teste ut nettleserne Internet Explorer og Edge. Du kan velge mellom Windows 7, 8. 8.1 og Windows 10. Du finner maskinene på dev.modern.ie/tools/vms/windows/, dette er testmaskiner som går ut på dato etter 90 dager. Brukernavn og passord er EUser og Passw0rd, les detaljene i dette dokumentet (PDF).

På nettstedet microsoft.com finner du virtuelle utgaver av Windows XP, Vista og Windows 7. Dette er engelskspråklige Windows-versjoner. Det er ferdig installerte Windows-versjoner med passordet Password1, og brukernavnet skal allerede være på plass ved første innlogging. Du må klikke på «Download»-lenken for å få en oversikt over nedlastbare filer. Filene er på komprimert RAR-format. Du velger først filene du ønsker å laste ned, og klikker deretter på Next. Du kan bruke programmer som Bandizip for å pakke opp filene.

Hensikten med disse virtuelle Windows-utgavene er i utgangspunktet å teste ut Internet Explorer på forskjellige Windows, men fungerer akkurat som vanlig Windows. Disse Windows-versjonene må aktiveres, før de kan tas i bruk. De har i utgangspunktet en tidsbegrensning på 30 dager.

Les også: Kjør programvare virtuelt

Filene som lastes ned er på VHD-format, og kan brukes i et program som kjører operativsystemer virtuelt. Vi anbefaler Virtualbox.

Utvid prøveperioden

Du kan utvide prøveperioden med følgende kommando fra kommandolinjen i Windows:

slmgr –rearm

Du kan forlenge prøveperioden ytterligere, men for å få full utbytte av denne kommandoen må du kjøre kommandoen helt på slutten av prøveperioden.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.