Slik kjører du programmer virtuelt

Virtualisering er en teknologi som gjør at du kan blant annet kjøre et operativsystem «inne i» et annet system, som om det virtuelle systemet var «ordentlig». Dette oppleves som om det virtuelle systemet var et program i det underliggende systemet. Virtualisering har mange fordeler.

Dette fungerer på den måten at en virtuell maskin er en implementering av en fysisk datamaskin. Den virtuelle maskinen emulerer et operativsystem. Man snakker gjerne om at det underliggende systemet er en vert («host»), og at det virtuelle systemet er en gjest («guest»).
Fordeler og ulemper

En av fordelene er at du kan bruke virtualisering for å teste ut programmer og operativsystemer i et isolert miljø, uten å risikere å påvirke eller ødelegge det underliggende systemet.

En ulempe kan være at ytelsen ikke blir den samme som det å jobbe med et «ordentlig» system, men jo kraftigere datamaskin man har, jo mindre vil man legge merke til redusert ytelse.

Samme vilkår som om det var «ordentlig»

Vær klar over at et virtuelt operativsystem følger samme regler som om det var et «ordentlig» – du må med andre ord ha gyldig lisens for operativsystemet du kjører virtuelt, akkurat som om systemet var kjørt på en vanlig måte.

Virtualbox

Skal du bruke et gratis program som kan brukes til å installere operativsystemer virtuelt er VirtualBox det beste alternativet. Fordelen med Virtualbox er det støtter det meste operativsystemer og det støtter også prøveversjoner.

virtualbox

Programmet var opprinnelig utviklet av selskapet Innotek, men dette ble senere kjøpt opp av Sun Microsystems, og det igjen ble kjøpt opp av Oracle Corporation, som per i dag eier Virtualbox.

Programvinduet har fire knapper:

 • New brukes til å opprette ny virtuell maskin.

 • Settings gir innstillingsmuligheter.

 • Start kjører opp en installert virtuell maskin.

 • Discard er en angreknapp, det vil si denne knappen forkaster lagret tilstand for en bestemt virtuell maskin – denne knappen har samme effekt som å slå av («Power Off») maskinen.

Trykk på New-knappen for å opprette en ny virtuell maskin. Gi den virtuelle maskin et navn, og velg operativsystem. Du kan i neste programvinduer velge størrelsen på minnet, og størrelse på virtuell harddisk. Du kan deretter velge mellom disktypene VHI, VMDK, VHD eller HDD, og om disken skal ha fast eller dynamisk størrelse. Til slutt kan du velge hvor den virtuelle disken skal plassen, det vil si i hvilken mappe.

Hvis du ønsker å fjerne en virtuell maskin fra Virtualbox, kan du høyreklikke på denne og velge Remove.

Tips: Jobber du en del med VirtualBox har du sikkert vært bort i den situasjonen at du har opprettet en virtual disk, men i etterkant viser det seg at størrelsen på disken er for liten. Det er faktisk mulig å utvide størrelsen på disken du allerede har, uten å ødelegge systemet på den aktuelle disken. Les mer i vår guide.

Les også om VirtualBox i vår guide.

Last ned
Virtualbox kan lastes ned fra Virtualbox.org, helt gratis.

vmware_player

VMWare

VMWare tilbyr flere forskjellige typer virtuell programvare. Du finner oversikten på vmware.com. Programvaren som er mest aktuelt for folk flest er VMWare Player, den er gratis og kan lastes ned gratis fra vmware.com.

Du har følgende valg:

 • Create a New Virtual Machine
  Her kan du opprette og installere ny virtuell maskin. Den nye maskinen blir en del av ditt bibliotek av virtuelle maskiner.

 • Open a Virtual Machine
  Her kan du åpne en virtual maskin som er opprettet fra før av.

 • Upgrade to VMWare Workstation
  Du kan oppgradere gratisversjonen VMWare Player til den kommersielle utgaven VMWare Workstation og du får tilgang til en rekke avanserte funksjoner.

 • Help
  Dette er programmets hjelpefunksjon.

Virtualisering fra Microsoft

Microsoft tilbyr følgende programvare for virtualisering.

 • Windows 10
  Windows 10 har virtuelle skrivebord innebygd i systemet. Dette kan være nyttig hvis du pleier å åpne flere programmer samtidig i forbindelse med ulike typer arbeid, for eksempel bildebehandling, tekstbehandling, webdesign og eventuelt andre typer arbeid. Du kan da åpne flere virtuelle skrivebord for hvert sitt arbeidsmiljø. Det blir lettere å organisere arbeidet. Les mer om dette i vår artikkel.

 • Microsoft Virtual PC 2007
  Dette er en eldre utgave av Microsofts virtualiseringsprogram. Det støtter Windows Server 2003, Windows Vista, Windows XP og Windows 7.

  Dette programmet er et godt alternativ dersom du kun skal kjøre Microsoft Windows virtuelt. Skal du derimot kjøre andre operativsystemer som for eksempel Linux, vil et program som Virtualbox være et bedre alternativ, fordi Microsofts program ikke har full støtte for andre operativsystemer enn Windows. Det viser seg også at Microsoft Virtual PC 2007 som regel ikka takler prøveversjoner av Windows.

  Microsoft Virtual PC 2007 kan lastes ned fra microsoft.com.

  I bruk
  Microsoft Virtual PC 2007 har tre knapper: New (opprett en virtuell maskin), Settings (innstillinger), Remove (fjern en virtuell maskin) og Start (kjør opp en virutell maskin).

  Trykk på New for å opprette en virtuell maskin. Du kan velge å opprette en maskin helt fra grunnen av, eller å bruke en som finnes fra før av.

 • Windows XP modus
  Windows XP modus er en virtuell maskin for Windows Virtual PC, en pakke som inneholder forhåndsinstallert, lisensiert kopi av Windows XP. Hensikten med denne pakke er å kunne kjøre eldre (Windows XP-baserte) programmer i Windows 7. Windows XP mode støtter kun Windows 7 professional eller Windows 7 Ultimate, og kan brukes til å kjøre programmer som i utgangspunktet støtter Windows XP, men ikke Windows 7.

Andre programmer

Det finnes mange programmer som kan brukes til å lage et virtuelt miljø. Felles for mange av disse er at de lager en «sandkasse» som utgjør et isolert miljø som ikke påvirker det underliggende operativsystemet.

 • Cameyo er et verktøy som gjør det mulig å kjøre enkeltprogrammer i et virtuelt miljø. Cameyo lager pakker som kan tas med og brukes et annet sted, uten at programmet i pakken trenger å installeres om igjen. Cameyo emulerer programmet slik at det fungerer slik det skal, og kjøres som om det var installert. Programmet isoleres fra det underliggende operativsystemet. Les mer i vår guide.

 • Toolwiz Time Freeze er et program som gjør det mulig å kjøre operativsystem i en virtuell tilstand, og dermed beskytte det underliggende systemet. Dette kan for eksempel brukes til å teste programmer, nett-tjenester eller for å teste innstillinger i Windows. Dette programmet er nå blitt fjernet fra nettsiden til ToolWiz, men du kan eventuelt laste det ned fra majorgeeks.com (klikk på en av lenkene under «DOWNLOAD LOCATIONS»).

Virtuelle skrivebord

Et virtuelt skrivebord gir deg muligheten til å ha tilgang til flere skrivebord samtidig. Du kan blant annet dele opp programvinduer i grupper på ulike virtuelle skrivebord.

Hensikten med dette er blant annet å organisere din arbeidsprosess, men det kan også medføre at du unngår å maksimere og minimere programvinduer, for å få tilgang til det ene programvinduet eller det andre. Du kan dele opp virtuelle skrivebord i ulike typer oppgaver som arbeid, utviklingsmiljø, sosiale tjenester, underholdning og så videre.

 • VirtuaWin er kanskje det beste og det mest avanserte. Det bruker også forholdsvis lite minne. Støtter opptil tjue virtuelle skrivebordsmiljøer, og du kan bruke hurtigtaster for å bytte mellom de ulike miljøene. Dette programmet tilbyr et stort antall avanserte funksjoner, blant annet en mulighet til å bruke musen til å flytte programvinduer fra det ene miljøet til det andre.

 • 9Desks gir tilgang til opptil ni ulike virtuelle arbeidsmiljøer. Du kan veksle mellom disse med bruk av hurtigtaster. Du har muligheten til å passordbeskytte hvert enkelt miljø.

 • BetterDesktopTool kan brukes til å lage opptil 64 ulike arbeidsmiljøer, og du kan bytte fra det ene til det andre med bruk av hurtigtaster.

 • Desktops er et lite program som gjør det mulig å opprette tre virtuelle skrivebord, slik at du har tilgang til totalt fire ulike skrivebordsmiljøre. Du kan bruke hurtigtast for å bytte mellom de ulike skrivebordene. Dette Microsoft-programmet er utviklet av den samme person som står bak Sysinternals Suite.

 • Dexpot kan brukes til å opprette flere virtuelle skrivebord, det vil si at det kan gi deg flere arbeidsrom på den samme dataskjermen. Hvert arbeidsrom er uavhengig av hverandre. Kan i utgangspunktet brukes til å lage tre skrivebordsmiljøet, men dette tallet kan utvides til totalt nitten. Du kan blant annet bevege programvinduer fra det ene miljøet til det andre.

 • Multi-desktop gir deg tilgang til tre virtuelle miljøer. Du kan skifte mellom miljøene ved bruk av en hurtigtast.

 • Sharpdesktop er et ganske enkelt program, sammenlignet med de andre, altså funksjonsmessig, men det støtter såpass mange som hundre ulike skrivebordsmiljøer. Du får et eget programvindu ved oppstart, som kan brukes til å skifte mellom vinduer.

 • Xilisoft Multiple Desktops kan brukes til å lage opptil åtte ulike virtuelle skrivebordsmiljøer. Støtter bruk av hurtigtaster og passordbeskyttelse

 • WindowsPager er et enkelt program som kan brukes til å organisere virtuelle skrivebord. Dette kan du bruke til å holde styr på flere arbeidsmiljøer og programmer samtidig. På oppgavelinjen i Windows vil det dukke opp ett ikon for hvert virtuelt skrivebord, og på den måten blir disse lett tilgjengelig. Programmet konfigureres ved å redigere en ini-fil.

You may also like...

2 Responses

 1. ingen som forteller hvordan innstallere eller lime in program som ikke virker i windows 10 bar hvordan du innstallere et annet opperativsystem
  eg trenge hjelp til eg har limt inn alt fra en cd norway-sid en bibel som jeg gjerne vil ha for den har fantastiske menyer ..hvor dand får jeg det til innstallere en mappe med all info om norway-sid

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *