Guide: VirtualBox
Skal du teste ut operativsystemer eller programvare og kjøre to systemer i det samme skjermbildet er VirtualBox er et meget godt valg.

Les også: Programvare-porten

VirtualBox er et program som kan brukes til å sette opp virtuelle systemer og som erfaringsmessig viser seg å være et av de beste gratisprogrammene for virtuelle systemer. VirtualBox pleier å støtte de fleste operativsystemer, inkludert gamle operativsystemer og prøveversjoner, for eksempel tekniske prøveversjoner og betaversjoner.

Les også: Her kan du laste ned Windows

For ordens skyld, du må selvfølgelig ha gyldig lisens på systemene du installerer virtuelt.

Ikke bare Windows

VirtualBox støtter forresten ikke bare Windows, men kan også kjøres på Linux og Mac.

Slik bruker du VirtualBox

Du finner VirtualBox på virtualbox.org. Programvinduet har fire knapper:

  • «New» brukes til å opprette ny virtuell maskin.

  • «Settings» gir innstillingsmuligheter.

  • «Start» kjører opp en installert virtuell maskin.

  • «Discard» er en angreknapp, det vil si denne knappen forkaster lagret tilstand for en bestemt virtuell maskin – denne knappen har samme effekt som å slå av («Power Off») maskinen.

Klikk på «New»-knappen for å opprette en ny virtuell maskin. Gi den virtuelle maskin et navn, og velg et operativsystem. Du kan i neste programvinduer velge størrelsen på minnet, og størrelse på virtuell harddisk. Du kan deretter velge mellom disktypene VHI, VMDK, VHD eller HDD, og om disken skal ha fast eller dynamisk størrelse. Til slutt kan du velge hvor den virtulle disken skal plasseres, det vil si i hvilken mappe. Hvis du ønsker å fjerne en virtuell maskin fra Virtualbox, kan du høyreklikke på denne og velge «Remove».

«Save the machine state»

En av mange muligheter i VirtualBox er at du kan lagre et operativsystem i en kjørende tilstand før du avslutter VirtualBox. Det betyr at du trenger ikke av avslutte et underliggende systemet, men kan legge det i «dvale». Dette gjør du ved å klikke på krysset øverst til høyre i VirtualBox-programvinduet. Du får da opp tre valg og ett av disse valgene er da «Save the machine state».

Slik konverterer du Windows til virtuell disk

Dette er en meget kjekk mulighet. Du kan faktisk konvertere vanlig Windows-installasjon til en virtuell disk. Les mer i vår guide.

Slik øker du diskstørrelsen

Jobber du en del med VirtualBox har du sikkert vært bort i den situasjonen at du har opprettet en virtual disk, men i etterkant viser det seg at størrelsen på disken er for liten.

Du kan jo velge å opprette en helt ny virtuell disk, og da kan du definere en større disk, men det er faktisk mulig å utvide størrelsen på disken du allerede har, altså uten å ødelegge systemet på den aktuelle disken. Les mer i vår guide.

Last ned

Du finner VirtualBox på virtualbox.org.

Kilde: oracle.com

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *