Øk diskstørrelsen i VirtualBox

virtualbox

Jobber du en del med VirtualBox, har du sikkert vært bort i den situasjonen at du har opprettet en virtual disk, men i etterkant viser det seg at størrelsen på disken er for liten.

Du kan jo velge å opprette en helt ny virtuell disk, og da kan du definere en større disk, men det er faktisk mulig å utvide størrelsen på disken du allerede har, uten å ødelegge systemet på den aktuelle disken. Her får du en gjennomgang av denne prosedyren.

VBoxManage-kommandoen

Virtualbox har en egen kommando som gjør dette mulig, nemlig VBoxManage, men dette må gjøres via kommandolinjen i Windows.

Du starter med å avslutte den aktuelle virtuelle disken med «Power Off» (ikke bruk «Saved»), og lukker deretter Virtualbox-programmet.

Start kommandolinjen (ledetekst) i Windows, og gå til en riktig mappe:

cd "C:\Program Files\Oracle\VirtualBox"

Denne linjen må du redigere, slik at den passer for det som er riktig i ditt tilfelle.

Dette er den magiske kommandoen:

VBoxManage modifyhd "C:\VirtualBox VMs\Windows 7\Windows 7.vdi" –-resize 81920

Her må du også redigere linjen i forhold til ditt tilfelle, det vil si i forhold til hvor din VDI-fil er plassert. Vær oppmerksom på at det er 2 streker før resize. Har du skrevet linjen feil, er det ikke verre enn at du får en feilmelding, uten at du ødelegger noe – det er bare å korrigere linjen, og prøve igjen.

Du bør være sikker på at du har skrevet riktig tall etter resize (i megabyte) – er dette tallet alt for stort, får harddisken din en tilsvarende redusert størrelse – du må med andre ord være sikker på at du har nok harddiskplass for denne operasjonen.

Øk diskstørrelsen i VirtualBox

Det som gjenstår nå er å frigjøre plassen du nettopp har laget for den virtuelle disken.

Bruker du Windows 7, kan du søke i søkevinduet via Start-menyen etter Datamaskinbehandling (eller via Kontrollpanel, vis små ikoner, Administrative verktøy), og velge Diskbehandling. Høyreklikk på en aktiv partisjon, og velg Utvid volum. Her kan du utvide volumet til det maksimale.

Har du Windows 10 Technical Preview, kan du søke etter disk management i søkevinduet via Start-menyen. Klikk deretter på «Create and format hard disk partitions». Da får du opp diskbehandling som kan brukes til å frigjøre udefinert harddiskplass – høyreklikk på den aktive partisjonen, velg Extend Volume, og utvid patisjonen til det maksimale.

Kilde: Howtogeek.com

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *