Skrivebordsverktøy for Windows
På denne side finner du måter å endre bakgrunnsbildet i Windows, pluss programmer og skrivebordsmiljøer for Windows, og andre nytteverktøy for skrivebordet i Windows.

Endre bakgrunnsbilde

Du kan endre bakgrunnsbildet ved å høyreklikke på skrivebordet i Windows 7, velge Tilpass, Skrivebordsbakgrunn, og bla deg frem til det bildet du ønsker. Har du Windows 10 kan du høyreklikke på skrivebordet og velge Tilpass og Bakgrunn.

Les også: Slik får du tilbake klassisk startmeny

Du kan laste ned flere bakgrunnsbilder fra microsoft.com. Nye bilder blir regelmessig lagt ut.

Du kan også bruke dine egne bilder som bakgrunn i Windows, dette gjør du ved å høyreklikke på skrivebordet i Windows 7, velge Tilpass, Skrivebordsbakgrunn, og bla gjennom mapper på PC-en din. Når du har bekreftet valget av en spesifikk mappe, vil denne dukke opp som en valgmulighet i Bildeplassering.

Programmer og skrivebordsmiljøer

Dette er programmer som brukes til å endre eller organisere skrivebordet på et eller annet vis. Det kan være programmer som brukes til å skifte bakgrunnsbilde automatisk, eller programmer som kan brukes til å opprette virtuelle skrivebord.

 • Rainmeter er et program som kan brukes til å skreddersy skrivebordet i Windows. Dette program gjør det mulig for deg å vise det du ønsker av bakgrunnfarge, bakgrunnsbilde eventuelt miniprogrammer. Du kan for eksempel velge å vise informasjon om maskinvare, værmelding, RSS-feeds eller annen informasjon som kan være til nytte for deg. Rainmeter er gratis og basert på åpen kildekode.

 • Desktop Earth gir bakgrunnsbilde som viser satelittbilder av Jorden, slik den ser ut fra verdensrommet.

 • MultiWall er et program som kan brukes til å legge bakgrunnsbilde på flere skjermer samtidig. Samme bakgrunnsbildet kan også spres over flere skjermer. Programmet kan også brukes til å foreta en enkel redigering av et bilde.

 • Desktop Grafitist er et program som gir deg muligheten til å tegne egen kunst på skrivebordet i Windows.

 • Adolix Wallpaper Changer kan brukes til å organisere bakgrunnsbilder i Windows.

 • My Daily Wallpaper kan konfigureres til å vise forskjellige bakgrunnsbilder hver dag. Programmet har en database på mange tusen bilder i atten forskjellige kategorier.

 • John`s Background Switcher er et program som gjør det mulig å endre bakgrunnbildet etter et visst antall minutter/timer.

 • Wallpaper Master er et program for å skreddersy visning av bakgrunnsbilder i Windows.

 • Rainlendar Lite er et program som legger et lite kalender på skrivebordet i Windows.

 • ClocX gir deg en analog klokke på skrivebordet i Windows.

 • Stardock Fences er et program som kan brukes til å organisere skrivebordet i Windows.

 • KDE er et skrivebordsmiljø, som tidligere har vært tilgjengelig kun for Linux, men finnes i en testversjon for Windows.

Virtuelle skrivebord

Et virtuelt skrivebord gir deg muligheten til å ha tilgang til flere skrivebord samtidig. Du kan blant annet dele opp programvinduer i grupper på ulike virtuelle skrivebord.

Bilde: bytesignals.com

Bilde: bytesignals.com

Hensikten med dette er blant annet å organisere din arbeidsprosess, men det kan også medføre at du unngår å maksimere og minimere programvinduer, for å få tilgang til det ene programvinduet eller det andre.

Du kan dele opp virtuelle skrivebord i ulike typer oppgaver som arbeid, utviklingsmiljø, sosiale tjenester, underholdning og så videre.

Windows 10
Windows 10 har en innebygd mulighet for virtuelle skrivebord. Dette kan være kjempenyttig hvis du pleier å åpne flere programmer samtidig i forbindelse med ulike typer arbeid, for eksempel bildebehandling, tekstbehandling, webdesign og eventuelt andre typer arbeid. Du kan da åpne flere virtuelle skrivebord for hvert sitt arbeidsmiljø. Det blir lettere å organisere arbeidet – les mer.

Tredjepartsverktøy
Det finnes et stort utvalg av programmer som kan brukes til å opprette virtuelle skrivebord i Windows. Dette er et lite utvalg:

 • VirtuaWin er kanskje det beste og det mest avanserte. Det bruker også forholdsvis lite minne. Støtter opptil tjue virtuelle skrivebordsmiljøer, og du kan bruke hurtigtaster for å bytte mellom de ulike miljøene. Dette programmet tilbyr et stort antall avanserte funksjoner, blant annet en mulighet til å bruke musen til å flytte programvinduer fra det ene miljøet til det andre.

 • 9Desks gir tilgang til opptil ni ulike virtuelle arbeidsmiljøer. Du kan veksle mellom disse med bruk av hurtigtaster. Du har muligheten til å passordbeskytte hvert enkelt miljø.

 • BetterDesktopTool kan brukes til å lage opptil 64 ulike arbeidsmiljøer, og du kan bytte fra det ene til det andre med bruk av hurtigtaster.

 • Desktops er et lite program som gjør det mulig å opprette tre virtuelle skrivebord, slik at du har tilgang til totalt fire ulike skrivebordsmiljøre. Du kan bruke hurtigtast for å bytte mellom de ulike skrivebordene. Dette Microsoft-programmet er utviklet av den samme person som står bak Sysinternals Suite.

 • Dexpot kan brukes til å opprette flere virtuelle skrivebord, det vil si at det kan gi deg flere arbeidsrom på den samme dataskjermen. Hvert arbeidsrom er uavhengig av hverandre. Kan i utgangspunktet brukes til å lage tre skrivebordsmiljøet, men dette tallet kan utvides til totalt nitten. Du kan blant annet bevege programvinduer fra det ene miljøet til det andre.

 • Multi-desktop gir deg tilgang til tre virtuelle miljøer. Du kan skifte mellom miljøene ved bruk av en hurtigtast.

 • Sharpdesktop er et ganske enkelt program, sammenlignet med de andre, altså funksjonsmessig, men det støtter såpass mange som hundre ulike skrivebordsmiljøer. Du får et eget programvindu ved oppstart, som kan brukes til å skifte mellom vinduer.

 • Xilisoft Multiple Desktops kan brukes til å lage opptil åtte ulike virtuelle skrivebordsmiljøer. Støtter bruk av hurtigtaster og passordbeskyttelse

 • WindowsPager er et enkelt program som kan brukes til å organisere virtuelle skrivebord. Dette kan du bruke til å holde styr på flere arbeidsmiljøer og programmer samtidig. På oppgavelinjen i Windows vil det dukke opp ett ikon for hvert virtuelt skrivebord, og på den måten blir disse lett tilgjengelig. Programmet konfigureres ved å redigere en ini-fil.

Andre verktøy

 • Clipboard Master er et program som kan brukes til å organisere utklipp. Les mer om dette verktøyet i vår guide.

 • Clipboard Magic er avansert utklippstavle. Det innebygde utklippsverktøyet i Windows lagrer informasjon midlertidig, det vil si området på skjermen du har merket og klippet ut eller kopiert. Dette kan være hele eller deler av en nettside, eller andre ting du ser på skjermen.

  Med programmet Clipboard Magic blir funksjonaliteten til utklippstavlen kraftig utvidet. Du kan lagre så mange objekter du selv ønsker. Programmet støtter Windows Me, XP, 2003 Server, Vista, 2008 Server og Windows 7, Windows 8.1 og Windows 10. Les mer om programmet på cybermatrix.com.

 • Screenshot Capture er et annet avansert program for å kopiere det du ser på skjermen, altså en avansert utklippstavle. Dette er en utklippstavle som kan skreddersys etter brukerens ønske og behov.

  Screenshot Capture kan brukes til å kopiere ulike deler av skjermbildet, og resultatet kan lagres på ulike formater som JPG, PNG eller PDF.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *