Hvilken nettleser bør du velge?

Uten nettleser kommer du ikke langt på internett – du kan ikke surfe på nettet. En nettleser er derfor ganske viktig. Men hvilken nettleser bør du velge?
Les også: Test av nettlesere

Dette er ikke en test av nettlesere, men en guide for deg som er usikker på hvilken nettleser du bør satse på.

Vi har tidligere (november 2016) testet syv nettlesere og vinneren var Firefox, mens Chrome og Vivaldi også får gode resultater. Les mer i vår nettlesertest.

Hvis du har en PC med Microsoft Windows, har du allerede Internet Explorer eller Edge, men hvilke alternativer finnes? Her får et innblikk i Internet Explorer, Google Chrome, Firefox, Opera, Safari, Edge og Vivaldi.

 

Hva er en nettlesermotor?

motor

Vi starter denne oversikten ved å se under panseret på en nettleser. En nettlesermotor er en programvarekomponent i en nettleser, som styrer måten nettleseren viser frem nettsider.

En nettlesermotor styrer blant annet måten nettleseren håndterer faner. Ulike nettlesere bruker forskjellige motorer, og det gjør at nettleserne oppfører seg på ulike måter.

Dette er en liste over ulike nettlesermotorer:

 • Chromium (Blink) er en motor som utviklet av Google, og som brukes av Chrome, Opera og Vivaldi. Opera brukte tidligere en egen nettlesermotor, nemlig Presto, men erstattet denne senere med Chromium.

  Chromium er basert på WebKit-motoren, som brukes av Safari-nettleseren. Det som blant annet er spesielt med Chromium-motoren, er at nettleseren kjører hver fane som en separat prosess. Fordelen med dette er at hele nettleseren krasjer sannsynligvis ikke, selv om én fane krasjer. Ulempen kan bli stor minnebruk – pleier du å åpne mange faner samtidig, og samtidig har lite minne installert på din datamaskin, kan du få problemer med ytelsen.

 • WebKit brukes av Safari. Chromium-motoren er basert på WebKit.

 • Gecko brukes av Firefox. Den er gratis og åpen, og brukes i forskjellig programvare fra organisasjonen Mozilla. Gecko kan kjøre på ulike enheter og på forskjellige operativsystemer.

 • Trident brukes av Internet Explorer. Denne motoren har gjennomgått store endringer i løpet av det siste tiåret, spesielt med tanke på bedre støtte av webstandarder.

 • EdgeHTML er navnet på den nye motoren til Edge-nettleseren i Windows 10. Denne motoren er basert på Trident.

Internet Explorer

Internet Explorer er en gammel traver fra Microsoft. Denne nettleseren har i mange år blitt kritisert blant annet for dårlig sikkerhet, men denne funksjonen er blitt kraftig forbedret i løpet av de siste årene. Internet Explorer henger dessverre etter når det gjelder antall funksjoner og innovasjon. Fordelen er at du slipper å laste ned en nettleser, hvis du bruker Windows, fordi Internet Explorer er innebygd. Les mer om Internet Explorer på microsoft.com.

Edge

Edge er Microsofts nettleser som er innebygd i Windows 10. Denne nettleseren er noe helt annet enn Internet Explorer, den er minimalistisk og har mange spennende funksjoner. Trives du med den, er Edge et greit alternativ. Les mer om Edge på microsoft.com.

Google Chrome

Googles nettleser er en av de mest populære på markedet, og ikke uten grunn, Chrome er absolutt en av de beste. Den er rask, sikker, og har mange funksjoner. Du finner Chrome på google.no

Firefox

Denne nettleseren er basert på åpen kildekode, og Firefox sin sterkeste side er hvor fleksibel den er, blant annet via den såkalte about:config-funksjonen. Du finner Firefox på mozilla.org. Les mer om Firefox i vår omfattende guide.

Opera

Opera er en god nettleser. Problemet er at Opera tilbyr et relativt lite antall utvidelser, og antall funksjoner er blitt noe redusert i løpet av de siste årene. Du finner Opera-nettleseren på opera.com.

Safari

Safari er en nettleser som er tilpasset Mac-brukere. Har du Microsoft Windows, bør du derfor kanskje velge en annen nettleser. Les mer om Safari på apple.com.

Vivaldi

Vivaldi er en nettleser som er laget av tidligere Opera-gründer, Jon Stephenson von Tetzchner. Grunnen til at Jon har laget en helt ny nettleser, er at han er ikke fornøyd med utviklingen av Opera-nettleseren i dag. Jon mener Opera går vekk fra den opprinnelige visjonen til Opera, som var å lage en nettleser med mange funkjsoner.

Målgruppen for Vivaldi-nettleseren er brukere som ønsker fleksibilitet og mange funksjoner. Du finner Vivaldi på vivaldi.com. Les mer om Vivaldi i vår artikkel.

Kilder: Wikipedia (1), Wikipedia (2), Wikipedia (3), Wikipedia (4), Wikipedia (5), Wikipedia (6), Wikipedia (7), Wikipedia (8), Wikipedia (9)

You may also like...

10 Responses

 1. Anonym sier:

  Leter etter opplysninger om Brave,
  men den mangler dere!

 2. `Vegard sier:

  Så…hvilken nettleser skal jeg velge…?
  Har jeg oversett anbefalinger..`

 3. Harald Sjøblom sier:

  Hvorfor får jeg ikke logget inn med bank ID. når jeg brukerChrome nettleser. Har ganske ny PC. med Windows 10. Får bare feilmelding.

 4. innlogging i nettbank vises feil kode BID-5000. Jeg trenger hjelp for sletting av dette i nettleser

 5. Alf Steinar Grønvold sier:

  Er det noen som kan svare på, hvorfor jeg må logge meg inn på FaceBook i nettleseren Firefox. I Chrome trenger jeg ikke dette. (Mac).

  • Chrome har fått passord/brukernavn på en annen måte. Kanskje husker Chrome at du har logget på tidligere eller at Chrome har fått passord/brukernavn via en Google-tjeneste.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *