Slik installerer du Windows på en minnepinne

Det finnes mange programmer som gjør det mulig å installere Windows på en minnepinne, men WinToUSB er kanskje det mest brukervennlige.
Les også: Den store Windows-guiden

Gratisversjon

WinToUSB finnes i tre versjoner: gratisversjon, professional og enterprise. Skal du kun bruke programmet til å installere Windows på en minnepinne er gratisversjonen alt du trenger. Professional-versjonen tilbyr flere muligheter når det gjelder kloning av Windows, og enterprise-versjonen tilbyr avanserte funksjoner for bedrifter.

Slik bruker du WinToUSB

Slik bruker du WinToUSB til å installere Windows på en minnepinne. Vi tar Windows 10 som et eksempel:

 1. Last ned WinToUSB fra easyuefi.com. Selve installasjonsfilen har en størrelse på rundt 5 MB, men du trenger en minnepinne med minimum 32 GB ledig lagringsplass.

 2. Skaff deg Windows 10 som en ISO-fil. Du kan lage en slik ISO-fil med et verktøy du kan laste ned fra microsoft.com eller du kan bruke verktøyet Windows ISO Downloader til å laste ned en ISO-fil for Windows – les mer i vår guide.

 3. wintousb1

  Kjør programmet WinToUSB fra PC-en din og velg «English» for språkversjon (norsk er ikke tilgjengelig). Godkjenn lisensavtalen og velg en installasjonsmappe (på PC-en din).

  På venstre siden i programvinduet får du tilgang til tre verktøy som er representert med forskjellige ikoner. Øverste ikonet (standardvalget) gir deg tilgang til verktøyet som kan brukes til å installere Windows på en minnepinne via en ISO-fil. Midterste ikonet kan brukes til å installere Windows fra CD-ROM til en minnepinne. Nederst har du et verktøy som kan brukes til å klone Windows til et USB-drev. I denne guiden viser vi deg hvordan du kan installere Windows 10 på en minnepinne.

 4. wintousb2

  Standardvalget er ISO til USB. Bla deg frem til ISO-filen for Windows 10 via ISO File vinduet. Du vil da få opp en liste over operativsystem, i vårt eksempel har vi kun ett valg her, nemlig Windows 10.

  Klikk på Next-knappen for å fortsette.

 5. Bla deg frem til minnepinnen din via «Please select the destination disk»-vinduet. Husk at minnepinnen bør ha lagringskapasitet på over 32 GB, hvis du skal installere Windows 10.

  Vær også klar over at alt på minnepinnen blir formatert og slettet under denne operasjonen.

 6. Du vil slutt få opp et vindu som gir deg en mulighet til å definere «system partition» og «boot partition». Merk begge deler, velg et tall for «Virtual hard disk size» som er større enn 32 GB, og klikk på Next-knappen.

 7. wintousb6

  Nå er det bare å fortsette installasjonen som normalt. Vær oppmerksom på at installasjonen kan ta lang tid (et par timer eller lenger), fordi det dreier seg om en minnepinne. I vårt tilfelle tok installasjonen over tre timer. Du bør ikke sette i gang denne installasjonen på en PC som du bruker til å drive med andre jobber, i hvert fall ikke tunge jobber.

Kjør Windows fra minnepinnen

For å kunne starte PC-en fra en minnepinne må du nok gå inn i BIOS på PC-en din og gjøre denne oppstarten mulig. Det varierer fra PC til PC hvordan dette gjøres, men du må trykke på en bestemt tast under oppstarten av PC-en, gjerne F8 eller Esc. Du vil få en beskjed om dette under oppstarten, men du må være rask fordi beskjeden vil være synlig i meget kort tid (et par sekunder). For å få dette til kan du gjerne prøve deg frem med ulike taster. Du vil finne informasjon om dette i dokumentasjonen om PC-en din eller ved å google ditt PC-merke.

Kilder: Easyuefi.com, Thewindowsclub.com

You may also like...

1 Response

 1. Per sier:

  Kan dette være en måte å kjøre windows på en MAC?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.