Dette vet Microsoft om deg

w10_personvern

Er du klar over hvor mye Microsoft vet om deg? Ganske mye faktisk. Windows 10 har ganske omfattende innstillingsmuligheter for personvernet, men de fleste av valgene er aktivert som standard og dette brukes til å samle inn informasjon om deg.

Les også: Windows 10 spørsmål og svar

Du kan på en enkel måte deaktivere valgene, men de færreste Windows-brukere er klare over dette. Her får du oversikten.

Nesten alt er aktivert

Det viser seg at nesten alle innstillingene som handler om personvernet er aktivert, med unntak av apper som kan bruke plasseringen din – her er standardvalget Av og ikke På.

w10_personvern0

Du finner et eget ikon for personvernet via Start-menyen og Innstillinger i Windows 10. Her finner du tretten ulik kategorier: Generelt, Plassering, Kamera, Mikrofon, Tale, håndskrift og skriving, Kontoinformasjon, Kontakter, Kalender, Meldinger, Radioer, Andre enheter, Tilbakemelding og diagnose og til slutt Bakgrunnsapper.
Generelt

Her er alle valgene aktivert som standard. Microsoft samler inn informasjon om deg som bruker. Du kan gjerne deaktivere alle, hvis du ønsker det.

Her er en oversikt over valgene i Generelt-kategorien i personvern-innstillingene:

 • La apper bruke annonse-IDen for opplevelser på tvers av apper (IDen tilbakestilles hvis dette deaktiveres). Microsoft oppretter unik annonse-ID for hver bruker for en enhet som kjører Windows 10.

 • Aktiver SmartScreen-filter for å sjekke nettinnhold (URL-adresse) som Windows Store apper bruker.

 • Send informasjon til Microsoft om hvordan jeg skriver for å bidra til å forbedre inntasting og håndskrift i fremtiden.

 • La nettsider tilby lokalt relevant innhold ved å få tilgang til språklisten min.

Plassering

Du kan deaktivere din posisjon, eller du kan endre din posisjon. Hvis du har aktivert din posisjonen din, vil denne informasjon bli lagret i et begrenset tidsrom. Du kan fjerne posisjonsloggen hvis du ønsker det.

Et valg i Plassering-kategorien (aktivert som standard):

 • Posisjon er aktivert som standard, altså på. Denne kan du gjerne slå av, hvis ikke du bruker en app som trenger nettopp denne muligheten, for eksempel en app med informasjon om været.

Her finner du også en liste over apper som kan bruke plasseringen din. Alle appene på denne listen er deaktivert som standard.

Kamera

Noen apper trenger tilgang til kameraet ditt for å fungere som de skal. I slike tilfeller bør nok denne innstillingen være aktivert. Hvis du ikke bruker slike apper, kan denne innstillingen gjerne være deaktivert.

Et valg som er aktivert som standard:

 • La apper bruke kameraet mitt.

Mikrofon

Noen apper trenger tilgang til mikrofonen for å fungere som det skal. Hvis du ikke bruker slike apper, kan denne innstillingen gjerne være deaktivert. Bruker du for eksempel Cortana eller Skype, bør nok denne innstillingen være aktivert.

Et valg som er aktivert som standard:

 • La apper bruke mikrofonen min.

Tale, håndskrift og skriving

Windows og Cortana kan gjøre seg kjent med stemmen og skrivingen din, slik at du kan få bedre forslag. Microsoft samler inn informasjon som kontakter, nylige kalenderhendelser, tale-og håndskriftmønstre og skrivinghistorikk.

Du kan velge slå av denne funksjonen ved å trykke på Stopp å bli kjent med meg, og da vil ikke lenger Microsoft få vite mer om deg. Da vil også diktering og Cortana bli slått av. Det er diit valg.

Kontoinformasjon

Noen apper trenger tilgang til kontoinformasjonen for å fungere som de skal.

Et valg som er aktivert som standard:

 • Gi apper tilgang til navnet og bildet mitt samt annen kontoinformasjon.

Kontakter

Du kan velge å deaktivere disse innstillingene, men noen apper må ha tilgang til kontaktene dine for å fungere som de skal, for eksempel e-post.

Kalender

Du kan velge å deaktere denne, men noen apper må ha tilgang til kalenderen for å fungere som de skal, for eksempel e-post.

Et valg som er aktivert som standard:

 • La apper få tilgang til kalenderen min.

Meldinger

Noen apper må kunne lese eller sende meldinger for å fungere som de skal. Du kan gjerne deaktivere denne dersom du har Windows 10 på en PC som ikke brukes til å sende SMS eller MMS.

Et valg som er aktivert som standard:

 • La apper lese eller sende meldinger (SMS eller MMS)

Radioer

Noen apper bruker radioer, for eksempel Bluetooth, for å sende og motta data. Du kan gjerne deaktivere denne hvis du ikke bruker Bluetooth for eksempel.

Et valg som er aktivert som standard:

 • La apper styre radioer.

Andre enheter

Disse innstillingene gjelder deling og synkronisering av informasjon med trådløse enheter, bruke av klarerte enheter og Microsoft telefonassistent. Innstillingene bidrar til å kontrollere hvilke apper som kan bruke og kommunisere med enheter og andre apper rundt brukeren.

Alle valgene som er aktivert som standard:

 • La apper automatisk dele og synkronisere informasjon med trådløse enheter som ikke eksplisitt kobles sammen med PC, nettbrett eller telefon.

 • La apper bruke Flash Voyager.

 • Microsoft telefonassistent.

Tilbakemelding og diagnose

Hyppighet for tilbakemelding
Her kan du velge hvor ofte du sender en tilbakemelding til Microsoft. Standardvalger er automatisk, men du kan eventuelt velge alltid, daglig, ukentlig eller aldri.

Diagnose-og bruksdata
Du kan velge hvor mye data som sendes til Microsoft. Standardvalget er full, men du kan eventuelt velge utvidet og grunnleggende. Grunnleggende-pakken er data som er absolutt nødvendig for drift av Windows.

Bakgrunnsapper

Her kan du velge hvilke apper som kjører i bakgrunnen, det vil si hvilke apper som kan motta informasjon, sende varsler og holde seg oppdaterte, selv når du ikke bruker dem. De fleste appene trenger ikke å kjøre i bakgrunnen, og du kan med fordel slå av disse – det finnes noen unntak fra dette, blant annet antivirus.

Kilder: Microsoft, Ghacks.net

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *