Slik får du mer lagringsplass


Hvis PC-en din begynner å bli fattig på lagringsplass kan du bruke en rekke tiltak for å få tilbake mer lagringplass. Du vil nok bli overrasket hvor mye du faktisk kan slette av filer du kanskje ikke bruker.

Les også: Windows 10 triksene

Vi skal i denne oversikten komme med en rekke forslag til tiltak for å få mer plass. Du trenger ikke å gjennomføre alle tiltakene – du bruker kun tiltakene som passer for deg.

For ordens skyld, en del av tipsene på denne siden gjelder alle Windows-versjoner, ikke bare Windows 10.

Midlertidige filer

Filer samler seg opp etter hvert som du bruker PC-en og disse kan med fordel fjernes med jevne mellomrom.

Windows 10 – klikk på «Innstillinger, System, Lagring» og klikk på en lagringsstasjon. Klikk videre på «Midlertidige filer». Du kan merke filene du ønsker å fjerne og klikke på Fjern filer-knappen.

Windows 7 – skriv diskopprydd i søkevinduet og deretter klikke på diskopprydding. Velg en stasjonsbokstav, for eksempel C: og la beregningsprosessen kjøre seg ferdig. Så kan du sette en hake ved «Midlertiige Internett-filer» og klikke på OK.

Ccleaner – et godt alternativ for alle Windows-versjoner er å kjøre programmet ccleaner, fordi dette programmet gjør jobben ganske grundig. Les mer om programmet i vår guide.

Apper og funksjoner

Du kan avinstallere apper som bruker mye lagringsplass, men dette gjelder selvfølgelig kun apper du ikke har bruk for. Klikk på «Innstillinger, Apper, Apper og funksjoner». Du får en liste over alle apper som er installert på PC-en din og får opp et tall som viser hvor mye plass den aktuelle appen bruker. Her kan du se apper som bruker veldig mye plass og kan avinstallere apper du faktisk ikke bruker. Dermed kan du frigjøre mer plass.

System og reservert

Du kan se hvor mye systemet og andre ting bruker. Dette kan du si via «Innstillinger, System og Lagring». Her kan du klikke på lagringsenheten og du vil da få opp en oversikt over dette. Du kan blant annet se hvor mye lagringsplass som er reservert til systemet og hvor mye som eventuelt brukes til apper, spill, dokumenter og andre ting.

Klikk videre på «System og reservert» og du får informasjon om ulike deler av lagringen. Her har du muligheten til å slå av eller på systemgjenopprretting og dermed slette gjenopprettingspunkter som faktisk bruker ganske mye plass, hvis du har mange av dem. Du kan eventuelt gjøre dette ved å klikke på «Behandle systemgjenoppretting» under «System og reservert». Du får da opp et vindu hvor du kan klikke på «Konfigurer» (gjenopprettingsinnstillinger).

I neste vindu har du muligheten til å slette alle gjenopprettingspunktene for den aktuelle stasjonen. Dette anbefales i utgangspunktet ikke, fordi du har da ikke muligheten til å gå tilbake til tidligere tilstand dersom det skjer noe med PC-en, men hvis du har liten lagringsplass igjen på PC-en kan dette være aktuelt.

Auto-vedlikehold

Har du Windows 10 finnes det flere muligheter for vedlikehold automatisk – les mer i vår guide.

Slett installasjonsfilene

Hvis du har liten lagringsplass i PC-en din kan det være aktuelt å slette installasjonsfilene etter den store oppdateringen. Du kan få tilbake over 20 GB med ledig lagringsplass. Les mer i vår artikkel.

Ccleaner

Programmet Ccleaner er et godt alternativ som kan brukes til å rydde grundig i Windows. Les mer i vår guide om Ccleaner.

Flytt bildene dine!

Tar du mange bilder og begynner å få liten plass på C-drevet? Du kan faktisk flytte bildene til et anner drev hvis du har et drev ledig, for eksempel D-drev. Dette er imidlertid ikke uten risiko – vi har testet denne muligheten – les mer i vår artikkel.

Defragmentering

Når du er ferdig med å rydde på PC-en kan det være lurt å kjøre diskfragmentering. Har du en gammel PC som har en disk som aldri er blitt defragmentert er det mye som kan frigjøres av lagringplass. Les mer om dette i vår guide om defragmentering.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *