Slik aktiverer du auto-vedlikehold for PC-en din


Windows trenger vedlikehold som alle andre systemer. Den gode nyheten er at Windows kan gjøre mye av dette automatisk, men slike prosesser må gjerne aktiveres manuelt. Vi har oversikten.

Les også: Windows 10-triksene

Automatisk vedlikehold

Automatisk vedlikehold dreier seg om grunnleggende vedlikehold av systemet. Dette handler blant annet om oppdateringer av programvare, oppdateringer av sikkerhetsfunksjoner, optimalisering av disker og diskdefragmentering.

Du kan selv justere dette vedlikeholdet. Søk etter kontrollpanel via søkevinduet i Windows. Klikk på System og sikkerhet – klikk videre på Sikkerhet og vedlikehold. Klikk på pilen til høyre for Vedlikehold slik at du ser detaljene.

Du kan klikke på «Endre vedlikeholdsinnstillinger» for å eventuelt endre klokkeslett for vedlikehold og sette en hake ved «Tillat at planlagt vedlikehold aktiverer datamaskinen på planlagt tidspunkt». Klikk på OK-knappen for å bekrefte valget.

Lagringssensor

Du kan la Windows slette midlertidige filer automatisk. Dette kan du gjøre i Windows 10 via Start, Innstillinger, System og Lagring. Her kan du aktivere såkalt Lagringssensor. Windows vil da automatisk frigjøre plass ved å slette filer du ikke trenger, for eksempel midlertidige filer. Du kan klikke på «Endre hvordan vi frigjør diskplass automatisk»-lenken for å konfigurere denne funksjonen.

Oppdatering

Det er viktig å sørge for å holde Windows oppdatert – ellers risikerer du angrep utenfra. Har du Windows 10 blir Windows oppdatert automatisk – les mer om dette i vår guide. Det er også viktig å holde apper oppdatert. Trenger du et program som gir deg en kontroll over dette anbefaler vi Patch My PC.

Sikkerhetskopiering

Du kan bruke funksjonen Fillogg som er innebygd i Windows 10. Filogg er en funksjon som sikkerhetskopierer filene dine til en annen stasjon og gjenoppretter dem hvis de opprinnelige filene går tapt, blir skadet eller slettet.

Du kan aktivere Fillogg via Start, Innstillinger, Oppdatering og sikkerhet, Sikkerhetskopiering. Du starter med å koble en ekstern enhet til PC, gjerne en ekstern harddisk og klikker deretter på «Legg til en stasjon» og til slutt klikker på stasjonen som dukker opp til venstre på skjermen. Denne prosessen skjer altså automatisk.

For ordens skyld, Fillogg tar ikke kopi av alt på PC-en din, men av filer i mappene Dokumenter, Musikk, Bilder, Videoer og Skrivebord, samt OneDrive-filene som er tilgjengelige i frakoblet modus på PC-en. Les mer om funksjonen på microsoft.com.

Diskdefragmentering

Diskdefragmentering kan gjøre underverker på en datamaskin, det vil si gjøre den raskere og frigjøre plass, men kun hvis du har en relativt gammel PC som ikke er blitt vedlikeholdt på flere år. Har du Windows 10 kjøres diskdefragmentering automatisk. Les mer om denne funksjonen i vår guide.

Kilde: howtogeek.com

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *