Alt du trenger å vite om Windows 10 S

Det har tidligere gått rykter om noe som er blitt kalt for Windows 10 Cloud eller Cloud Shell, men nå har Microsoft lansert et nytt system som kalles for Windows 10 S.

Les også: Slik får du tak i Windows 10 S

Det nye systemet er en nettbasert utgave av Windows 10 og det er blitt utviklet med tanke på bruk av elever og lærere.

Mye av det som allerede er blitt skrevet om Windows 10 Cloud stemmer godt med det Microsoft forteller om Windows 10 S. Det nye systemet skal kunne konkurrere med blant annet Google sin Chromebook.

Gratis for skoler
Veiledende pris for Windows 10 S er 189 USD (rundt 1500 kroner), men det nye systemet skal ikke kunne kjøpes av «hvem som helst» på nettet eller i butikker, men skal være et alternativ for elever og lærere i skoler. Windows 10 S skal kun kunne skaffes på to måter:

  • Forhåndsinstallert i nye datamaskiner.
  • Gratis for skole-enheter som allerede har Windows 10 Pro installert, det vil si Windows 10 nedgraderes.

Forhåndsinstallert

Følgende produsenter skal etter planen lansere enheter med Windows 10 S: Microsoft, Acer, Asus, Dell, Fujitsu, HP, Samsung og Toshiba.

Du finner Surface Laptop med Windows 10 S på komplett.no. Du finner beste pris for Microsoft Surface Laptop med Windows 10 S på prisguide.no og prisjakt.no. Det kan nevnes at det er gratis å oppgradere alle maskiner fra Windows 10 S til Windows 10 Pro – les mer på komplett.no.

Alle enheter skal inkludere ett års abonnement for Minecraft: Education Edition og Office 365 Personal.

Ulemper

Windows 10 S har flere begrensninger sammenlignet med vanlig Windows 10, blant annet vil programvare kun være mulig å installere via Store-appen i Windows.

Andre installasjoner er blokkerte, inkludert flere programmer som du er vant til å bruke. Dette innebærer blant annet at du kun kan bruke Microsoft Edge som nettleser.

Fordeler

Det finnes noen fordeler med denne ordningen: når ikke brukeren i like stor grad selv kan bestemme hvilke programmer som installeres vil PC-en ha raskere oppstart og den vil være mer stabil enn mange andre PC-er. Det er også mindre sannsynlig at PC-en blir infisert av skadelig programvare.

Du finner hjemmesidene til Windows 10 S på microsoft.com (norsk) og microsoft.com (engelsk).

Kilder: Microsoft, ghacks.net, techradar.com

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *