Windows XP kan fortsatt oppdateres

Windows XP ble lansert 2001 og blir av mange karakterisert som den største suksessen fra Microsoft. Systemet gikk ut på dato i 2014 og Microsoft har blokkert oppdateringer for Windows XP. Flere rapporter forteller at overraskende mange bruker fortsatt Windows XP.
Les også: Den store Windows-guiden

For ordens skyld, vi anbefaler egentlig ikke Windows XP, fordi systemet er såpass gammelt. Du kan likevel fortsette å kjøre Windows XP hvis du tar ekstra grep når det gjelder sikkerheten (installere brannmur og antivirus).

Mange bedrifter bruker fortsatt Windows XP

Det er fortsatt mange som fortsatt bruker Windows XP. Ifølge selskapet Spiceworks er det fortsatt 14 prosent av bedrifter som bruker Windows XP. Når de blir spurt hvorfor de bruker så gammelt system nevner de at det er ikke et ummidelbart behov for et nyere system, blant annet på grunn av økonomi. De mener dessuten at de ikke har tid til å oppgradere.

I en rapport fra august 2016 viser det seg at politiet i London (Scotland Yard) bruker Windows XP. Rundt 27 000 datamaskiner skal ha Windows XP installert, ifølge nettstedet theinquirer.net.

Det viser seg også at de bruker Windows XP på det britiske hangarskipet HMS Queen Elizabeth, ifølge theguardian.com.

Noen av grunnene til at mange Windows XP-brukere ikke har valgt å oppgradere er at Windows Vista og Windows 8 fristet ikke, det koster å oppgradere, og fordi at Windows XP virker fortsatt.

Kriseoppdatering

Microsoft la i juni 2017 ut en kritisk oppdatering for Windows XP. Dette skjedde etter Wannacry-angrepet. Les mer i vår artikkel.

Windows XP kan fortsatt oppdateres

windows_xp1

Selv om Microsoft har bestemt at Windows XP ikke kan oppdateres og har faktisk blokkert for denne muligheten, finnes det faktisk flere måter å oppdatere Windows XP likevel.

 • Microsoft Update-katalogen er et nettsted som kan brukes til å søke etter bestemte Windows-oppdateringer, inkludert Windows XP. Les mer i vår guide.

 • Windows Update MiniTools er et verktøy som gir deg kontroll over Windows Update. Dette verktøyet vise oppdateringer for alle Windows-versjoner og du kan selv bestemme om de installeres eller ikke. Les mer i vår guide.

 • Register-trikset er et triks som fjerner blokkeringen som Microsoft har satt på Windows Update for Windows XP. Vi har selv prøvd dette trikset og det fungerer som en drøm.

  Det dreier seg om å gjøre en endring i registeret i Windows som gjør at Windows Update «tror» er såkalt «Windows Embedded Industry», og dermed tillater nedlasting og installasjon av sikkerhetsoppdateringer helt frem til år 2019.

  Trikset er å opprette tekstfilen XP.reg. Dette kan du gjøre med et tekstprogram, for eksempel Notisblokk. Høyreklikk på filen, velg Rediger og lim følgende tekst i filen:

  Windows Registry Editor Version 5.00
  [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\WPA\PosReady]
  "Installed"=dword:00000001

  Nå kan du lagre filen og dobbeltklikk på den. Dette gjør at registeret i Windows blir endret på en slik måte at Windows XP blir sikkerhetsoppdatet. Dette trikset støtter kun 32-bit Windows og ikke 64-bit.

  Det bør også nevnes at Microsoft advarer mot denne typen manipulasjon av registeret i Windows, melder neowin.net. Programvaregiganten mener brukerne risikerer at Windows XP ikke fungerer som normalt etter endringen.

Bruker du fortsatt Windows XP?

Bruker du fortsatt Windows XP? Kanskje du har en gammel PC med Windows XP installert? Da kan det være lurt å installere noen ekstra programmer slik at sikkerheten er bedre ivaretatt.

Dette er noen programmene vi anbefaler for Windows XP:

 • Sandboxie kan brukes til å legge programmer i et isolert miljø. Dermed vil ikke eventuelle skadelige programmer påvirke det underliggende systemt.

 • Comodo Firewall er et eksempel på gratis tredjeparts brannmur som er kjekt å ha for å beskytte datamaskinen.

 • Bitdefender er et eksempel på gratis antivirus som bør være på plass for å beskytte datamaskinen mot skadelige programmer.

 • Malwarebytes er et annet godt antivirusprogram.

VirtualXP

virtualxp

En annen mulighet som kan gjøre det tryggere å kjøre Windows XP er å installere tredjepartsløsningen VirtualXP. Det er gratis for hjemmebrukere og er et program som konverterer Windows XP til en virtuell maskin, som kjører på Windows 7, Windows 8 eller Windows Server 2008.

Tanken bak VirtualXP er at det er tryggere å kjøre Windows XP i et virtuelt miljø i sikkerhetsoppdatert Windows, enn å kjøre Windows XP i et eget miljø som ikke blir sikkerhetsoppdatert.

Slik fungerer VirtualXP:

 1. Last ned VirtualXP og installer på en PC med Windows XP.
 2. Klikk på «Get Free License for Home Use», for å få tilsendt en gratis lisens-kode via e-post.
 3. Kjør VirtualXP-programmet.
 4. Følg instruksjonene på skjermen.
 5. Windows XP kjører nå som et virtuell maskin på en PC med Windows 8 (eller Windows 7).

VirtualXP finnes både som gratisversjon, og som kommersiell versjon for 29,95 amerikanske dollar. Velger du gratisversjonen, får du ikke tilgang til gratis brukerstøtte.

Kilder: betanews.com, theinquirer.net, Microsoft, farstone.com, Ghacks.net

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.