Slik oppgraderer du til Windows 10

faa_windows_10_app

Bruker du Windows 7 eller Windows 8.1 i dag, kan du oppgradere til Windows 10 helt gratis.

Les også: Windows 10 spørsmål og svar

Har du aktivert automatisk oppdatering i Windows, skal du etter hvert få et lite Windows-ikon nederst til høyre på skrivebordet i Windows. Før lanseringen av Windows 10 kunne du reservere en oppgradering ved å klikke på det lille ikonet, og følge instruksene. Du skal da etter hvert få besked når du kan gjennomføre selve oppgraderingen.

Bruk «Media creation tool» til å oppgradere

Det ikke alle er klare over er at det går an å laste ned et verktøy («Media creation tool») fra Microsoft, bruke dette verktøyet til å sette i gang oppgraderingen, dette gjelder uansett om du har reservert oppgradering til Windows 10 eller ikke.

Du trenger med andre ord ikke å vente på beskjed fra Microsoft om at du kan oppgradere, men kan bruke «Media creation tool» til å sette i gang oppgradsering til Windows 10!

Du kan også bruke verktøyet til å lage en ISO-fil som kan brennes på DVD, som kan brukes til å installere Windows 10. Denne artikkelen handler kun om oppgradering, altså valget «Oppgrader denne PCen nå» du får med «Media creation tool».

Du finner verktøyet på microsoft.com. Vær oppmerksom på at du må først velge 32-bit eller 64-bit Windows.

Slik går oppgraderingen

Vi legger ut seks skjermbilder fra oppgraderingsprosessen. Oppgraderingen gikk stort sett smertefritt i vårt tilfelle, bortsett fra at en eldre programvare ikke overlever oppgraderingsprosessen.

(Artikkelen fortsetter under bildene)

w10_oppgr1

w10_oppgr3

w10_oppgr5

w10_oppgr9

w10_oppgr12

Vi får altså denne «feilmeldingen», og vi har to valg: Vi kan avbryte oppgraderingsprosessen, eller vi kan avinstallere det aktuelle programmet. Vi prøver Oppdater-knappen men den virker ikke.

Dette viser at noen programmer vil ikke klare seg under oppgraderingen, men vi har foreløpig ikke oversikten over hvilke programmer Windows 10 har problemer med.

w10_oppgr14

Her er det bare å trykke på Installer-knappen og oppgraderingen fortsetter uten problemer.

Kjempetabbe av Microsoft

For de aller fleste vil oppgraderingen til Windows 10 gå etter planen. Noen få derimot vil oppleve store eller mindre problemer.

Problemet gjelder brukere som i utgangspunktet har installert engelsk språkversjon av Windows 7 eller 8.1, og som senere har gjort om denne til norsk ved å laste ned og installere norsk språkpakke via Windows Update.

Problemet er at hvis du skal oppgradere en slik Windows-versjon til Windows 10, mister du alle apper i prosessen. Valget om å ta vare på apper er nemlig deaktivert under installasjonsprosessen. Det er uklart om dette er en programmeringsfeil i Windows 10, om Microsoft har «glemt» å ordne dette, eller om Microsoft har gjort dette med vilje.

Det eneste «positive» i denne saken er at dette gjelder sannsynligvis et fåtall brukere, fordi de fleste brukere som har norsk språkversjon av Windows, har norsk som originalspråket, og er ikke installert via en språkpakke.

You may also like...

14 Responses

 1. Jan sier:

  Alt fungerte bra under nedlasningen av windows 10,helt til slutt da skjermen blev sort,ikke noe skjer etterpå’hva bör jeg gjöre ?

 2. Martin sier:

  Jeg fikk beskjed om at PCen måtte startes på nytt før oppdatering. Så jeg trykket på «start på nytt nå» og det kom at den installerte oppdateringer og til slutt på «starter på nytt». Nå har den stått sånn i over en time og ingenting skjer. Hva skal jeg gjøre?

 3. Jeg har en laptop og en stasjonær PC, laptop med Windows 8.1 Pro og her gikk innstalleringen knirkefritt. På stasjonær har jeg kjørt Windows 7.1 Pro. i flere år uten problemer, og uten å gå via Windows 8.1 ble det krasj her når jeg oppgraderte til Windows 10. Bildet flimrer og jeg kommer ikke inn på maskinen etter at jeg har logget meg på, så dette ble en strek i regningen, en stor sådan. Jeg har prøvd alt, men når jeg logger meg ut, så står bildet rolig med Windows 10 bilet på PC. Startet opp med en ny Windows 10 plate, og ren installasjon fungerer, og det står at man skal bruke verifisering fra original Win. 7/8 plate for å starte Win 10. Men dette blir ikke godtatt, og selv om jeg ringer Windows for å få verifisert får jeg ikke hjelp. De slenger på røret, etter at jeg i flere dager prøver å installere en ren utagave. Prøver nå å innstallere på nytt Win. 7 fra backup (Norton Ghost), så får man se om man får backup opp og går. Hvorfor gikk det smertefritt fra Win 8 til 10 på laptop, og ikke fra 7 til 10 på stasjonær? Det er ikke maskinvare, da PC-er er nesten like gammel. Det er det verste jeg holder på med å plages med data på denne måten, da vi nærmest blir tvunget til å oppgradere fra Windows uten at det er hjelp å få? Mister kanskje også Office 2010 pga. dette. Glemte å ta backup like før oppgradering, men har en 1 år gammel backup, så det har ikke skjedd så mye siden den tid da laptop brukes mest til alt pga. tilgjengeligheten i stua, slipper å gå på et kaldt kontor hver gang. Får se om backup fisker dette, så får jeg ta runden rundt Win. 8.1 og så til Win. 10. Men å kaste bort all denne energien og tida til å plages på denne måten er ergelig, selv om man i de fleste tilfeller kommer i landt til slutt. Men hvorfor vil ikke Windows gi meg en verifiseringsnøkkel, da det er de som har fått meg i denne klemma, da kunne jeg i vertfall hatt en ren utgave av Windows 10 når ikke gamle nøkler fungerer.

 4. Dag-Kristian Gjerstad sier:

  Min laptop gikk i svart etter at Windows 10 update hadde kopiert alle filene, overopphetet eller noe sånt. Kjører uten batteri. Føltes veldig risky og bortkast av tid. Men heldigvis kjørte gamle windows 7 tilbake uten problemer. Dette er andre gangen jeg prøver, første gangen var det konflikt mellom Eset antivirus og windows 10, men når jeg så kjørte andre gangen så slo laptop seg helt av mens oppdateringen kjørte på kopiering av filer. Vurderer å sende laptop på service og fikse eventuelle vifteproblemer, ytelseproblemer og nytt batteri. Koster meg 700kr.

 5. Leif sier:

  Hei.
  Nå har jeg prøvd x antall forskjellige tips for å prøve å oppgradere fra Win7 til 10. Samme problem hver eneste gang. Jeg har en Toshiba laptop, med norsk windows. Prøvde nå til slutt Media Creation Tool. Kom like langt som alle andre ganger. Maskinen restarter, laster inn filer, mens det står 0% i en svær ring midt på skjermen. Plutselig stopper den, avslutter, og gjennoppretter forrige versjon av windows.
  Jeg har prøvd med og uten internett tilkoblet. Har og koblet fra alt av USB enheter samt ekstern skjerm. Men ingenting.
  Hva kan være galt?

  • Kanskje produsentene til en av komponentene i PC-en din fortsatt ikke har drivere på plass for Windows 10?
   Det er naturlig å spørre: Hvorfor vil du oppgradere til Windows 10? Fungerer Windows 7 tilfredsstillende?

  • Leif sier:

   Hei. Trenger ikke hjelp. Fant ut av problemet. Fjernet en del tredjepartsprogramvare, inkl antivirus, og vipps så fikk jeg innstallert.
   Husk å ha nok ledig plass. For 32-bit kreves det 16gb, og for 64-bit er det 20gb. Dette er ikke medregnet installasjonsfilene 🙂

 6. Tony Eikelmann sier:

  Etter oppgradering klarte ikke desktop å laste inn men bare stod og spant. Etter det laste jeg ned iso fil fra microsoft og installerte denne uten problemer. Problemet oppstod ved at jeg ikke får aktiviert windows 10. Den funker men det er litt rart å bruke en versjon som ikke kan aktiveres. Den gamle windows 7 koden virker ikke på windows 10.

 7. Tommy Degnepoll Bugge sier:

  Hei, kan eg bruke den media creaton tools frå då det var gratis til en PC i dag med Windows 8.1 for oppgradering?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *