Den store Windows-guiden
Her finner du alt du trenger å vite om Windows. Hvordan du kan få tak i Windows, hvordan du oppgraderer og optimaliserer Windows. Her finner du også de beste verktøyene for å gi deg bedre Windows – alle verktøyene blir grundig omtalt i denne guiden.

Les også: Windows 10-triksene

Ønsker du å gjøre Windows raskere og sikrere? Ønsker du å få bedre oversikt over funksjoner i Windows? Har du problemer med Windows? Her får du oversikten over mulighetene i Windows. Denne guiden gjelder alle Windows-versjoner, alt fra Windows XP til Windows 10.

Slik får du tak i Windows

Windows kan skaffes på flere forskjellige måter. Alt fra forhåndsinstallert i nye PC-er til en installasjons-DVD, eller du kan laste den ned som en ISO-fil.

Gratis Windows 10
Du kan fortsatt oppgradere Windows 7 eller Windows 8 til Windows 10, helt gratis. Les mer om dette i vår artikkel.

Kjøp Windows
Du kan kjøpe Windows 10 på DVD, minnepinne eller nedlasting – forskjellige butikker tilbyr ulike måter å skaffe Windows 10 på. Prisen for Windows 10 Home (norsk) er i skrivende stund 599 NOK. Du finner laveste pris på prisjakt.no og prisguide.no.

Last ned Windows
Du kan også laste ned gratis prøveversjon av Windows, enten som en ISO-fil eller som en virtuell Windows. Les mer i vår oversikt

Du kan bruke verktøyet Windows ISO Downloader til å laste ned en ISO-fil for Windows 7, Windows 8.1 eller Windows 10. Vi tar en gjennomgang av dette verktøyet i vår guide.

Windows 7
Windows 7 er en av de mest populære Windows-versjonene i historien og det er ganske mange som fortsatt foretrekker å bruke denne versjonen. Du kan laste ned ISO-filen til Windows 7, brenne denne på en DVD og bruke den til å installere Windows 7 på nytt eller reparere Windows 7. Du må fortsatt ha gyldig lisens (altså en produktnøkkel) for å kunne bruke den. Les mer i vår artikkel.

Det kan nevnes at Windows 7 går ut på dato i 2020, det betyr at systemet ikke oppdateres lenger. Les mer om dette i vår artikkel.

Windows 10 S
Dette var tidligere en minimalisert utgave av Windows 10, altså en egen utgave av Windows 10, men nå skal Windows 10 S bli en modus som snart skal være tilgjengelige i alle utgaver av Windows 10. Les mer i vår artikkel.

Windows XP
Windows XP gikk egentlig ut på dato i 2014, men du kan fortsatt oppdatere Windows XP. Les mer i vår guide.

Oppgradering/oppdatering/installering

Du kan oppgradere gratis til Windows 10 fra Windows 7 eller 8.1. Du kan bruke verktøyet Media Creation Tool til å oppgradere. Fristen for å kunne oppgradere gratis gikk riktignok offisielt ut 29. juli 2016, men det finnes et knep som gjør at du kan få den gratis likevel. Les mer i vår guide.

Den foreløpig nyeste oppdatering for Windows er Windows 10 Spring Creators Update. Det kommer en ny stor oppdatering i oktober 2018 – les mer.

Du kan bruke verktøyet WinUSB til å installere Windows 10 på en minnepinne.

Gjør Windows raskere

fastpc

Det handler først og fremst om å kvitte seg med tunge programmer du ikke bruker. Det handler også om å fjerne programmer fra oppstarten, det vil si å forhindre at disse starter samtidig når PC-en starter, altså at de ikke kjører i bakgrunnen.

Signature PC
Kjøper du en ny PC i dag vil du sannsynligvis få en PC som er pakket med programmer du ikke trenger – disse gjør PC-en vesentlig tregere. Det kan riktignok kjøpe en såkalt Signature PC i enkelte butikker. Dette er PC-er som kun har forhåndsinstallert Windows, men er uten forhåndsinstallerte programmer og derfor trenger ikke du å bruke tid til å fjerne slike. Per i dag virker det som kun er Elkjøp som tilbyr slike PC-er.

Slik gjør du PC og Windows raskere
Dette er noen av tiltakene du kan gjøre for å gjøre PC og Windows raskere:

Sikkerhet

malware2

Vi bombarderes med farlige filer og programmer hele tiden, men det går an å redusere sjansen for å bli rammet av et angrep. Det handler blant annet om å ikke åpne e-postvedlegg du får fra ukjente og å være forsiktig på sosiale medier.

Gjør Windows sikrere
Dette er noen eksempler på ting du kan gjøre for å gjøre Windows sikrere:

Vær på vakt når du får e-post!
Du bør også være på vakt hvis du får e-postmeldinger fra kjente selskaper som ber deg om sensitiv informasjon. Skatteetaten ble nylig misbrukt på denne måten – les mer i vår artikkel. Blir du oppringt fra noen som påstår at vedkommende er fra Microsoft og som påstår at det er noe galt med PC-en, er det også et forsøk på svindel – les mer i vår artikkel. Det er forresten ikke bare Microsoft som ringer – du bør være på vakt hvis noen ukjente ringer deg og kommer med lokkende tilbud eller som spør deg spørsmål som gjør at du avslører sensitiv informasjon – les mer.

Beskyttelse mot ransomware
Ransomware har økt kraftig i det siste, men vi har lagd en oversikt over hvordan du kan unngå dette eller bli kvitt det dersom du er rammet – les mer.

Det finnes en rekke tiltak som kan brukes til å beskytte PC-en din mot ransomware:

I begynnelsen av 2018 ble det avslørt en sårbarhet i prosessorer i PC-er. Det viktigste du gjør er å sørge for å holde Windows og programvare oppdatert. Dette gjelder spesielt nettlesere og antivirus. Les mer i vårt artikkel.

Slik får du bedre kontroll over Windows Update
Ønsker du å få bedre kontroll over Windows Update? Ønsker du å bestemme selv når oppdateringer installeres? Det finnes flere verktøy som kan hjelpe deg med dette. Les mer i vår guide.

Nyttige funksjoner

win10image2

Det er ikke alltid enkelt å finne frem den riktige innstillingen eller funksjonen du er ute etter i Windows. Her får du en liste over nyttige innstillinger/funksjoner/verktøy for Windows:

Les også: Programvare-porten

Verktøy for folk flest:

Verktøy for erfarne brukere:

Nyttige funksjoner i Windows

Har du problemer med Windows?

Du finner en omfattende guide om problemløsning for Windows i vår artikkel. Mange av problemstillingene gjelder alle Windows-versjoner. Du kan bruke innebygd feilsøking i Windows hvis du får problemer med Windows, for eksempel problemer med oppstarten. Du får tilgang til denne funksjonen via hurtigtast i Windows eller du kan lage en krise-DVD som også gir tilgang til funksjoene. Les mer i vår guide.

FixWin er et program som gjør det veldig enkelt å fikse problemer i Windows 10. Det eneste du trenger å gjøre for å fikse et bestemt problem er å først identifisere problemet og deretter klikke på en knapp i programvinduet. Programmet fikser problemet automatisk. Les mer i vår guide.

Har du problemer med å starte opp PC-en eller har skjermen rett og slett gått i svart? Dette kan skyldes alt fra at du har glemt å koble PC-en din til strømforsyning til et virusangrep. Her får du hjelp!.

Her er en liste over tips for deg som sliter med forskjellige problemer i Windows:

You may also like...

2 Responses

  1. Arne Andersen sier:

    Oppgrad til Win 10 1709 er bare rot, pga oppgrad av sikkerhet forlanger att enn må ha 1709.
    Har 1607 derfor er det bare stopp og start på nytt brukt også feilrett programmer no sjans. Over til Ubuntu kjører Linux i stedet.

    • Det å oppgradere til Win10 kan være et risikoprosjekt. Noen opplever bare kaos, men for de fleste går det greit. Har du Win7 er det fortsatt ingen grunn til å oppgradere..

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *