Den store Windows-guiden

Her finner du alt du trenger å vite om Windows. Hvordan du kan få tak i Windows, hvordan du oppgraderer og optimaliserer Windows. Her finner du også de beste verktøyene som kan brukes til å optimalisere Windows.

Les også: Windows 10 triksene

Ønsker du å gjøre Windows raskere og sikrere? Ønsker du å få bedre oversikt over funksjoner i Windows? Har du problemer med Windows? Her får du oversikten over mulighetene i Windows. Denne guiden gjelder alle Windows-versjoner.

Slik får du tak i Windows

Windows kan skaffes på flere forskjellige måter. Alt fra forhåndsinstallert i nye PC-er til en installasjons-DVD, eller du kan laste den ned som en ISO-fil.

Kjøp Windows
Du kan kjøpe Windows 10 som forhåndsinstallert på en ny PC, på DVD eller via nedlasting. Forskjellige butikker tilbyr ulike måter å skaffe Windows 10 på. Prisen for Windows 10 Home (norsk) er i skrivende stund 529 NOK på tilbudspris, men prisen varierer veldig fra dag til dag. Du finner laveste pris på prisjakt.no og prisguide.no.

Gratis Windows 10
Du kan fortsatt oppgradere Windows 7 eller Windows 8 til Windows 10, helt gratis. Les mer om dette i vår artikkel.

Last ned Windows
Du kan også laste ned gratis prøveversjon av Windows, enten som en ISO-fil eller som en virtuell Windows. Les mer i vår oversikt

Du kan bruke verktøyet Windows ISO Downloader til å laste ned en ISO-fil for Windows 7, Windows 8.1 eller Windows 10. Vi tar en gjennomgang av dette verktøyet i vår guide.

Windows 8
Windows 8 ble lansert i 2012, men den fikk mye kritikk og var ikke populær. Microsoft prøvde å fikse den med Windows 8.1, men det hjalp lite.

Windows 7
Windows 7 ble lansert i 2009 og er en av de mest populære Windows-versjonene i historien og det er ganske mange som fortsatt foretrekker å bruke denne versjonen. Du kan laste ned ISO-filen til Windows 7, brenne denne på en DVD og bruke den til å installere Windows 7 på nytt eller reparere Windows 7. Du må fortsatt ha gyldig lisens (altså en produktnøkkel) for å kunne bruke den. Les mer i vår artikkel.

Det viser seg at mange brukere har problemer med å laste ned oppdateringer for Windows 7 via Windows Update – du får tips som kan brukes til å fikse dette problemet i vår guide.

Situasjonen er nå at Windows 7 har ett år igjen før den ikke lenger sikkerhetsoppdateres. Les mer i vår artikkel.

Windows Vista
Windows Vista ble lansert i 2007 og er kanskje den minst vellykkede av alle Windows-versjoner.

Windows XP
Windows XP ble lansert i 2001 og den var meget populær. Det nok ikke mange som bruker den lenger, men en del bedrifter som gjør. Microsoft har sluttet å oppdatere den for lenge siden. Det finnes likevel et triks som gjør at den kan oppdateres og som fortsatt fungerer – les mer i vår artikkel.

Windows 10 S
Dette var tidligere en egen Windows 10-versjon, men nå er den blitt en modus i Windows 10. Dette er altså en modus som er redusert i forhold til Windows 10 og den er spesielt rettet mot skoler. Er du interessert kan du enten spørre om den i din databutikk eller du kan søke etter Windows 10 S i en nettbutikk. Ikke alle PC-er har denne muligheten. Les mer i vår artikkel.

Oppgradering

Du kan oppgradere gratis til Windows 10 fra Windows 7 eller 8.1. Du kan bruke verktøyet Media Creation Tool til å oppgradere. Fristen for å kunne oppgradere gratis gikk riktignok offisielt ut 29. juli 2016, men det finnes et knep som gjør at du kan få den gratis likevel. Les mer i vår guide.

Gjør Windows raskere

Det handler først og fremst om å kvitte seg med tunge programmer du ikke bruker. Det handler også om å fjerne programmer fra oppstarten, det vil si å forhindre at disse starter samtidig når PC-en starter, altså at de ikke kjører i bakgrunnen.

Signature PC
Kjøper du en ny PC i dag vil du sannsynligvis få en PC som er pakket med programmer du ikke trenger – disse gjør PC-en vesentlig tregere. Det kan riktignok kjøpe en såkalt Signature PC i enkelte butikker. Dette er PC-er som kun har forhåndsinstallert Windows, men er uten forhåndsinstallerte programmer og derfor trenger ikke du å bruke tid til å fjerne slike. For en del måneder siden kunne du kjøpe slike PC-er hos Elkjøp. Hvis vi søker etter Signature PC i dag får vi imidlertid ingen treff, uten at vi vet hvorfor. Kanskje fordi det ikke lenger lønner seg å selge slike PC-er, hvem vet?

Problemer er jo at hver gang du kjøper en ny PC må du fjerne et stor antall programmer du kommer aldri til å bruke og som bare drar ned ytelsen.

Slik gjør du PC og Windows raskere
Dette er noen av tiltakene du kan gjøre for å gjøre PC og Windows raskere:

Gjør Windows sikrere

Det handler blant annet om å ikke åpne e-postvedlegg du får fra ukjente og å være forsiktig på sosiale medier. «Ransomware» har økt i det siste, men du kan gjøre tiltak for å beskytte PC-en din – les mer.

Gjør Windows sikrere
Dette er noen eksempler på ting du kan gjøre for å gjøre Windows sikrere:

Vær på vakt når du får e-post eller en telefon!
Du bør også være på vakt hvis du får e-postmeldinger fra kjente selskaper som ber deg om sensitiv informasjon. Skatteetaten blir stadig misbrukt på denne måten – les mer i vår artikkel. Blir du oppringt fra noen som påstår at vedkommende er fra Microsoft og som påstår at det er noe galt med PC-en, er det også et forsøk på svindel – les mer i vår artikkel. Det er ikke bare Microsoft som prøver – det er andre aktører som ringer og tilbyr deg varer, tjenester eller tilbyr å hjelpe deg med PC-en. Les mer om slike svindleforsøk i vår artikkel.

Nyttige tips for Windows

Her finner en rekke tips som er nyttige hvis du bruker Windows.

Nyttige funksjoner og verktøy

win10image2

Det er ikke alltid enkelt å finne frem den riktige innstillingen eller funksjonen du er ute etter i Windows. Her får du en liste over nyttige innstillinger/funksjoner i Windows:

Har du problemer med Windows?

Du finner en omfattende guide om problemløsning for Windows i vår artikkel. Mange av problemstillingene gjelder alle Windows-versjoner.

Du kan bruke innebygd feilsøking i Windows hvis du får problemer med Windows, for eksempel problemer med oppstarten. Du får tilgang til denne funksjonen via hurtigtast i Windows eller du kan lage en krise-DVD som også gir tilgang til funksjoene. Les mer i vår guide.

FixWin er et program som gjør det veldig enkelt å fikse problemer i Windows 10. Det eneste du trenger å gjøre for å fikse et bestemt problem er å først identifisere problemet og deretter klikke på en knapp i programvinduet. Programmet fikser problemet automatisk. Les mer i vår guide.

Har du problemer med å starte opp PC-en eller har skjermen rett og slett gått i svart? Dette kan skyldes alt fra at du har glemt å koble PC-en din til strømforsyning til et virusangrep. Her får du hjelp!.

Her er en liste over tips for deg som sliter med forskjellige problemer i Windows:

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.