Guide: Ccleaner

Denne appen rydder skikkelig på PC-en og er en av de beste for denne oppgave. Du må imidlertid sørge for å slå av overvåking og varsler. Vi har oversikten!

Les også: Slik får du raskere og bedre PC!

Ccleaner er et program som gjør det enkelt å avinstallere programmer og fjerne midlertidige filer som samler seg ved bruk av Windows. Programmet går ganske grundig til verks, men du kan selv velge hva som blir fjernet.

Les også: Programvare-porten

Fordelen med å rydde på denne måten er at du får raskere PC og mer lagringsplass, pluss at programmet kan brukes til å fjerne sensitiv brukerinformasjon, det vil si surfehistorikk og lignende.

Før du setter i gang

Vær oppmerksom på at Ccleaner går ganske grundig til verks, og det kan derfor være lurt å ta sikkerhetskopi av viktige data før du setter i gang.

Videre bør du være oppmerksom på å fjerne én eller flere haker ved tilbud om installasjon av ekstra programvare under installasjonen. Det er sikkert mange som ikke legger merke til dette under installasjonen av Ccleaner, men nå vet du om det.

Slik bruker du Ccleaner

Du kan laste ned Ccleaner fra ccleaner.com. Klikk på Download-lenken under FREE-kolonnen og kjør installasjonsfilen. Øverst til høyre er det en meny (English er standardvalget) hvor du kan eventuelt velge norsk (Norwegian) språkversjon for dette programmet. Klikk på Install for å installere Ccleaner. Til slutt kan du klikke på Kjør Ccleaner for å kjøre programmet.

Vi tar en detaljert gjennomgang av programmet.

Ccleaner har nå fått funksjonen Easy Clean som gjør det enklere å bruke programmet. Du kan altså velge Easy Clean eller Custom Clean.

Hvis du velger Easy Clean kan du klikke videre på Analysis. Ccleaner vil da analysere din datamaskin for å sjekk hvordan programmet kan optimalisere PC-en din. Denne analysen kan ta tid, men dette avhenger av hvor mye du har installert og hvor mye du har brukt PC-en.

Til slutt får du en oversikt over hvor mange «trackers» (informasjonskapsler) og «junk» (diverse midlertidig data) som programmet har funnet på PC-en din. Du kan klikke på Clean All for å fjerne alt. Ønsker du ikke å fjerne alt kan du klikke på «Review»-lenke som gir deg en fin oversikt det som skal fjernes – her kan du på en enkelt måte fjerne hakene ved det du ønsker at ikke skal fjernes. Dette ser veldig oversiktlig og brukervennlig ut!

Hvis du velger Custom Clean får du flere valg. Programvinduet i Ccleaner er delt i fem faner: Renser, Register, Verktøy, Valg og Oppgrader.

 • Renser sletter diverse filer som er blitt samlet opp mens du bruker Windows. Det dreier seg blant annet om midlertidige internettfiler, informasjonskapsler, og andre midlertidige filer.

  Du kan videre velge mellom to faner: Windows og Programmer, som kan brukes til å velge filer som skal fjernes. Bak Windows-fanen finner du programmer som er innebygd i Windows, mens bak Programmer-fanen finner du tredjepartsprogrammer.

  Det er du selv som bestemmer hvilke filer som fjernes, bare sett en hake ved det du ønsker at skal bli fjernet, og trykk på Kjør Ccleaner-knappen. Cleaner-funksjonen fjerner altså ikke selve programmene, men kun midlertidig brukerdata som samles opp mens du bruker datamaskinen.

  Fjerningen av filene skjer automatisk, etter at du trykker på Kjør Ccleaner-knappen, men du bør være klar over at du kanskje ikke ønsker at alle filene skal fjernes. Hvis du for eksempel fjerner alle informasjonskapslene, så vil ikke nettleseren huske midlertidige brukerdata som du kanskje ønsker at den skal huske.

  Hvis du ønsker å bevare informasjonskapsler er det bare å fjerne haken ved Kapsler for nettleseren du bruker, for eksemple Internet Explorer, Firefox, eller en annen nettleser.  

 • Register gjør det mulig å rydde i registeret i Windows. Trykk på Søk etter feil-knappen, og deretter Reparer merkede feil-knappen, det vil si når programmet er ferdig med å skanne PC-en.

  Du får en mulighet til å ta sikkerhetskopi av registeret. Hvis det skjer noe feil etter bruk av denne funksjonen, har du muligheten til å gjenopprette registeret ved å høyreklikke på .REG-filen (og velge “Merge”) som ble opprettet, men kun dersom du valgte å sikkerhetskopiere registeret. REG-filen lagres i Mine dokumenter-mappen i Windows.

  Det kan være lurt å bruke Register-funksjonen etter at du har fjernet etter eller flere programmer på PC-en, fordi en slik fjerning legger gjerne igjen filrester i registeret. Det er noen som mener at det kan være farlig å rense registeret og disse har delvis rett. Dersom det oppstår feil i registeret kan dette få fatale konsekvenser for Windows. Den gode nyheten er at Ccleaner rydder automatisk i registeret, og programmet er til å stole på – vi har brukt denne register-funksjonen veldig mange ganger i mange år og har aldri opplevd feil.  

 • Verktøy – gir tilgang til flere muligheter. «Avinstallere programmer» er egentlig samme som den innebygde avinstallasjonsfunksjonen i Windows, men Ccleaner går mer detaljert til verks, det vil si du kan fjerne flere programmer. Trykk på et aktuelt program i listen, og velg Run Uninstaller. Les også: Hvilke apper kan trygt fjernes?.

  Software Updater gir deg en liste over programmer som trenger oppdatering og en mulighet til å oppdatere disse med ett klikk.

  Oppstart gir mulighet til å fjerne uønskede programmer i Windows-oppstarten. Filmeny-fanen gir mulighet til å fjerne menyvalg i musens høyreklikkmeny. Dobbler gjør det mulig å finne identiske filer som forekommer på flere steder samtidig. Tilbakestilling av systemet gir en oversikt over gjenopprettingspunkter i Windows. Les mer om dette i vår guide. Disk Wiper kan brukes til å slette data fra harddisken på ordentlig.

 • Valg gir deg blant annet tilgang til instillinger for programmet Ccleaner.
  Innstillinger kan blant annet brukes til å endre språkversjone for programmet Ccleaner. Kapsler gir deg full kontroll over informasjonskapsler på din datamaskin. Her kan du eventuelt slette enkelt kapsler, eller alle.
  Smart Cleaning overvåker PC-en din. Ccleaner bør kjøres etter behov og bør ikke brukes til å overvåke PC kontinuerlig. Denne funksjonen hadde tidligere navnet Monitoring og den kjører ikke stille i bakgrunnen. Du bør absolutt slå av denne funksjonen ved å fjerne haken ved først «Tell me when there are junk files to clean» og «Enable Smart Cleaning». Du får opp et varselvindu som advarer deg mot å gjøre dette, men dette kan du bare si Ja til.

  Avansert gir deg tilgang til noen ekstra innstillingsmuligheter. «Om» gir deg informasjon om selve programmet.

 • Oppgrader er det siste valget i programmet og dette er reklame for betalversjonen.

Slå av overvåking

En av funksjonene i Ccleaner er kontinuerlig overvåking av PC-en din. Programmet tilbyr overvåking både av hele systemet og av nettleseren din. Hensikten er å sende informasjonen til selskapet som driver Ccleaner for å gjøre programmet bedre. Du blir også varslet via sprettoppvinduer hvis Ccleaner mener det er på tide å rydde.

Du kan heldigvis slå av denne funksjonen – det gjør du i Ccleaner-programmet via Valg, Smart Cleaning. Her bør du fjerne alle hakene.

Utvid Ccleaner med CCenhancer

CCenhancer er et lite verktøy som gjør at programmet Ccleaner for støtte for mange hundre ekstra programmer. Les mer i vår artikkel

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *