Den store backup-guiden
Sikkerhetskopiering kan sammenlignes med antivirus. Vi ønsker ikke å tenke på det, men vi setter veldig stor pris på det hvis det skjer noe galt med vår data. Derfor er sikkerhetskopiering et nødvendig onde. Her finner du informasjon og tips om sikkerhetskopiering, og programvare, som kan gjøre livet enklere.
Les også: Antivirus-guide
Mytene
Mange brukere velge likevel å ikke gjøre noe med saken, kanskje på grunn av følgende myter:
- Min datamaskin krasjer aldri.
- Sikkerhetskopiering er for tungvint.
Det er først når katastrofen skjer at du virkelig setter pris på en sikkerhetskopi.
Det bør være enkelt
Kanskje det viktigste med sikkerhetskopiering er at det er en enkel prosess som skjer mer eller mindre automatisk.
Det som først og fremst er tungvint med sikkerhetskopiering er å komme i gang, altså oppsettet – du må bestemme hva du skal kopiere og hvor kopien skal lagres. Resten av prosessen, selve sikkerhetskopieringen, går gjerne mer eller mindre «av seg selv», hvis du har valgt planlagt kopiering.
Dersom du velger å sette opp manuell sikkerhetskopiering, trenger du nok ikke å sikkerhetskopiere hver dag, men dette avhenger av hva slags data du jobber med, og i hvilket omfang. For vanlige hjemmebrukere holder det å sikkerhetskopiere én gang i uken.
For de fleste hjemmebrukere anbefaler vi den innebygde funksjonen for sikkerhetskopiering i Windows. Hvis du har Windows 10 har den i tillegg funksjonen Fillogg som kopierer filer automatisk. Mer om dette senere.
Hva bør du sikkerhetskopiere?
Det er først og fremst uerstattelige personlige filer som bør kopieres. Dette er digitale bilder, personlige dokumenter, bokmerker, e-post og lignende.
Det som du gjerne ikke trenger å sikkerhetskopiere er programmer og systemdata (selve operativsystemet Windows), fordi dette kan gjerne installeres på nytt.
Verktøy for sikkerhetskopiering
Dette er eksempler på programmer som kan brukes for sikkerhetskopiering i Windows.
Filutforsker
Hvis ikke du ønsker å bruke et program som må konfigureres for sikkerhetskopiering kan du rett og slett bruke filutforsker. Du kan da kjøre filutforsker, gjerne åpne to vinduer slik at du kan klikke og dra mapper. Du kan eventuelt høyreklikke på mappen og velge kopier og lime inn. Så kan du koble en ekstern harddisk til PC-en og klikke og dra ønskede mapper fra PC-en din til en ønsket mappe på den eksterne harddisken. Mapper som kan være aktuelt å kopiere er personlige mapper som Dokumenter og Bilder.Fillogg
Windows 10 har en innebygd funksjon som kalles for fillogg. Dette er en funksjon som sikkerhetskopierer filene dine til en annen stasjon og gjenoppretter dem hvis de opprinnelige filene går tapt, blir skadet eller slettet. Les mer i vår guide.Innebygd funksjon i Windows 10
Du finner sikkerhetskopiering-funksjonen via Start, Innstillinger, Oppdatering og sikkerhet og Sikkerhetskopiering. Vi anbefaler denne funksjonen for alle, også de som ikke har erfaring med data. Les mer i vår test.Innebygd funksjon i Windows 7 og 8
Har du fortsatt Windows 7 eller Windows 8 finnes en egen funksjon for sikkerhetskopiering. Du finner en gjennomgang i vår artikkel.EaseUS ToDo Backup
Vi anbefaler ToDo Backup fra EaseUS for deg som er ute etter et tredjepartprogram for sikkerhetskopiering, spesielt hvis du har erfaring med data. Les mer i vår test.
Eksterne harddisker
De er rimelige og praktiske. Her finner du eksterne harddisker til lavest pris:
Minnepinner
Minnepinner er veldig praktiske og prisen er lav. Les i vår guide.
Nettbasert lagring
Det finnes ganske mange tjenester som tilbyr lagring av data på internett, noe som har sine fordeler og ulemper – les mer i guide.
Mailstore
Mailstore er et ganske bra program som kan brukes til å ta sikkerhetskopi av e-post. Les mer i vår artikkel.
MozBackup
Bruker du nettleseren Firefox, e-postprogrammet Thunderbird eller programmet SeaMonkey, kan du bruke programmet MozBackup til å ta sikkerhetskopi av data fra de aktuelle programmene – det kopiere data som bokmerker, e-postmeldinger og andre kritiske data. Les mer i vår guide.
Siste kommentarer