Test av backup i Windows 10

Dette er en gjennomgang av den innebygde funksjonen i Windows 10 som kan brukes til å sikkerhetskopiere data.

Innebygd i Windows

Windows 10 har faktisk ingen egen ny funksjon for sikkerhetskopiering. Det finnes riktignok funksjonen fillogg, men vi mener den er ikke særlig vellykket. Les mer i vår omtale.

Les også: Hva er fillogg?

Det vi finner i Windows 10 er en funksjon som er identisk med funksjonen i Windows 7. Microsoft har altså valgt å bruke den gamle løsningen i stedet for å oppgradere den i Windows 10.

Test av Windows 10 backup

Vi finner funksjonen sikkerhetskopiering ved å søke etter kontrollpanel via søkevinduet i Windows 10. Klikk på System og sikkerhet i Kontrollpanel. Klikk videre på Sikkerhetskopier og gjenopprett.

  1. Vi klikker på lenken Konfigurer sikkerhetskopiering.

  2. Vi får et vindu med en mulighet for å konfigurere sikkerhetskopiering.

  3. Vi velger hvor vi ønsker lagre sikkerhetskopien. Vi velger å bruke en ekstern harddisk. Vi kobler disken til PC-en og velger denne harddisken i vinduet for sikkerhetskopiering.

    Ulempen her er at vi kan ikke velge mappen på den eksterne harddisken – vi finner ut at navnet på mappen er det samme som navnet på datamaskinen – vi finner dette navnet ved å høyreklikke på startmenyen og velge System. Brukeren trenger egentlig ikke å vite dette navnet så denne ulempen trekker ikke ned på konklusjonen av denne testen. Vi klikker på Neste for å fortsette.

  4. Vi får nå to valgmuligheter. Vi kan velge «La Windows velge» eller «La meg velge». Det første valget (standardvalget) er det enkleste. Dersom du ønsker å få mer kontroll velger du det andre valget. Vi klikker på neste for å fortsette.

  5. I neste vindu får vi en oppsummering av det vi har valgt. Vi kan eventuelt klikke på «Endre tidsplan» hvis vi ønsker å ta sikkerhetskopi på et annet tidspunkt enn det som er foreslått, eller hvis vi ønsker å slå av tidsplanen. Nå kan vi klikke på Lagre innstillinger og kjør sikkerhetskopiering.

  6. Prosessen med sikkerhetskopiering settes nå i gang. I vårt tilfelle tar prosessen rundt 15 minutter, men vi valgte spesifikke mapper for denne testen.

Inkremental backup

For å testet om inkremental backup virker gjentar vi prosessen ved å velge Kontrollpanel, System og sikkerhet, Sikkerhetskopier og gjenopprett. Vi får da opp en oversikt over den opprettede backup-prosessen og kan klikke på Sikkerhetskopier nå. Nå tar prosessen kun ett minutt. Konklusjonen er at inkremental backup fungerer som den skal.

Gjenopprett

Vi sletter en bestemt mappe fra vår datamaskin og klikker deretter på Gjenopprett mine filer via sikkerhetskopier-funksjonen i Windows. Vi får opp et vindu for gjenoppretting. Her er det flere muligheter. Vi kan søke etter filer eller mapper. Problemet med dette alternativet er at vi må vite navnet på slettede filer/mapper. Det er enklest å søke etter mapper, fordi vi får da bla oss frem til den slettede mappen og klikke deretter på Neste.

Vi får da opp et vindu hvor vi kan velge å gjenopprette mappen på opprinnelig plassering. Vi klikker på Gjenopprett og til slutt Fullfør. Vi sjekker filutforsker og kan bekrefte at operasjonen er vellykket. Den slettede mappen er tilbake.

Konklusjon

Den innebygde backup-funksjonen i Windows 10 er ganske brukervennlig og den fungerer som den skal. Vi får et valg om vi ønsker at Windows skal velge mapper for oss eller om vi ønsker å velge dette selv. Konklusjonen er derfor at denne funksjonen er enkel nok for alle brukere.

Det eneste som kan være en utfordring er prosessen ved å gjenopprette tapte filer/mapper. Du må vite hvilke filer/mapper som er tapt for å kunne gjenopprette disse, det vil si du må enten søke etter filer/mapper eller bla deg frem til disse. På en annen side, hvis du savner noen filer da vet som regel hvilken mappe disse filene befant seg i, og da kan du på en enkel måte finne disse mappene via backup.

Konklusjonen er at vi kan anbefale den innebygde funksjonen for sikkerhetskopiering i Windows 10.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *