Fillogg er en god ide, men klønete laget

Windows 10 har en innebygd funksjon for sikkerhetskopiering. Vi har sett nærmere på funksjonen Fillogg. Tanken var å finne en backup-funksjon som er enkel å bruke, men denne funksjonen skuffer.

Les også: Guide: Sikkerhetskopiering

Microsoft prøver å gjøre det enkelt å sikkerhetskopiere filer, men brukeropplevelsen er ikke i samme stil.

Tanken er god, men…

Tanken bak Fillogg i Windows 10 er egentlig god – den skal jo forsøke å gjøre sikkerhetskopiering av filer enklere. Resultatet virker litt motsatt. Det kan virke som Microsoft prøver alt for å gjøre funksjonen minst mulig brukervennlig.

Slik gjør du det

Du starter med å koble PC-en til en ekstern harddisk. Klikk på Start, Innstillinger, Oppdatering og sikkerhet, Sikkerhetskopiering. Her finner du noe Microsoft kaller for Fillogg.

Vi synes ikke denne funksjonen er veldig selvforklarende eller intuitiv – brukeropplevelsen er slett ikke optimal. På den positive siden kan vi si at når du skjønner hvordan den fungerer er dette en fin måte å sikkerhetskopiere valgte filer.

Du klikker på Legg til en stasjon og får da opp den eksterne harddisken som et alternativ. Dette fungerer ikke optimalt – vi klikker flere ganger (3) på disken, men ser ingen reaksjon. I tredje forsøk viser det seg at vi må vente på at meldingen «Velg stasjon» dukker opp. Da er funksjonen ferdig med å søke etter alternative lagringsplasser. Først da går det an å velge disken.

Meningen er så at du skal klikke på «Flere alternativer» for å velge filer. På neste side kan du altså velge filer og du kan også velge hvor ofte sikkerhetskopiering kjøres. Under «Sikkerhetskopier disse mappene» finner du en liste over mapper. Merkelig nok får ikke vi noen forklaring her, men dette er kun forslag til mapper som blir sikkerhetskopiert.

Det viser seg at du må klikke på en av mappen og velge «Fjern» for å fjerne den aktuelle mappen, altså at den ikke kopieres. Du må altså først fjerne mapper du ikke ønsker å ta kopi av og legge til mapper du ønsker at funksjonen skal sikkerhetskopieres.

Til slutt kan du klikke på «Ta sikkerhetskopi nå» – da vil mappene du selv har valgt bli kopiert.

Ønsker du å gjenopprette filer som er blitt slettet kan du klikke på Flere alternativer i Fillogg-vinduet og deretter klikke på «Gjenopprett filer fra en gjeldende sikkerhetskopi» – her er det bare på klikke på «Gjenopprett til opprinnelige plassering» og slettede filer skal gjenopprettes. Vi har testet dette og funksjonen fungerer!

…….

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.