Backup i Windows

backup

Windows 7 har en egen funksjon for sikkerhetskopiering – her finner du en omtale/guide. På denne siden finner du en gjennomgang av den innebygde backup-funksjonen i Windows 7 – sikkerhetskopiering og gjenoppretting.

 

Windows Sikkerhetskopiering (kopiering)

Windows 7 har en innebygd funksjon som kan brukes til å sikkerhetskopiere og gjenopprette viktige filer, og denne funksjonen er faktisk ganske brukervennlig.

Fordelen med det innebygde programmet i Windows er at det er enkelt å sette opp, det er fleksibelt (du kan velge hva du kopierier), og du har muligheten til å definere tidsplan (planlagt kopiering til faste tider).

Ulempen er at det tilbyr ikke synkronisering begge veier, det tilbys ikke lagring på nett, og Windows 7 Home Premium tilbyr ikke nettverkslagring.

Før du setter i gang, bør du sørge for å ha en lagringsplass for en sikkerhetskopi. En ekstern harddisk er et godt alternativ for den slags.

Sett i gang. Du kan sette opp sikkerhetskopiering via Kontrollpanel, System og sikkerhet, Sikkerhetskopiering og gjenoppretting, Konfigurer sikkerhetskopiering.

backup11

Programmet Windows Sikkerhetskopiering starter.

backup2

Du vil etter hvert få opp et vindu med mulighet til å velge hvor sikkerhetskopien skal lagres.

backup33

Du får følgende valg:

  • På samme harddisk som selve Windows-systemet. Dette bør du helst ikke velge, fordi du vil da miste sikkerhetskopierte data dersom denne harddisken krasjer.

  • Ekstern harddisk. Dette er det mest naturlige valget. Du kan da ha den eksterne harddisken koblet til PC-en på en permanent basis, slik at regelmessig sikkerhetskopiering blir enklere.

  • Lagre på et nettverk. Denne funksjonen er kun tilgjengelig på Windows 7 Professional, Enterprise og Ultimate.

Klikk på det alternativet du ønsker, og klikk på Neste. Da får du mulighet til å velge hva som skal kopieres. Du kan la Windows velge, eller du kan selv bestemme hva som blir lagret.

backup44

Dersom du velger «La meg velge», har du muligheten til å velge hvilke mapper som skal kopieres. I tillegg kan du eventuelt velge bort systemavbildning.

Deretter kan du velge plassering av sikkerhetskopien. Det som er inkludert i sikkerhetskopien er personlige datafiler for alle brukere av PC-en, pluss Systmabildning.

backup55

Videre har du muligheten til å velge tidsplan. Windows kommer med et forslag om en dato og klokkeslett, men dette kan du eventuelt endre på via en Endre tidsplan-lenke.

backup66

Til slutt kan du klikke på knappen Lagre innstillinger og kjør sikkerhetskopi. Du vil da få opp et vindu som viser forløpet til prosessen ved sikkerhetskopiering. Vinduet fjernes når sikkehetskopieringen er ferdig.

Prosessen vil så gjenta seg (med samme data og lagringsplass som du tidligere har definert) på det tidspunktet du eventuelt har valgt under tidsplan, dersom du har foretatt dette valget. Du kan eventuelt velge å starte sikkerhetskopieringen manuelt. Da trykker du på knappen sikkerhetskopier nå under Kontrollpanel, System og sikkerhet, Sikkerhetskopiering og gjenoppretting.

En såkalt «incremental»-sikkerhetskopiering er standard i Windows 7, dette vil si at en sikkerhetskopiering som gjennomføres etter den først sikkerhetskopieringen, kun kopierer nye eller endrede filer. Dette vil igjen si at senere sikkerhetskopieringer vil ta en del kortere tid enn førstegangskopiering. Hvor mye kortere tid avhenger selvsagt av hvor lang tid det har gått siden forrige kopiering, og hvor mye data som er blitt sikkerhetskopiert.

Sikkerhetskopiering i Windows 8

Denne funksjonen er endret i Windows 8. Du finner den via Kontrollpanel (via hurtigtasten Windows+Q) og Fillogg. Du må deretter enten koble datamaskinen til en ekstern lagringsenhet, eller velge nettverksplassering, og deretter aktivere Fillogg.

Windows Sikkerhetskopiering (gjenoppretting)

Denne prosessen er veldig enkel. Du kan gjenopprette filer ved å bruke veiviseren Gjenopprett filer. Du finner denne via Kontrollpanel, System og sikkerhet, Sikkerhetskopiering og gjenoppretting.

restore1

Dersom du skal gjenopprette enkeltfiler, kan du trykke på knappen Gjenopprett mine filer. Du vil da få opp et vindu som gjør det mulig å bla deg frem til fil eller filene du ønsker å gjenopprette.

restore22

Du kan enten bruke Søk…, eller du kan bla deg frem til filer via Søk etter filer, eventuelt Søk etter mapper. Klikk på filen eller mappen, og velg Legg til filer. Trykk videre på Neste.

Neste vindu gir det muligheten til å lagre filene på opprinnelig plassering, eventuelt på en annen plassering du selv velger.

restore33

Trykk til slutt på Gjenopprett-knappen, og da skal den valgte filen gjenopprettes.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *